kamyki z Warmii

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: kamyki z Warmii

Postprzez siaki » Pn lut 07, 2011 7:39 pm

teorie spiskowe to polska secjalnośc...a pan Jacek na pewno cos wie tylko nie powie, uwielbiam to..
Nikodem kamyki warte zainteresowania przynajmnie niektóre. niestety na zdjęciach faktycznie niewiele widac. aby miec pewnośc powinienes robic badania już we własnym zakresie a to kosztuje, poza tym nikt nie daje gwarancji że to to metki.
ja na zdjęciu nr 3 nie widze żadnej chondry, sądząc z twojego opisu to już jestes po wstępnych oględzinach wiec dalej juz musisz sam zdecydowac. mi osobiscie bardziej przypadł do gustu ostatni kamyk, co nie znaczy ze to metek
powodzenia w poszukiwaniach
siaki
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn lut 07, 2011 7:46 pm

WMakocki napisał(a):Pan Generał rozumie więc to musi być spisek,jak to w armii.Co słychać w SkyRock Cafe?jakieś rewelacje?
Bo tu jakoś nudno.WJM

:) A dlaczego od razu spisek? Akurat o czym innym pomyślałem.
SkyRock Cafe? He Tak em czuł
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lut 07, 2011 10:00 pm

siaki napisał(a):teorie spiskowe to polska secjalnośc...a pan Jacek na pewno cos wie tylko nie powie, uwielbiam to...

muszę rozczarować - nic nie wiem więcej :)
bardzo podobne kamyki już widziałem, wszak mieszkam na Warmii, a teren tu polodowcowy i kamyków przeróżnych dostatek! Na taki, jak na ostatnim zdjęciu, bardzo żywo zareagowałem przed laty - specjalnie jeździłem do znalazcy, a potem "nasłałem" na niego bardziej bardziej doświadczone osoby. Te, nie były już tak optymistycznie nastawione, ale na wszelki wypadek posłano kamyk do badań. Tam, niestety, nie wzbudził żadnego "kosmicznego" zainteresowania
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt lut 08, 2011 2:58 am

Jacek Drążkowski napisał(a):
siaki napisał(a):teorie spiskowe to polska secjalnośc...a pan Jacek na pewno cos wie tylko nie powie, uwielbiam to...

muszę rozczarować - nic nie wiem więcej :)
bardzo podobne kamyki już widziałem, wszak mieszkam na Warmii, a teren tu polodowcowy i kamyków przeróżnych dostatek!

Polodowcowy to może lunary z lodem do nas przywędrowały?
sherman
meteorytoman

Postprzez nikodem74 » Wt lut 08, 2011 11:13 am

Wyjaśniam o co chodzi; zdj. Ne 1,2,4,5 to ziemskie kamienie. Zdjecie nr 3 jest to typowy chondryt znaleziony na Warmii, brunatna barwa wskazuje na utlenienie minerałów. Zdjęcie nr 6 meteoryt kamienny, waga 70 dkg, na zdjęciu są widoczne krzemianowe chondry, śr. 1 mm, w tle skalnym równomiernie rozsiane ziarna niklu ( na zdjęciu niewidoczne, a kto nie wie jak wyglądają, niech spojrzy na tło forum ). Reasumując , meteoryty należy rozpoznawać na żywo, meteoryty kamienne to najczęstsze spadki, łatwo je rozpoznać i sklasyfikować ( bez testów na nikiel ) mając minimum wiedzy. Więc po co te badania dla tego typu meteorytów?!
Chodzi raczej o to, żeby wyciągnąć pieniądze i zniechęcić, jest to pomysł dealerów. Skąd mogę mieć pewność, ze kupiony za grube pieniądze okruszek z Afryki jest tym co zapisane na papierku? Typowy przykład Krupe, nie dziwię się, ze nie wzbudził zainteresowania, pospolity, niepozorny, nie będzie się czym pochwalić na sympozjum. Najlepiej rozmawiać ciągłe o tym samym, a pochodzące z Polski kamienie najzwyczajniej w świecie olać.
Prowokacja się udała, niektórzy zwrócili uwagę na właściwy obiekt, a Pan Jacek w ostatnim poście zamiast przystępnie wyjaśnić lub potrzymać zainteresowanie, wymyślił bajeczkę, która miała za zadanie odwrócenie uwagi. Pan go rozpoznał!
nikodem74

Postprzez siaki » Wt lut 08, 2011 1:56 pm

a jak wygląda typowy chondryt z Warmii?
z tego co mi wiadomo to jeszcze nie znaleziono nic w tym rejonie><?
prowokacja raczej słaba, chyba że chcesz sprowokowac samego siebie żeby uwierzyc że to meteoryt.
bez przeprowadzenia badan mozesz sobie gadac, że to H5 do woli, tylko nikt poważny ci nie uwierzy.
i na przyszłośc rób lepsze zdjecia
tyle w temacie
siaki
meteorytoman

Postprzez tomasir » Wt lut 08, 2011 3:03 pm

jeśli ostatni to chondryt to rozumiem, że ja też mam się cieszyć tak? :D

http://picasaweb.google.com/tomasir79/Pseudochondryt#

Muszę więcej takich poszukać, bo wiem gdzie leżą...
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt lut 08, 2011 11:17 pm

nikodem74 napisał(a):Reasumując , meteoryty należy rozpoznawać na żywo, meteoryty kamienne to najczęstsze spadki, łatwo je rozpoznać i sklasyfikować ( bez testów na nikiel ) mając minimum wiedzy. Więc po co te badania dla tego typu meteorytów?!

hm... zapewne najlepiej rozpoznawać... za pomocą różdżki :D
badań żadnych nie robić, bo po co... pozbywać się złudzeń?
oj, taki sposób myślenia do niczego dobrego nie prowadzi...
Bardzo bym chciał, by na Warmii znaleziono chociażby jakiś polodowcowy meteoryt...
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » N lut 20, 2011 2:41 pm

Ciekawy jest ten kamyczek zaciekawił mnie. 8)
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?