- PICT0011 kopia.jpg (513.05 KiB) Przeglądane 2569 razy
Re: z pustyni libijskiej
No cóż, kamyk mocno zwietrzały i ciężko coś tu mądrego powiedzieć. Trzeba poszukać materiału porównawczego w postaci podobnie zwietrzałych achondrytów, jeśli chcemy bawić się w dalszą analizę li tylko zdjęć...
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Właśnie tak sobie myślę, że jednoznaczna opinia o tym kamyku na podstawie tylko zdjęc będzie jednak niemożliwa a ponieważ kusi mnie on bardzo
więc jednak w jakiś sposób będę dążyć do potwierdzenia lub zaprzeczenia moim domysłom. Gdyby ktoś z Państwa wiedział z własnego doświadczenia co w takiej sytuacji mam zrobić i gdzie najlepiej się udać to proszę o rady. Oczywiście jeszcze sobie przeszukam internet bo prawdę mówiąc wciągnęło mnie
Pozdrawiam

..może gdzieś głęboko w Tobie czai się Kosmos...
- malba
- meteoryt
Doprecyzuje jeszcze miejsce znaleziska (nie wiem czy to jest aż tak ważne) - były to okolice miasta Misurata (Misrata) a nie sama Pustynia Libijska.
- malba
- meteoryt
Witam!
Szanowna Pani, dobrze gdyby ten kamień obejrzał fachowiec. Polecam Kennego z Krakowa (chyba najbliżej). Dawno nie zaglądał tu na forum (może przegląda PM), ale jest aktywny na forum
www.poszukiwanieskarbow.com
Pozdrawiam Filip
Szanowna Pani, dobrze gdyby ten kamień obejrzał fachowiec. Polecam Kennego z Krakowa (chyba najbliżej). Dawno nie zaglądał tu na forum (może przegląda PM), ale jest aktywny na forum
www.poszukiwanieskarbow.com
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
Powinien właśnie obejrzeć ktoś to z bliska jak sugeruje przedmówca.To tak na zachętę,bo pomału zainteresowanie innych tym postem jak widać mija
A szkoda,moim zdaniem Pani nie powinna odpuścić i kategorycznie potwierdzić lub zaprzeczyć domysłom.Warto. 

- Gargamel
- meteorytoman
malba napisał(a):Doprecyzuje jeszcze miejsce znaleziska (nie wiem czy to jest aż tak ważne) - były to okolice miasta Misurata (Misrata) a nie sama Pustynia Libijska.
Nie Malba to nie jest ważne.Sam przez ponad rok szukałem meteorytów na terenie Libii od Trypolisu i Sabraty
na zachodzie przez Gadames(Ghudamis) pod Sabe(Sabha) na południu iTobruk na wschodzie.Zapewne Pani pamięta
jak czerwona jest gleba na wybrzeżu i jak często można znaleźć ciemne wypolerowane przez gibel kamienie.Nie wiem
jakiego użyła Pani magnesu,ale meteorytów nie reagujących na dobry,mały i na nitce magnes jest bardzo mało.
Na dodatek achondryty bez żelaza często mają jasną skorupę obtopieniową a na pustyni często szybko ją tracą.
Ja postępuję tak;Podnoszę kamień bo jest brekcją,bo przypomina mi meteoryt na jednym z wielu zdjęć.Tnę,
szlifuję,porównuję do znanego meteorytu,najczęściej nie pasuje ale czasami ma tyle cech wspólnych,że wart jest
dalszej pracy.Np.
Jeden czarny kamień i pilnik do paznokci to chyba mało.Pozdrawiam WJM
- Załączniki
-
- Wołów III.jpg (277.54 KiB) Przeglądane 2540 razy
-
- Wołów II.jpg (433.61 KiB) Przeglądane 2540 razy
-
- Wołów I.jpg (362.16 KiB) Przeglądane 2540 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
tak z ciekawości zapytam, czy 'zielony puder' jest porównywany wyglądem z NWA 4483 w tej samej skali?
Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
No właśnie z magnesem muszę jeszcze powtórzyć bo nie było to profesjonalne zbadane (magnes pewno był za duży no i nie na niteczce). Pozdrawiam i dziękuję za radę 

- malba
- meteoryt
4483 w sumie ma ponad 200gram ,ten kamień przed cięciem 180 skala wydaje się być podobna.Zielony puder
odnosi się do barwy powierzchni jak ktoś to nazwał.Zdjęcia płytek cienkich chyba z Meteorite Micro Visions.
Kolorek na moim owszem zielonkawy jak pięty nieboszczyka.Ponieważ podobieństwo jest bardzo duże,zwłaszcza
w nierównomiernym rozmieszczeniu krzemianów i obecności szkliwa,odciąłem kawałek na cienką płytkę.Fot.
z Visions są podrasowane kryształem i dlatego takie ładne.Kłaniam się WJM
odnosi się do barwy powierzchni jak ktoś to nazwał.Zdjęcia płytek cienkich chyba z Meteorite Micro Visions.
Kolorek na moim owszem zielonkawy jak pięty nieboszczyka.Ponieważ podobieństwo jest bardzo duże,zwłaszcza
w nierównomiernym rozmieszczeniu krzemianów i obecności szkliwa,odciąłem kawałek na cienką płytkę.Fot.
z Visions są podrasowane kryształem i dlatego takie ładne.Kłaniam się WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
Witam
Dzień dobry Pani malba, kłania się krajan z okolicy Jasła. Aby ocenić ,coś zobaczyć przekrój kamienia trzeba właściwie wypolerować . Jeżeli trzeba mogę pomóc .
Pozdrawiam Kazimierz
Dzień dobry Pani malba, kłania się krajan z okolicy Jasła. Aby ocenić ,coś zobaczyć przekrój kamienia trzeba właściwie wypolerować . Jeżeli trzeba mogę pomóc .
Pozdrawiam Kazimierz
- Kazimierz
- meteorytoman