Meteoryt czy nie?
Znalazłem kamień który zdaje mi się że jest meteorytem, gdyż około 2 lata temu widziałem jak spadł, aż się ziemia zatrzęsła pod nogami. Oto zdjęcia mojego znaleziska:
- Załączniki
-
- 8.jpg (1.7 MiB) Przeglądane 4303 razy
- Rademenes
- meteoryt
Re: Meteoryt czy nie?
Witam! Mam pewne wątpliwości - bo kamień na pierwszy rzut oka nie wygląda zbyt "meteorytowo". Jeśli jest to meteoryt - to jego fragmentacja nastąpiła tuż przed upadkiem na Ziemię, ponieważ nie ma on typowej skorupy obtopieniowej i ma on "niemeteorytowy" kształt i porowatą powierzchnię. Jeśli jednak jesteś przekonany, że jest to meteoryt to dobrze by było wysłać jego mały fragment gdzieś do zbadania. Na tę chwilę trudno coś powiedzieć na podstawie tych zdjęć. Może napisałbyś coś o twoim znalezisku: czy kamień jest magnetyczny, jaka jest jego przybliżona gęstość, okoliczności spadku etc. Pozdrawiam
-
Przemochle - meteorytoman
kamień waży gdzieś z kilogram przeleciał mi nad głową walnął w ziemię ok 100 metrów dalej.tylko ten kamień pasuje mi do tego co leciał tj.wielkość,miejsce,i rów który wyżłobił jak uderzył w ziemię po czym się odbił i poleciał trochę.
- Rademenes
- meteoryt
Nie przyciąga magnesu... 

- Rademenes
- meteoryt
Zeszlifuj kawałek i sfotografuj jego wnętrze
-
tribal216 - meteorytoman
Witaj!
Ten nie wygląda na przybysza z kosmosu, musisz poszukać jeszcze raz dokładnie z wykrywaczem.
Pozdrawiam Filip
Ten nie wygląda na przybysza z kosmosu, musisz poszukać jeszcze raz dokładnie z wykrywaczem.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
cze! a myślisz że wszystkie meteoryty przyciąga magnes??....zwykłe kamienie też przyciąga...trochę dziwny zbieg okoliczności że akurat ten kamień znalazłem w miejscu lądowania meteorytu przecież to widziałem w dzień.
- Rademenes
- meteoryt
Zdecydowanie nie jest to meteoryt 
Chyba podniosłeś nie ten kamień co trzeba.....

Chyba podniosłeś nie ten kamień co trzeba.....
-
tin - meteorytoman
Witam!
Meteoryt nie robi rowka tylko dołek. Jeżeli ten kamień zrobił rowek, a uderzył go meteoryt, to metek mógł się wbić w ziemię.Poszukaj głębiej.
Pozdrawiam Filip
Meteoryt nie robi rowka tylko dołek. Jeżeli ten kamień zrobił rowek, a uderzył go meteoryt, to metek mógł się wbić w ziemię.Poszukaj głębiej.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
A potoczyć się nie mógł...?
- Rademenes
- meteoryt

Ostatnio edytowano Pn maja 02, 2011 2:59 pm przez gural100, łącznie edytowano 1 raz
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
-
gural100 - meteorytoman
Witam!
Bzdurą jest stwierdzenie, że "meteoryt" przeleciał metr nad głową i spadł 100m dalej. W tym przypadku miejscem wyrzutu kamienia jest powierzchnia Ziemi.
Pozdrawiam Filip
Bzdurą jest stwierdzenie, że "meteoryt" przeleciał metr nad głową i spadł 100m dalej. W tym przypadku miejscem wyrzutu kamienia jest powierzchnia Ziemi.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
cze! nie nabijam się tylko napisałem tak jak to widziałem.a jak ktoś doszukuje się jakiś głupot to jego problem.
- Rademenes
- meteoryt
Raczej bym nie pisał, że to meteoryt, bo raz, że meteorytem jest wtedy, kiedy zostanie przeprowadzone dokładnie badania danego znaleziska, a drugi brak skorupy, która świadczyłaby, że jest to meteoryt, raczej ja, obstawiam, że jest to ziemski kamyczek . 

Kocham to co robię czyli Astronomie
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
- Paweł Baran
- meteorytoman
Nie jest łatwo odnaleźć meteoryt po latach... niejeden próbował, gdy sobie uswiadomił jakiego zjawiska był swiadkiem...
Próbuj dalej a może się udać!
pozdr
Zibi
Próbuj dalej a może się udać!
pozdr
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman