czy to "Morasko" to meteoryt czy złom z Moraska?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

czy to "Morasko" to meteoryt czy złom z Moraska?

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn paź 07, 2013 7:07 pm

Pytanie do znających Morasko - Co o tym myślicie?
Obrazek

- jeśli nie widać całego obrazka, to proszę kliknąć weń prawym i wybrać "pokaż obrazek"
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Re: czy to "Morasko" to meteoryt czy złom z Moraska?

Postprzez webimage » Pn paź 07, 2013 11:27 pm

Jakieś takie "toto ziarniste". Może to dodatek stopowy?
webimage
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr paź 09, 2013 8:10 am

Wg mnie nie meteoryt.
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz paź 10, 2013 9:32 pm

Ponieważ zdjęcie znalazłem na poważnej stronie z meteorytami Morasko, poprosiłem o wyjaśnienie i oto jego fragment:
to śmieć kosmiczny, który niedawno spadł w okolicach Poznania. Został przyniesiony do Instytutu Geologii z podejrzeniem bycia meteorytem. Osoba która go przyniosła mówiła że słyszeli spadek, który również doprowadził do powstania małego krateru na wjeździe do posesji. Po przebadaniu okazało się jednak że obiekt ten zawiera 60% chromu i na pewno jest wytworem człowieka. W obserwatorium zidentyfikowano chińskiego satelitę, którego ten śmieć był częścią.
Ciekawe, że ten kosmiczny śmieć spadł w pobliżu miejsca spadku innego, naturalnego złomu :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Cz paź 10, 2013 11:00 pm

Ale bzdura,po bzdurze hehe dobrze ,ze to cos nie przebiło sie do Chin .Poza tym mało prawdopodobne,żeby zlokalizowali satelitę ,a tym bardziej tak mala zniszczona część ,wlasnie z tego satelity ... coś nie ten, tego... redaktor chyba sie nawąchał oparów kwasu jak ''obrabiał'' jakiś kamlot :lol: http://www.wykop.pl/link/800925/zastanawialiscie-sie-kiedys-ile-to-satelitow-krazy-wokol-naszej-planety/

p.s. Od początku ten post coś był taki dziwny :roll: .... każdy tak sobie pomyślał .Prawda?
Pomyślałem sobie,ze gdyby Sopel pokazał to zdjęcie to już by wyleciał z tego forum :mrgreen: .
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt paź 11, 2013 4:14 pm

kerlmit napisał(a):p.s. Od początku ten post coś był taki dziwny :roll: .... każdy tak sobie pomyślał .Prawda?
Pomyślałem sobie,ze gdyby Sopel pokazał to zdjęcie to już by wyleciał z tego forum :mrgreen: .

Przepraszam bardzo, ale co było takiego "dziwnego"?
Zdjęcie znalazłem na stronie ze zdjęciami Moraska: http://vesta.astro.amu.edu.pl/Staff/Poli/morasko.html
i nie za bardzo rozumiałem, o co chodzi z tym "śmieciem kosmicznym"
(chyba mam prawo czegoś nie rozumieć i szukać wyjaśnienia oraz konsultować?)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt paź 11, 2013 4:19 pm

kerlmit napisał(a):Ale bzdura,po bzdurze hehe dobrze ,ze to cos nie przebiło sie do Chin .Poza tym mało prawdopodobne,żeby zlokalizowali satelitę ,a tym bardziej tak mala zniszczona część ,wlasnie z tego satelity ... coś nie ten, tego...

Proszę swoimi wątpliwościami podzielić się z pracownikami OA we Wrocławiu!
Dla mnie nie jest to tak całkiem niemożliwe - wystarczy, że dysponujemy informacjami na temat losów satelitów (zwłaszcza tych nieaktywnych) i śledzimy ich trajektorie, a sporo tego kosmicznego śmiecia jest akurat pod ścisłą kontrolą, gdyż stanowi poważne zagrożenie dla tych działających satelitów!
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pt paź 11, 2013 5:03 pm

Po pierwsze jakoś wyczułem ,ze nie do końca chodzi o ten obiekt .(wiedziałem ,ze jest drugie dno tego postu :wink: )
Po drugie ta historyjka jest(dla mnie) jakoś naciagana...ktos słyszał...ktos widział....krater w podjeździe (jaki krater może spowodowac obiekt wielkosci troszke wiekszej od kuli karabinowej ,w dodatku spadajacego z predkoscia graniczna???)...ktoś przyniósł to do Instytutu Geologii...(oczywiście to trwało jakiś czas )....potem to przebadali...znów troszkę czasu upłynęło ...oczywiście skontaktowano sie z OA we Wroclawiu .Oni z kolei rozpoznali chińskiego satelitę i po 1.5 centymetrowym kawałku obtopionego metalu stwierdzili,ze to właśnie z niego. Rozumiem ,ze to wszystko jest pod kontrola(15000 czynnych satelitów i drugie tyle niedziałających ,miliony śmieci kosmiczny) . No ale nie do tego stopnia.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt paź 11, 2013 8:03 pm

nie twierdzę, że identyfikacja z konkretnym satelitą jest słuszna. Możliwe, że to tylko domniemanie - nie mam informacji z pierwszej ręki.
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?