żelazo-nowe zdjęcia

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez tin » N wrz 19, 2010 4:54 pm

WMakocki napisał(a):(...)W meteorytach tego
typu poszczególne ziarna metalu mają inną strukturę z powodu że nawarstwiały się na przestrzeni bardzo długiego okresu czasu.(...)

Mógłbyś podać źródło ? Z tego co znalazłem na temat CB wynika, że raczej proces formowania meteorytów CB miał charakter dość gwałtowny. Fragment artykułu z "Nature":

"Both the relatively young ages and the single-stage formation of the CB chondrules are inconsistent with formation during a nebular shock wave2. We conclude that chondrules and metal grains in the CB chondrites formed from a vapour–melt plume produced by a giant impact between planetary embryos after dust in the protoplanetary disk had largely dissipated."
http://www.nature.com/nature/journal/v4 ... 03830.html

Polecam cały artykuł. Niestety nie da się więcej zacytować gdyż pozostała część artykułu jest w płatnej części :-(

Nie wiem czy przy takim procesie powstawania "składników" CB można mówić o "ciele macierzystym" w tradycyjnym znaczeniu. Takie ciało bardziej kojarzy się z planetką na której panowały warunki i procesy umożliwiające powstawanie pewnych struktur (przerobieniu materiału budującego) w procesach "geologicznych". Oczywiście CB z jakiejś planetki do nas przywędrowały i w tym sensie jest to "ciało macierzyste" ale jest ona jedynie "kontenerem" a nie fabryką jak w przypadku innych meteorytów.
tin
meteorytoman

żelazo-nowe zdjęcia

Postprzez WMakocki » Wt wrz 28, 2010 2:29 pm

Witam.Komponenty na CB są owszem presolarne lecz mnie chodzi o proces
akreacji.Chondryty węgliste, jak piszą,mogą pochodzić z dużej 2 Pallas,
tylko,że CB nie bardzo pasuje do tej teorii.Zwłaszcza Isheyevo gdzie są obok
siebie ziarna metalu o różnej zawartości niklu i jak sądzą powstały w odległym od siebie czasie i przestrzeni.Mnie bardziej jednak interesuje jak
poznać,że to jest CB3.Jest nowy CB.nie klasyfikowany,na stronie
"Iron from the Sky"Meteoryty te z powodu azotków tytanu,karbitków żelaza
są tak trudne do cięcia,że lepiej jest rozbić na kawałki jeśli się już musi
dzielić.(incredible to cut)Nie można pomylić ziemskiego żelaza z tym nadziewanym krzemianami twardzielem.Mam to wiem.Urelit przy nim to
glina.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt wrz 28, 2010 2:51 pm

generalnie duża zawartość inkluzji krzemianowych powoduje spore trudności w cieciu, więc to nie tylko problem CB
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Re: żelazo-nowe zdjęcia

Postprzez tin » Wt wrz 28, 2010 3:17 pm

WMakocki napisał(a):Jest nowy CB.nie klasyfikowany,na stronie
"Iron from the Sky"Meteoryty te z powodu azotków tytanu,karbitków żelaza
są tak trudne do cięcia,że lepiej jest rozbić na kawałki jeśli się już musi
dzielić.(incredible to cut)Nie można pomylić ziemskiego żelaza z tym nadziewanym krzemianami twardzielem.Mam to wiem.Urelit przy nim to
glina.WJM

Trzeba by się zapytać Roberta co miał na myśli pisząc:
"Individual, this speciman is too incredible to cut, look at those silicates!"
Miałem przyjemność zamienić z nim kilka zdań osobiście. Z naszej rozmowy zapamiętałem, że on jest przeciwnikiem cięcia ładnych okazów. W kolekcji ma wiele znalezionych przez siebie okazów, których nie klasyfikuje bo go serce boli na samą myśl o cięciu. Pewnie to miał na myśli pisząc "too incredible to cut". Gdyby chodziło o cięcie napisałby "difficult" albo "hard" ;-)
Co do cięcia Bra to najlepiej zapytać Polandmeta ale ktoś musiałby go "zmusić" do napisania postu ;-)
Pewnie wszystko zależy czym się tnie. Wiadomo, że krzemiany są sporym problemem przy cięciu żelaznych ale nie dlatego, że są bardzo twarde ale dlatego, że są dużo twardsze od żelaza a piła dobierana jest do cięcia żelaza.
Rodzynka też się gorzej kroi gdy jest w serniku ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt wrz 28, 2010 6:36 pm

e tam wcale źle się nie tnie... :) wymaga to jednak cierpliwości
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » N paź 24, 2010 3:01 pm

Test na nikiel wg.Korotewa.
Nanieść 1 kroplę 1% kwasu solnego na metal.Po ok.30 sek. łączymy
osobno kroplę dwumetyloglioksymu w alkoholu z kroplą amoniaku
w wodzie,pobrać na watkę i połączyć z kwasem.Kolor różowy-nikiel.
Łatwe i szybkie,i pozdrawiamWJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?