Czy to Mars?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Czy to Mars?

Postprzez Impakt » Wt sie 20, 2013 8:01 pm

Witam bardzo serdecznie po dłuższej przerwie :) Tylko się pochwalę, że moa kolekcja już niebawem wita nowego kolegę który przyleciał do nas z Marsa, wielkie podziękowania dla Pana Marcina Cimały, który sprzedał mi fragmencik na moje życzenie :)
Jednak podczas jazdy na wakacje (ok. 120 km przed Barwinkiem) znalazłem kamyk łudząco podobny do Shergotty. Miejscami jest rdzawy, czarny, z przebłyskami zieleni. W większości wygląda jak bazalt i ma kształt maleńkiego pięściaka (ale to nie pięściak bo ma rozmiar maliny). Jutro przy lepszym oświetleniu dziennym zrobię fotki i pokażę Wam go. Ale jeszcze kilka słów opisu słownego:
W kamyczku można znaleźć maleńkie dziurki, jak w meteorytach, ale o wiele mniejsze.
Podrawiam
Audiere Cordis Pulsatio Naturae
Impakt
meteorytoman

Re: Czy to Mars?

Postprzez Impakt » Pn wrz 02, 2013 8:36 pm

Jutro fotki. Dzisiaj zrobiłem obserwację mikroskopową okazu. Najpierw uprzedzam, że z marsjaninami miałem styczność, bo jednego kumpla mam w domu :) Obejrzałem więc oba.
i co?
Okazało się, że niepewny i pewny wyglądają podobnie. Na obu widać świecące drobinki i wyglądają nieco jak granit. Co więcej. Na niepewnym okazie zauważyłem zagłębienia przypominające regmaglipty. Wiem, że bez fotek daleko nie zajdziemy, ale proszę o wasze przemyślenia, czy w ogóle opłaca się te fotki wstawiać.
Dziękuję :)
Impakt
meteorytoman

Postprzez Impakt » Pn wrz 02, 2013 8:43 pm

Będę zamieszczał najnowsze wieści z moich badań.
1. Przy użyciu lepszego obiektywu widać, że kamień jest szklisty.Zupełnie jak mój pewny mars.
Co do tych struktur przypominających regmaglipty to są one w rdzawej części kamyka.
Impakt
meteorytoman

Postprzez Impakt » Pn wrz 02, 2013 8:50 pm

Przed sekundką znalazłem mikroskopijny kamyk przytwierdzony do kamienia, a właściwie ich grupkę. Wszystkie są szkliste w kolorach od białego po brązowy.
Znalazłem też strukturę podobną do zdjęcia z wikipedii gdy wpiszemy mars. Chodzi mi o fotkę z mikroskopijną formacją skalną powstałą z udziałem wody.
Impakt
meteorytoman

Postprzez Impakt » Pn wrz 02, 2013 8:52 pm

udało mi się znaleźć metaliczną spiralę.
Impakt
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn wrz 02, 2013 9:20 pm

hm... poszukaj jeszcze jakiejś zębatki ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Impakt » Śr paź 02, 2013 7:50 pm

już nie wrzucam zdjęc, bo to pewnie zwykły bazalt :)
Impakt
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?