chyba pierwsze trafienie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

chyba pierwsze trafienie

Postprzez walesto » N gru 22, 2013 5:42 pm

Ostatnimi czasy na forum niewiele się dzieje ale wiadomo jaką mamy porę roku.
Wybraliśmy się dziś z synem na spacer z psem na naszym osiedlu i właściwie tak tylko dla zabawy zabraliśmy ze sobą neodymka na sznurku.
No i przypadkiem coś trafiliśmy - trzy kamyki, które bardzo silnie przyciągają magnes.
1. Waga 18g - do magnesu w górę leci z odległości ponad 2 cm (podobnie lub nawet odrobinę lepiej jak mój niespełna 1g GAO), można nim trzymać magnes i obracać i ten magnes praktycznie ani drgnie. Dodatkowo ładna skorupka, z jednej strony mocno podrdzewiały, widać połyskujące drobinki metalu. Na skorupce można dostrzec również kuliste kształty a więc pod nimi prawdopodobnie są chondry.
2. Waga około 9g (waga z dokładnością do 2g pokazuje 8g i widać że jest o włos od pokazania 10g). Do magnesu leci w górę z odległości około 1cm (podobnie jak mój chondryt L4-6 o wadze niespełna 4g) . Ma 3 wyraźne ale niezbyt głębokie odciski(takie idealne do palca) i na zewnątrz widoczne conajmniej 2 chondry.
3. Waga około 7g (waga pokazuje 8g ale czasem przeskakuje na 6g). Reakcja na magnes niemal identyczna jak numeru 2.
Ciemna skorupka ale najbardziej zwietrzała. Odciski mniej wyraźne, za to widać połyskujące gdzieniegdzie drobinki metalu. Można zauważyć conajmniej 1 wyraźną chondrę.

Wszytkie 3 kamyki dają podwójny sygnał na moim wykrywaczu (czyli to samo co moje 4 meteoryty).

Może nie mam jeszcze dużego doświadczenia ale biorąc pod uwagę:
- posiadane 4 metki
- zaliczone 2 giełdy minerałów i obejrzenie z bliska dzięki uprzejmości kolegów z tego forum różnych okazów
- 2 muzea z wystawami meteorytów
- obejrzane praktycznie wszystkie odcinki Meteorite Men, które moim zdaniem dużo są w stanie pokazać (np. widać jak reagują prawdziwe meteoryty na magnes)

jestem prawie pewien, że to co dziś znaleźliśmy pochodzi nie z tej planety. :D

Jak tylko podładuję aparat robię i wrzucam zdjęcia.
walesto
meteorytoman

Re: chyba pierwsze trafienie

Postprzez webimage » N gru 22, 2013 7:39 pm

Znalezienie meteorytów ot tak na spacerze graniczy z cudem ale jako że cuda ponoć w Święta się zdarzają - koniecznie pokaż zdjęcia :)
webimage
meteorytoman

Postprzez tin » Pn gru 23, 2013 1:34 pm

Niestety obawiam się, że ten NWA XXX to jedyny meteoryt w tym towarzystwie :-/
tin
meteorytoman

Postprzez walesto » Pn gru 23, 2013 7:29 pm

O tyle o ile do 2 i 3 mam pewne wątpliwości tzn w 2 zbyt gładka powierzchnia, choć te odciski są niemalże ksiązkowe.
W przypadku 1 jestem praktycznie na 100% przekonany, że to meteoryt.
Trzyma się pewnie nawet zwykłego magnesu, wykrywacz przy czułości około 7,5/10 widzi go z ponad 20cm (ten drugi jest widoczny z ponad 10cm).
Ma drobne błyszczące kropeczki (zresztą podobnie 2 i 3).
No i ten pierwszy (najbardziej podrdzewiały ma jeszcze takie zielonkawe inkluzje (jedna strona jest mam wrażenie lekko odłamana i tam właśnie widać te inkluzje i dodatkowo 2 wypukłe koliste kształty tuż obok siebie. I są tutaj też te błyszczące kropeczki. Ale ta część jest też czarna.
Czy mógłby to być jakiś ziemski kamień ?
Myślałem jeszcze początkowo, że to może jakiś odłamek lub coś podobnego, ale te połyskujące drobinki i zielonkawe wtrącenia to raczej eliminują.
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz gru 26, 2013 10:54 am

nie wyglądają zachęcająco...
zrób zdjęcia kamieniom na ciemnym tle to będzie lepiej widać ich fakturę tu niestety niewiele widać.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Pt gru 27, 2013 1:11 am

dokładnie - na pierwszy rzut oka nie przekonują.
Postaram się zrobić w weekend lepsze zdjęcia.

Dodam jeszcze, że kamyki zostały znalezione wśród żwirku dekoracyjnego wysypanego wzdłuż płotu na osiedlu. Ten konkretnie żwirek został wysypany tutaj 2-3 lata temu.
Tak sobie myślę, że towarzystwo, w którym przebywały może mieć jakiś wpływ na to jak wyglądają z zewnątrz.

Tak jak pisałem - ten pierwszy ma tak wiele cech "za", że musiałby być to naprawdę jakiś wyjątkowy ziemski kamień, jeśli nie przyleciał z kosmosu. Im dłużej go oglądam pod lupą tym bardziej wydaje mi się niezwykły - szczególnie stopień przyciągania przez magnes, zdecydowana reakcja wykrywacza (taka sama jak dla mniejszych prawdziwych metków) czy te zielone inkluzje, których jak się ogląda pod lupą jest naprawdę dużo, przepuszczają one częściowo światło i mam wrażenie, że trochę przypominają w powiększeniu jakby taki zielonkawy bursztyn.
Ten drugi tak jak pisałem już słabiej chwyta się magnesu ale i tak mocniej niż inne ziemskie kamienie, wykrywacz też słabiej reaguje ale podobnie jak na prawdziwe meteoryty, ma 3 wyróżniające się (jakby zrobione palcem) odciski oraz koliste kształty o takim jakby fioletowawym odcieniu i też tak jakby w jednym miejscu przez zewnętrzną warstwę przebijał zielonkawy trochę większy kryształ. Jednak ponieważ reakcja na magnes jest słabsza więc zachowuję większy dystans do tego kamienia.
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt gru 27, 2013 10:46 am

no to teraz kubeł zimnej wody :)

1 - kształt totalnie nie meteorytowy, widoczne liczne ciemne magnetytowe wrostki, struktura skały krystalicznej a nie chondrytu.

2 - znowu nie meteorytowy kształt owe wgłębienia są efektem przełamu muszlowego skały następnie poddanego obróbce mechanicznej w transporcie, brak skorupy obtopieniowej również nie przemawia za meteorytowym pochodzeniem.

Jeśli chcesz znać dokładną identyfikację skały potrzebny był by świeży przełam jako iż jest bardziej diagnostyczny w większości przypadków od szlifu.

Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Pt gru 27, 2013 11:19 am

Dzięki Kenny za pomoc w identyfikacji i ostudzenie emocji choć przyznam, że mimo wszystko próbując samodzielnie identyfikować znalezisko na podstawie różnych cech nie czuję, że to już na 100% meteoryt żeby się po prostu później nie rozczarować (mam to już za sobą z moimi bazaltami i innymi ziemniaczkami :) ) tym bardziej, że wygląd zewnętrzny tych kamyków pozostawia wiele do życzenia.

Może faktycznie pokuszę się o zrobienie przełamu a przede wszystkim postaram się zrobić możliwie jak najlepsze zdjęcia bo na 2 monitorach wygląda to zupełnie inaczej.

Co do pierwszego to też od razu próbowałem porówywać go z magnetytem ale podobieństw "na żywo" nie stwierdziłem.
Znalazłem za to zdjęcie, które mniej więcej odpowiada tym zielonkawym inkluzjom:
http://nauka.rk.edu.pl/site_media/resources/nauka.rk.edu.pl/images/oliwin.jpg
Oczywiście u mnie nie ma tego aż tak dużo (a przynajmniej nie jest to aż tak wyraźne) ale mimo wszystko z użyciem lupy jest to dość dobrze widoczne i tak to mniej więcej wygląda - tak jak pisałem - taki jakby zielonkawy bursztyn :)

Jeśli to nie meteoryt to mimo wszystko jakiś unikalny jegomość :)

Pozdro,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt gru 27, 2013 5:31 pm

oliwin jest typowym składnikiem skał zasadowych i ultrazasadowych dla których równie pospolitym składnikiem jest właśnie magnetyt.
Oliwin nie jest wyznacznikiem pochodzenia, jest równie pospolity w ziemskich skałach jak i w tych z kosmosu...
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Śr sty 01, 2014 10:22 pm

Próbowałem jeszcze trochę szlifować ale nawet dobrze nie przebiłem się przez skorupkę.
Efekt słabo widoczny więc pewnie nic nowego nie wniesie do czasu dokładniejszej obróbki. :(
To trochę ciemniejsze na szlifie wokół jaśniejszych minerałów to w rzeczywistości metal (tylko że tutaj nie odbija światła).
Obrazek
walesto
meteorytoman

Postprzez walesto » So sty 04, 2014 10:09 pm

no i tak wygląda po troche lepszym szlifie (trochę lepiej widać metal, którego myślę, że w kamyku jest conajmniej 50-80% bo jak się spojrzy pod kątem to widać prawie sam metal no i potwierdza to magnes) :
Obrazek
http://abdata.livenet.pl/mets/x33/x33_1_4.jpg

Obrazek
http://abdata.livenet.pl/mets/x33/x33_1_5.jpg

Jeśli nie ma szans na to, że to metek to co byście obstawiali ?

pozdro,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » So sty 04, 2014 10:54 pm

skałę metamorficzną po metasomatozie czego efektem jest wysoka zawartość magnetytu.
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?