co to może być?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

co to może być?

Postprzez Hagedorn » So lis 09, 2013 3:38 pm

To mój pierwszy post tutaj, zatem witam serdecznie wszystkich i chylę czoła przed Waszą wiedzą!
Moja mama znalazła jakiś czas temu na brzegu Wisły dziwny kamień. No właśnie - czy to jest kamień?
Ma kształt mocno zaokrąglonego stożka. Przy niewielkich rozmiarach jest bardzo ciężki (waży ok. 3,75 kg!), a ponadto przyciąga magnes (zwykły raz słabiej, raz mocniej, natomiast neodymowy wszędzie mocno)
Z jednej strony jest jakby zrudziały (rdza?) z drugiej zaś nieco czarny, jakby osmalony. Nie widać tego dobrze na zdjęciach, ale w świetle lampy połyskuje takimi srebrzystymi drobinkami.
To wszystko spowodowało, że pomyślałem, iż może to być meteoryt. Co o tym sądzicie?

Strona zrudziała:
Obrazek

Widok z góry:
Obrazek

Strona poczerniała:
Obrazek

Stożek:
Obrazek
Hagedorn

Re: co to może być?

Postprzez kerlmit » N lis 10, 2013 4:09 pm

Psst...Hej kolego jestes nowy ,to Ci cos powiem .Za takie publikacje znalezisk palą tu na stosie . Usuń ten post zanim ,ktos zobaczy. :shock: (teraz pewnie moderatorzy palą jakiegoś nieszczęśnika ,którego wytropili po I.P. ,wiec masz jeszcze parę godzin ).

p.s. Ta kulka to po prostu zastygła lawa (widzisz takie biale kreseczki?),wystrzelona w postaci bomby wulkanicznej z wulkanu ,albo powstala po erupcji podwodnego wulkanu(też powstaja takie kulki).
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez webimage » N lis 10, 2013 6:47 pm

To uważaj kolego kerlmit - może już na Ciebie szykują podpałkę ;)
webimage
meteorytoman

Postprzez kerlmit » N lis 10, 2013 7:11 pm

Słyszałem ,ze już jest stos przygotowany i dlatego sie przeprowadziłem :mrgreen:
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Hagedorn » N lis 10, 2013 8:01 pm

Jestem laikiem, jeśli chodzi o meteoryty i nie ukrywam tego. Czy to jest jednak powód, aby być spalonym na stosie?
Ta zastygła lawa (magma?) to serio? Skąd wulkan na Pomorzu?
Pozdrawiam inkwizycję! :wink:
Hagedorn

Postprzez kerlmit » N lis 10, 2013 9:52 pm

Magma-nie, a lawa. To taka różnica jak meteorem i meteorytem. Magma jest wewnątrz a lawa jak już jest na zewnątrz.
A skąd wulkan na pomorzu? A nie ma żadnego? Żartuje :P A tą,tę kulkę lodowiec przytargał albo ktoś przywiózł z Islandii albo z Włoch i zgubił. :wink:
Nie oczywiście z tym stosem to żartowałem(drewno drogie),''oni'' używają pistoletów z tłumikiem. :wink:

p.s. A tak na serio to dawaj tutaj ,co tam Ci w łapki wpadnie :P
p.s.2 A wiesz,że na pomorzu było kiedyś ciepłe morze. Cytuje...Sto pięćdziesiąt milionów lat temu, pod koniec okresu jurajskiego lub - jak mówią geolodzy - w późnej jurze, rozlegle obszary kontynentu europejskiego zajmowały płytkie, ciepłe morza. Większa część terytorium Polski znajdowała się pod wodą.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lis 11, 2013 12:43 pm

za takie twierdzenia to pierwszy na stosie płonąć będzie kerlmit...

Żadna lawa.... kamień wygląda na amfibolit a te są pochodzenia metamorficznego, żaden wulkan tego na powierzchnię nie wyrzucił tylko samo w procesach geologicznych "wyjechało". Kolejna sprawa kształt i miejsce znalezienia to już robota lodowca który przytargał to gdzieś z obszarów tzw tarczy feno-skanskiej.

Co do jednego można się zgodzić... tak wielokrotnie w okresach geologicznych teren naszego kraju znajdował się pod woda... i to nie tylko pomorze ale cały obszar kraju (za wyjątkiem wschodnich krańców gdzie częściej panowały warunki lądowe.

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Wt lis 12, 2013 2:02 am

Kenny napisał(a):za takie twierdzenia to pierwszy na stosie płonąć będzie kerlmit...

Żadna lawa.... kamień wygląda na amfibolit a te są pochodzenia metamorficznego, żaden wulkan tego na powierzchnię nie wyrzucił tylko samo w procesach geologicznych "wyjechało". Kolejna sprawa kształt i miejsce znalezienia to już robota lodowca który przytargał to gdzieś z obszarów tzw tarczy feno-skanskiej.

Co do jednego można się zgodzić... tak wielokrotnie w okresach geologicznych teren naszego kraju znajdował się pod woda... i to nie tylko pomorze ale cały obszar kraju (za wyjątkiem wschodnich krańców gdzie częściej panowały warunki lądowe.

Pozdro.

Po pierwesze widze,ze juz wrociliscie z krucjaty.Moze z ta bomba wulkaniczna przesadzilem,ale to tez nie amfibolit (pokaz mi jakies zdjecie choc troche przypomina to cos),po drugie napisałem,ze lodowiec przytargał.Po trzecie mam tupet zeby spierac sie z ekspertem,ale ostanio, co jakas nazwe podajesz to nigdy nie moge znalesc ppodobnego kamulca w googlach. Dlaczego?
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lis 12, 2013 9:59 am

Ponieważ kieruje się doświadczeniem a nie googlem...
jeśli chodzi o skały identyfikuje się je na podstawie składu mineralnego i wykształcenia składników a nie na podstawie "wyglądu"

Jeśli skała składa się z amfiboli i plagioklazów to bez względu na wygląd jest to amfibolit.
Podobnie z granitoidami w składzie mamy kwarc skalenie i łyszczyki to już bez względu czy skała jest szara różowa zielona czy niemal czarna zawsze będzie to granitod.
Klasyfikację taką wprowadzono po to żeby uprościć i nie generować bez potrzeby milionów różnych skał bo jak się w praktyce okazuje nie ma 2ch takich samych skał (szczególnie magmowych i metamorficznych) na całym świecie, Jest to o tyle istotne że wprawne oko jest w stanie nawet wychwycić z którego obszaru intruzji dany kamień pochodzi (z którego kamieniołomu).

Oczywiście na podstawie samych zdjęć jeszcze na dodatek zazwyczaj kiepskich można popełnić sporo błędów w identyfikacji, ale rozpoznać podstawowy typ to już żaden problem.

Ps. ekspertem nie jestem i nigdy się za takowego nie uważałem i lubię konstruktywną krytykę bo zmusza mnie ona do poszerzania własnej wiedzy.
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Wt lis 12, 2013 12:20 pm

BINGO!

O taką odpowiedz mi chodziło!

-Kenny napisałeś,ze kierujesz sie doświadczeniem a nie google, a czym mamy sie kierowac ''my'',ja mam tylko google i to forum, z którego wiele się nauczyłem i weryfikuje z grubsza kamulce już na polu .(Dzieki wam!)

-Napisałes też ,że nie ma dwoch takich samych skał,to dlatago niektórzy zamieszczaja wciąż ''takie same'' kamienie ,a dla nich wyglądaja inaczej.

-''Wprawne oko ''. No do tego potrzeba lat doświadczenia,którego większość z nas nie ma.

-Miliony skał :shock: .To tez wiele mówi.

-Nie jesteś ekspertem? No jednak jesteś ! Wszyscy tak uważają ,również ja . I każdy tutaj czeka na twoja odpowiedz i opinie. Jesteś autorytetem i każdy to wie.

p.s. Mam kilka kamyków których pochodzenia nie mogłem znaleźć w google ani na stronach ze skałami i minerałami ,ale po waszych ironicznych odpowiedziach ,aż strach je opublikować,żeby nie zostać zbesztanym .

p.s.2 A wysyłanie kogoś na forum geologiczne jest naprawdę niegrzeczne . Przecież ten dział to serce tego forum i większość z nas zaczyna przeglądanie tego forum właśnie od tego działu . Jak ludzie zaczną odchodzić na inne fora to zrobi sie troche pusto.

Dziękuje i pozdrawiam!
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?