kamyk z złotem?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

kamyk z złotem?

Postprzez sopel » N wrz 29, 2013 7:06 pm

witam,wczoraj znalazłem zwykły kamyk ,umyłem go i przeszlifowałem dlatego że jest bardzo magnetyczny [pewnie przez magnetyt ] i odłożyłem .dzisiaj kamyk z jasnej karnacji zrobił się jasno rdzawy ,popatrzyłem na niego przez lupę i zauważyłem w nim płatki złotego koloru na drugim skanie kilka widać .kamyk ma dużą gęstość 3.2 ,waży 145 gr. objętość 45ml. nie posiada żadnej skorupy ma jeszcze czarne wtrącenia które brudzą wodę na czarno tak jakby węgiel . jak myślicie co to może być .dziękuje za sugestie .
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: kamyk z złotem?

Postprzez webimage » N wrz 29, 2013 7:44 pm

Kolego sopel - to nie jest forum geologiczne. Widzę, że wrzucasz tu już wszelakie ziemniaki do analizy.
webimage
meteorytoman

Postprzez kerlmit » N wrz 29, 2013 10:40 pm

webimage napisał(a):Kolego sopel - to nie jest forum geologiczne. Widzę, że wrzucasz tu już wszelakie ziemniaki do analizy.

Rozumiem ,ze to jest żart Panie Webimage? Jak tak to przepraszam ,nie złapałem. Bo ja w tym dziale nie widziałem jeszcze meteorytów :lol:

Abstrahując od odpowiedzi Webimage, skały księżycowe są czasami nie do odróżnienia od ziemskich "na oko" .Wiec pytaj ile wlezie ,może ktoś cie naprowadzi na jakiś znany już meteoryt .Ja odkąd rozpocząłem się interesować meteorytami ,nie miałem pojęcia ,ze ziemskie kamienie mogą być tak różnorodne ,czasami dziwne ,aż nie możliwe dla mnie ,ze powstały na Ziemi.A jednak...
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez webimage » Pn wrz 30, 2013 5:43 am

To nie jest żart Panie Kerlmit. Jasne jest że ludziska - zwłaszcza ci mniej obeznani wrzucają na forum kamole które ich zdaniem moga być meteorytami. Ale jeśli po pewnym czasie u danego delikwenta nie widać oznak "nabywania" jakiejkolwiek wiedzy i na forum wrzucane są coraz to nowe zdjęcia ziemniaków - to w końcu robi się to nudne (irytujące?). Nawet Kenny - zawodowy geolog - o anielskiej wręcz cierpliwości - w końcu się poddał - przywaliły go te Wasze ziemniory wrzucane bez opamiętania.

kerlmit napisał(a):
webimage napisał(a):Kolego sopel - to nie jest forum geologiczne. Widzę, że wrzucasz tu już wszelakie ziemniaki do analizy.

Rozumiem ,ze to jest żart Panie Webimage? Jak tak to przepraszam ,nie złapałem. Bo ja w tym dziale nie widziałem jeszcze meteorytów :lol:

Abstrahując od odpowiedzi Webimage, skały księżycowe są czasami nie do odróżnienia od ziemskich "na oko" .Wiec pytaj ile wlezie ,może ktoś cie naprowadzi na jakiś znany już meteoryt .Ja odkąd rozpocząłem się interesować meteorytami ,nie miałem pojęcia ,ze ziemskie kamienie mogą być tak różnorodne ,czasami dziwne ,aż nie możliwe dla mnie ,ze powstały na Ziemi.A jednak...
webimage
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pn wrz 30, 2013 9:43 am

Rozumiem.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn wrz 30, 2013 12:44 pm

AMEN! :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn wrz 30, 2013 8:31 pm

chyba już czas poszukać paragraf na Sopla ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Wt paź 01, 2013 9:59 am

Jacek Drążkowski napisał(a):chyba już czas poszukać paragraf na Sopla ;)

Proponowałbym zrobić zrzutę i kupić mu bilet (4 PLN) np. do Muzeum Ziemii PAN albo zabrać go na gapę na jakieś targi gdzie jest dużo meteorytów do zobaczenia ;-)
Pozytywny entuzjazm, który jest niezbędny do znalezienia meteorytu musi iść w parze z minimalną wiedzą.
tin
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt paź 01, 2013 1:53 pm

zacna inicjatywa i słuszna uwaga, Tin :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?