Dzisiejsze znalezisko

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Dzisiejsze znalezisko

Postprzez Filip22 » Pn lip 11, 2011 7:25 pm

Witam. To mój pierwszy temat i proszę o oznaczenie podejrzanego kamienia. Ze wszystkich stron ciągnie magnes jednakowo, niezbyt mocno ale równomiernie. Nie widać metalu, ale jest kilka rdzawych kropek, których nie udało się uchwycić aparatem. Znajdują się również kryształy jakiegoś minerału, rozmieszczone są równomiernie na całym okazie lecz na zdjęciach tego nie widać, udało się sfotografować tylko największy. Okaz waży około 80g (mam wagę ważącą z dokładnością do 2g), gęstość około 2,5 ( też niezbyt dokładnie gdyż potłukł mi się cylinderek miarowy). Nie widać "jednoznacznej" skorupy obtopieniowej, ale jedna strona jest bardziej zaokrąglona.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Filip22
meteorytoman

Re: Dzisiejsze znalezisko

Postprzez filip » Pn lip 11, 2011 10:47 pm

Witam!
Wygląda na bazalt z oliwinami i magnetytem.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lip 12, 2011 12:44 am

dokładnie bazalt... :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Pacer » Wt lip 12, 2011 7:49 am

ja bym chciał wiedzieć, KTO zamącił młodym adeptom zbieractwa meteorytowego z tym ciężarem właściwym?
No i moczenie w wodzie?
Znowu gula jak czytam!
LUDZIE! skoncentrujcie się na DOBRYCH zdjęciach to podstawa dla pierwszych pytań na tym forum,najlepiej makro, no i na magnesie.W następnej kolejności postarajcie się zobaczyć i wziąść do ręki prawdziwy meteoryt i miejcie nadzieje że dotknął Was szczęśliwy los!
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez Filip22 » Wt lip 12, 2011 10:08 am

Dziękuje za odpowiedź. Sam też brałem pod uwagę bazalt, jednak zmyliły mnie dość silne właściwości magnetyczne.
Filip22
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?