Wybraliśmy się dziś z synem na spacer z psem na naszym osiedlu i właściwie tak tylko dla zabawy zabraliśmy ze sobą neodymka na sznurku.
No i przypadkiem coś trafiliśmy - trzy kamyki, które bardzo silnie przyciągają magnes.
1. Waga 18g - do magnesu w górę leci z odległości ponad 2 cm (podobnie lub nawet odrobinę lepiej jak mój niespełna 1g GAO), można nim trzymać magnes i obracać i ten magnes praktycznie ani drgnie. Dodatkowo ładna skorupka, z jednej strony mocno podrdzewiały, widać połyskujące drobinki metalu. Na skorupce można dostrzec również kuliste kształty a więc pod nimi prawdopodobnie są chondry.
2. Waga około 9g (waga z dokładnością do 2g pokazuje 8g i widać że jest o włos od pokazania 10g). Do magnesu leci w górę z odległości około 1cm (podobnie jak mój chondryt L4-6 o wadze niespełna 4g) . Ma 3 wyraźne ale niezbyt głębokie odciski(takie idealne do palca) i na zewnątrz widoczne conajmniej 2 chondry.
3. Waga około 7g (waga pokazuje 8g ale czasem przeskakuje na 6g). Reakcja na magnes niemal identyczna jak numeru 2.
Ciemna skorupka ale najbardziej zwietrzała. Odciski mniej wyraźne, za to widać połyskujące gdzieniegdzie drobinki metalu. Można zauważyć conajmniej 1 wyraźną chondrę.
Wszytkie 3 kamyki dają podwójny sygnał na moim wykrywaczu (czyli to samo co moje 4 meteoryty).
Może nie mam jeszcze dużego doświadczenia ale biorąc pod uwagę:
- posiadane 4 metki
- zaliczone 2 giełdy minerałów i obejrzenie z bliska dzięki uprzejmości kolegów z tego forum różnych okazów
- 2 muzea z wystawami meteorytów
- obejrzane praktycznie wszystkie odcinki Meteorite Men, które moim zdaniem dużo są w stanie pokazać (np. widać jak reagują prawdziwe meteoryty na magnes)
jestem prawie pewien, że to co dziś znaleźliśmy pochodzi nie z tej planety.

Jak tylko podładuję aparat robię i wrzucam zdjęcia.