Nietypowe meteoryty

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Nietypowe meteoryty

Postprzez Gość » Pn sie 13, 2007 7:58 pm

Witam !
Mam Wam do pokazania ciekawe zdjęcia meteorytów , a w szczególności chodzi mi o ten pierwszy ( orientowany ) - znaleziony był przy meteorycie CH , ale zupełnie nie wygląda na CH .
Prawdę mówiąc nie widziałem jeszcze na powierzchni meteorytu takich wtrąceń - na tym okazie są jasne plamki różnej wielkości wskazującej swym kształtem na Achondryt , posiadają one jeszcze jedną nietypową cechę - otóż oglądając je oświetlone pod różnym kątem wyraznie opalizują ( i te większe i te mniejsze ) .
Co wy na to :?:
Być może jest to Ureilit , ale zbyt mało widziałem Ureilitów na żywo i w całości , a ponieważ meteoryt jest mały i orientowany , więc szkoda mi robić okienko .
Dwa następne meteoryty to na 99 % Mezosyderyty , ale wygląd również mają niesamowity - szczególnie skorupa obtopieniowa pierwszego i drobniutkie prawie jednakowych rozmiarów kryształy oliwinu na drugim okazie .
Link do Albumu :
http://foto.onet.pl/4iwja,csc1gowwfzmc,u.html
Pozdrawiam :!:
Tomek
Gość

Postprzez Meteoriticon » Pn sie 13, 2007 8:05 pm

Jakby ktoś się nie domyślił , to Ja napisałem ten temat - tyle że nie byłem zalogowany i poszło jako " Gość " :o
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Wt sie 14, 2007 6:14 pm

No i jak nikt nie ma pomysłu na ten meteoryt z opalizującymi wtrąceniami :?:
Myślałem , że może ktoś , gdzieś widział coś choć trochę podobnego ( chodzi oczywiście o te wtrącenia ).
Wiem , na swoim przykładzie , że trudno jest porównywać różne meteoryty , ale czasem jakieś charakterystyczne cechy skłaniają do porównań - co nie znaczy że to są takie same meteoryty ;-)
Liczyłem na to , że skoro tylu miłośników meteorytów przegląda to Forum , to może ktoś wpadnie na jakiś pomysł :!:
Pozdrawiam !
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt sie 14, 2007 10:45 pm

sorki, nie za bardzo widzę te wtrącenia... możesz wskazać konkretne zdjęcie?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Śr sie 15, 2007 8:45 am

Dodałem jeszcze trzy zdjęcia ( na końcu albumu ) , na których zaznaczyłem te wtrącenia - te , które są najlepiej widoczne :!:
Pozdrawiam !
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr sie 15, 2007 10:19 pm

dzięki, jak byś nie zaznaczył, to bym nie zauważył ;)
myślę, że zdjęcia nie oddają problemu, o którym piszesz...
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?