może tym razem

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

może tym razem

Postprzez sopel » So mar 15, 2014 1:39 pm

witam.kamyk magnetyczny ,dość mały 20 gr. czarna skorupa i z korodowane wnętrze gdzie jest odpryśnięta skorupa.
nie robiłem szlifu bo tej powierzchni jest mało .dla mnie bardzo ciekawy
pozd.i dziękuję za sugestie
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano N mar 16, 2014 2:16 pm przez sopel, łącznie edytowano 2 razy
sopel
meteorytoman

Re: może tym razem

Postprzez pumba » So mar 15, 2014 4:16 pm

Sopel jeśli kamień zawiera w sobie magnetyt to właśnie tak będzie wyglądał jakby był zardzewiały a to tylko tlenki metalu przywierające do magnetytu .
pumba
meteorytoman

Postprzez sopel » So mar 15, 2014 7:11 pm

no nie wytrzymałem ,zrobiłem skan i inne foto.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/f ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn mar 17, 2014 12:07 am

no i...? chyba sam widzisz, że to nie meteoryt :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn mar 17, 2014 10:40 am

ktoś kiedyś napisał o meteorytach a dokładnie o achondrytach że praktycznie tyko po skorupie obtopieniowej można je rozpoznać [ w naszych warunkach ]lub jeżeli jest się światkiem spadku.więc po czym pan poznaje że to nie meteoryt ,skorupa obtopieniowa jest ,magnetyczność jest ,brekcja nie chondrytowa .tylko pułtuska czy morasko można po samych zdjęciach rozpoznać ,bo mamy do czego porównać ,ale z nowymi przypadkami to by nie było proste .
sopel
meteorytoman

Postprzez walesto » Pn mar 17, 2014 1:18 pm

Kolego Sopel,

Z Twojego zdjęcia widać, że wnętrze wyraźnie odróżnia się od ciemnej zewnętrznej warstwy.
Tylko zawsze jest ryzyko, że na zewnątrz mamy do czynienia z osadami a nie skorupką meteorytową a jeśli kamień był znaleziony w pobliżu drogi to najprawdopodobniej będą to jakieś substancje smolisto-asfaltowe.

Postaraj się jeśli to możliwe zrobić jakieś lepsze zdjęcia szlifu bo na obecnym niewiele widać. Jeśli masz możliwość obejrzyj ten szlif pod lupką z przynajmniej 20x powiększeniem a najlepiej przy pierwszej lepszej okazji pokaż komuś z wieloletnim doświadczeniem, kto widział tysiące nieziemskich kamieni.

Ja osobiście jako niepoprawny optymista na podstawie Twoich zdjęć nie skreślałbym od razu tego okazu a nawet powiedziałbym, że to wcale tak źle z daleka nie wygląda. Może to nawet jakiś chondryt LL i w dodatku z niedługą historią.
Przydałoby się wiedzieć jak bardzo magnetyczny jest ten kamień. Czy masz możliwość porównać oddziaływanie z jakimś prawdziwym meteorytem (najlepiej podobnej wielkości) ?
Oprócz tego ważna jest informacja gdzie kamień został znaleziony ? jaki rejon kraju, jeśli na powierzchni to pole/łąka/las/droga itp. , jeśli pod ziemią to jak głęboko, czy piasek/żwir/glina/żyzna gleba czy teren suchy czy podmokły itp.
Może to będą mało istotne informacje ale może pomogą w zdalnej ocenie czy kamień dobrze czy źle rokuje.

Kto wie - może to fajny kamyk, ale niefajnie zaprezentowany :)

Jak popatrzysz na moją przygodę na forum to na razie sam błądzę w poszukiwaniach więc moja opinia na tą chwilę raczej niewiele zmienia ale myślę, że warto się temu kamykowi przyjrzeć bliżej zanim się go całkiem zdyskwalifikuje.

Obserwuj w międzyczasie czy przypadkiem przeszlifowana powierzchnia (bez kombinowania przy niej) zacznie zmieniać kolor, na żółty i/lub rdzawo-czerwony.

Pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn mar 17, 2014 2:39 pm

Kolego Sopel po pierwsze skorupy to on nie ma a już na pewno nie obtopieniowej a po 2gie wnętrze wygląda na piaskowiec/kwarcyt z wyraźnymi strukturami sedymentacyjnymi więc po co się napinać?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn mar 17, 2014 6:38 pm

ja się wcale nie napinam,a przynajmniej nie próbuje .piszecie że jeżeli już wstawiać fotki to przynajmniej podobne do meteorytów .ten okaz znaleziony był na polu na wierzchu ,pole piaszczyste ale od jesieni nie uprawiane ,magnetyczność taka że kamyk trzyma się magnesu odwrócony do dołu .skorupę to on ma czy obtopienioową nie wiem ,małą gęstość .w wnętrzu odrobiny metalu w ciemniejszym cieście, jasne jest otulone jakąś metaliczną obwódką [ widoczną pod lupą ] .porowaty .
i jeszcze takie fotki 16x.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn mar 17, 2014 8:51 pm

tak czy siak nie wygląda to na meteoryt a skorupka na skorupę obtopieniową przykro mi...
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Pn mar 17, 2014 10:08 pm

Kenny,

Niech kolega lepiej ten kamień pokaże komuś "na żywo".
Polecam poszukać "meteoryt piława górna" - zdjęcia szlifu na googlach dość podobne.

Pozdro,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt mar 18, 2014 8:33 am

o ile wiem nie ma jeszcze meteorytów z widocznymi strukturami sedymentacyjnymi... więc po co w ogóle ta jałowa dyskusja? Tak samo jak skorupa nie jest obtopieniowa.
Skończcie wreszczie z id skał na podstawie "podobne do" bo to jest bzdura! Liczą się tylko cechy fizyczne i chemiczne skały a nie własne subiektywne odczucie.
Proponuje zacząc szkolenie od poprawnego rozpoznawania następujących minerałów:
Kawarc
Skalenie
Oliwiny
Węglany (kalcyt dolomit etc.)
W dalszej kolejności
Magnetyt a ten z kolei nauczyc odróżniac się od Piroksenów i Amfiboli.
Kenny
meteorytoman

Postprzez webimage » Wt mar 18, 2014 8:57 am

Kenny, to bez sensu - nie wygrasz z "mundrymi". Ja już nawet im nie odpisuję.

Kenny napisał(a):o ile wiem nie ma jeszcze meteorytów z widocznymi strukturami sedymentacyjnymi... więc po co w ogóle ta jałowa dyskusja? Tak samo jak skorupa nie jest obtopieniowa.
Skończcie wreszczie z id skał na podstawie "podobne do" bo to jest bzdura! Liczą się tylko cechy fizyczne i chemiczne skały a nie własne subiektywne odczucie.
Proponuje zacząc szkolenie od poprawnego rozpoznawania następujących minerałów:
Kawarc
Skalenie
Oliwiny
Węglany (kalcyt dolomit etc.)
W dalszej kolejności
Magnetyt a ten z kolei nauczyc odróżniac się od Piroksenów i Amfiboli.
webimage
meteorytoman

Postprzez kamyk » Wt mar 18, 2014 9:59 am

Witam.Kamyki trza porównywać do skał ziemskich,Kenny określił,kwarcyt,piaskowiec.Nie rozumie że starzy bywalcy tego nie chcą zrozumieć .żelaza nie ma ,chandry nie ma ,skorupka wietrzeniowa .Z achondrytami dajcie spokój proszę ,chociaż bywalcy wieloletni .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt mar 18, 2014 6:50 pm

no niech tak będzie :( a że nie metek to pozwoliłem sobie na głębszy szlif i takie to wyszło .pozd
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt mar 18, 2014 8:21 pm

i jak widać, głębiej jest to samo :))
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?