pytanie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

pytanie

Postprzez sopel » So mar 12, 2011 8:59 pm

witam.
co to za kamień ,przyciąga magnes dużo połyskujących drobinek https://picasaweb.google.com/lh/photo/2 ... directlink i wymiary dł.8 cm sze.5 cm wy.3cm. link https://picasaweb.google.com/lh/photo/A ... directlink dziękuje za sugestie i pozdrawiam :D
sopel
meteorytoman

Re: pytanie

Postprzez Przemochle » So mar 12, 2011 11:12 pm

Witam! Trudno wyrokować na podstawie zdjęć, ale wygląda na ziemianina. Myślę, że to jakaś skała magmowa intruzywna - może dioryt :?: :wink:
Przemochle
meteorytoman

Postprzez filip » N mar 13, 2011 11:10 am

Witam!
Wiele takich kamieni widziałem. To co połyskuje - mika, to co przyciąga magnes - magnetyt, ale co to jest - nie wiem.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » Wt mar 15, 2011 6:53 pm

Ciekawy jest ten kamień zastanawiałem się i też nie mogę napisać, co to takiego, w sumie u mnie występują inne kamienie, które łatwo można zauważyć większość kamieni pochodzi z rzeki San, ale tego typu kamieni nie ma. Ale tak jak pisałem, to, że kamień przyciąga magnes jeszcze nie świadczy, że jest to meteoryt, bo dużo ziemskich kamieni tak robi, że przyciągają, jedne wolniej drugie szybciej. :wink:
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?