Meteoryt?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Meteoryt?

Postprzez matusz76 » Pn kwi 09, 2012 12:20 pm

Witam, jakis czas temu znalazlem dziwny kamien, podejrzewam ze to meteoryt. Cechuje sie magnetycznoscia- slaba, przyciaga lekko magnes, jest ciezszy od zwyklego kamienia, jest z zewnatrz twardy w srodku nie sprawdzalem jeszcze. Gdy wstawilem zdjecia na inne forum jeden z czytelnikow oferowal mi za niego 10 tysiecy. Dodam ze wazy 2kg 80dag. Chce sie dowiedziec czy jest to meteoryt, bo nie wiem czy oplaca robic sie ekspertyze na certyfikat, dlatego zdobywam jak najwiecej informacji na ten temat, poniewaz dostalem tez kilka odpowiedzi iz jest to zuzel, lecz w poblizu 10km od jego znalezienia nie ma zadnej asfaltowej drogi a w promieniu 200km nie ma zadnej huty zelaza, wiec trudno aby znalazl sie na srodku szczerego pola bo tam go znalazlem podczas pomocy przy zbieraniu kamieni. Oto kilka fotek w razie niejasnosci dorzuce wiecej. Prosze o pomoc i z gory bardzo dziekuje.
http://imageshack.us/g/4/20120407140629.jpg/
matusz76

Re: Meteoryt?

Postprzez tribal216 » Pn kwi 09, 2012 5:24 pm

Witaj. to że w pobliżu nie ma drogi asfaltowej ani huty nic nie znaczy. cała Polska zasłana jest różnego rodzaju śmieciami tego typu. :) mnie to osobiście nie wygląda na meteoryt ale obym się mylił. cóż to za forum że ktos od razu na podstawie zdjęć daje 10 tys ? może i ja coś tam bym wrzucił.... :D pozdro
tribal216
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pn kwi 09, 2012 6:15 pm

:)
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn kwi 09, 2012 10:19 pm

z wyglądu przypomina uwodnione żelastwo - coś jak buły limonitowo-magnetytowe (pewnie coś pokręciłem w nazwie, geolodzy sprostują) - kiedyś dawno temu targałem coś podobnego ze Świętokrzyskiego ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez matusz76 » Śr kwi 11, 2012 5:49 pm

Zuzel to napewno nie jest, poniewaz z tego co wiem nie jest tak twardy i ciezki. A moj kamien wazy ponad 2 kg przy stosunkowo malej wielkosci. Kolejnie, znalazlem zdjecie meteorytu na wikipedii ktory przypomina moj okaz, tylko ma bardziej regularne ksztalty : http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 1226221717 . Dzis odlupalem maly kawalek, przeczyscilem papierem sciernym 1000, efekt? przylega do magnesu bez problemu. Zna ktos moze namiary na jakiegos geologa z poblizu Legnicy/Lubina/Wroclawia? Pisalem juz do kilu na maila, odpisalo 4, 2 napisalo ze jest to zuzel, 1 ze meteoryt a kolejny ze sam nie wie co to jest oraz polecil spotkanie z geologiem.
matusz76

Postprzez rolnik » Śr kwi 11, 2012 7:00 pm

mateusz ,jak masz jeszcze kupca to sprzedaj ten szkliwiony żużel
rolnik
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr kwi 11, 2012 7:04 pm

rolnik napisał(a):mateusz ,jak masz jeszcze kupca to sprzedaj ten szkliwiony żużel

Dobrze mówi, nawet jeżeli zejdzie z propozycją, niechby i 10% po targach zostało -sprzedaj!
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr kwi 11, 2012 7:07 pm

jak to sie mówi "na oko to chłop w szpitalu umarł". trzeba wysłać próbkę do analizy komuś kto się zna i wtedy wynik jest pozytywny czy negatywny. na podstawie zdjęć to tylko można przypuszczać :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr kwi 11, 2012 10:08 pm

Pisałem Ci na maila co uważam że to jest obecnie przebywał w LGOM`iu więc jak chcesz na oczy zobaczyć jak wygląda meteoryt możemy się spotkać o szczegóły pisz na maila. pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz kwi 12, 2012 9:48 am

Taki piękny żużel,co najmniej 5 zł bym kazał płacić za kg.Mateusz bez urazy ale meteoryty zwykle mają dołki
a nie górki na powierzchni.Szkoda,że nie pokazałeś co jest w środku.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?