z pustyni libijskiej

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: z pustyni libijskiej

Postprzez malba » N lut 27, 2011 7:14 pm

PICT0011 kopia.jpg
PICT0011 kopia.jpg (513.05 KiB) Przeglądane 2569 razy
..może gdzieś głęboko w Tobie czai się Kosmos...
malba
meteoryt

Postprzez Jacek Drążkowski » N lut 27, 2011 8:22 pm

No cóż, kamyk mocno zwietrzały i ciężko coś tu mądrego powiedzieć. Trzeba poszukać materiału porównawczego w postaci podobnie zwietrzałych achondrytów, jeśli chcemy bawić się w dalszą analizę li tylko zdjęć...
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez malba » Pn lut 28, 2011 8:09 am

Właśnie tak sobie myślę, że jednoznaczna opinia o tym kamyku na podstawie tylko zdjęc będzie jednak niemożliwa a ponieważ kusi mnie on bardzo :) więc jednak w jakiś sposób będę dążyć do potwierdzenia lub zaprzeczenia moim domysłom. Gdyby ktoś z Państwa wiedział z własnego doświadczenia co w takiej sytuacji mam zrobić i gdzie najlepiej się udać to proszę o rady. Oczywiście jeszcze sobie przeszukam internet bo prawdę mówiąc wciągnęło mnie :) :) Pozdrawiam
malba
meteoryt

Postprzez malba » Pn lut 28, 2011 8:54 am

Doprecyzuje jeszcze miejsce znaleziska (nie wiem czy to jest aż tak ważne) - były to okolice miasta Misurata (Misrata) a nie sama Pustynia Libijska.
malba
meteoryt

Postprzez filip » Pn lut 28, 2011 11:39 am

Witam!
Szanowna Pani, dobrze gdyby ten kamień obejrzał fachowiec. Polecam Kennego z Krakowa (chyba najbliżej). Dawno nie zaglądał tu na forum (może przegląda PM), ale jest aktywny na forum
www.poszukiwanieskarbow.com
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Gargamel » Wt mar 01, 2011 1:03 pm

Powinien właśnie obejrzeć ktoś to z bliska jak sugeruje przedmówca.To tak na zachętę,bo pomału zainteresowanie innych tym postem jak widać mija :( A szkoda,moim zdaniem Pani nie powinna odpuścić i kategorycznie potwierdzić lub zaprzeczyć domysłom.Warto. :)
Gargamel
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt mar 01, 2011 3:23 pm

malba napisał(a):Doprecyzuje jeszcze miejsce znaleziska (nie wiem czy to jest aż tak ważne) - były to okolice miasta Misurata (Misrata) a nie sama Pustynia Libijska.

Nie Malba to nie jest ważne.Sam przez ponad rok szukałem meteorytów na terenie Libii od Trypolisu i Sabraty
na zachodzie przez Gadames(Ghudamis) pod Sabe(Sabha) na południu iTobruk na wschodzie.Zapewne Pani pamięta
jak czerwona jest gleba na wybrzeżu i jak często można znaleźć ciemne wypolerowane przez gibel kamienie.Nie wiem
jakiego użyła Pani magnesu,ale meteorytów nie reagujących na dobry,mały i na nitce magnes jest bardzo mało.
Na dodatek achondryty bez żelaza często mają jasną skorupę obtopieniową a na pustyni często szybko ją tracą.
Ja postępuję tak;Podnoszę kamień bo jest brekcją,bo przypomina mi meteoryt na jednym z wielu zdjęć.Tnę,
szlifuję,porównuję do znanego meteorytu,najczęściej nie pasuje ale czasami ma tyle cech wspólnych,że wart jest
dalszej pracy.Np.
Jeden czarny kamień i pilnik do paznokci to chyba mało.Pozdrawiam WJM
Załączniki
Wołów III.jpg
Wołów III.jpg (277.54 KiB) Przeglądane 2540 razy
Wołów II.jpg
Wołów II.jpg (433.61 KiB) Przeglądane 2540 razy
Wołów I.jpg
Wołów I.jpg (362.16 KiB) Przeglądane 2540 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt mar 01, 2011 8:59 pm

tak z ciekawości zapytam, czy 'zielony puder' jest porównywany wyglądem z NWA 4483 w tej samej skali?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez malba » Śr mar 02, 2011 8:50 am

No właśnie z magnesem muszę jeszcze powtórzyć bo nie było to profesjonalne zbadane (magnes pewno był za duży no i nie na niteczce). Pozdrawiam i dziękuję za radę :)
malba
meteoryt

Postprzez WMakocki » Śr mar 02, 2011 9:21 am

4483 w sumie ma ponad 200gram ,ten kamień przed cięciem 180 skala wydaje się być podobna.Zielony puder
odnosi się do barwy powierzchni jak ktoś to nazwał.Zdjęcia płytek cienkich chyba z Meteorite Micro Visions.
Kolorek na moim owszem zielonkawy jak pięty nieboszczyka.Ponieważ podobieństwo jest bardzo duże,zwłaszcza
w nierównomiernym rozmieszczeniu krzemianów i obecności szkliwa,odciąłem kawałek na cienką płytkę.Fot.
z Visions są podrasowane kryształem i dlatego takie ładne.Kłaniam się WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » Cz mar 03, 2011 10:07 am

Witam
Dzień dobry Pani malba, kłania się krajan z okolicy Jasła. Aby ocenić ,coś zobaczyć przekrój kamienia trzeba właściwie wypolerować . Jeżeli trzeba mogę pomóc .
Pozdrawiam Kazimierz
Kazimierz
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?