,,,,....,,,,,....

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: polny kamień?

Postprzez rolnik » N cze 19, 2011 2:00 pm

...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 2:50 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » N cze 19, 2011 4:24 pm

granit rapakiwi te twory to efekt wietrzenia przezroczyste to kwarc różowe skalenie czarne najczęściej amfibole albo biotyt srebrne metaliczne drobiny to najczęściej w takich skałach blaszki muskowitu
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez rolnik » N cze 19, 2011 5:18 pm

...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 2:50 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn cze 20, 2011 7:48 pm

to że z jednej strony jest spękany a z 2giej nie wynika z działania wietrzenia i najwyraźniej dłuższy czas spoczywał na powierzchni gruntu potem ktoś go przekręcił
spękania tworzą się na takich kamieniach zazwyczaj od strony północnej gdzie są dłużej wilgotne bądź od strony gruntu gdzie też nasiąkają potem zamróz i kamień strzaskany... typowe
Co do rapakiwi prawdopodobnie nie jest to stricte typowy ale u mnie na wydziale przyjęło się określać tym mianem granity grubo krystaliczne z różowymi skaleniami czasem z zielonkawymi przebarwieniami. Jako iż nie jestem specjalistą od głazów narzutowych nie podejmuje się nawet zgadywać dokładnie z którego miejsca przypłyną zlokalizowanie go gdzieś w Skandynawii mi zupełnie wystarcza.
A i jeszcze jedno skały identyfikujemy na podstawie składu mineralnego a nie tego jak wyglądają!
pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez rolnik » Wt cze 21, 2011 8:34 am

...
rolnik
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?