Proszę o informacje

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Proszę o informacje

Postprzez lala551 » Wt sie 12, 2014 7:42 pm

Witam jak w temacie czy mogą te kawałeczki być ze skrupy topieniowej jakiegoś meteorytu proszę wybaczyć za tak mizerne zdjęcia

Obrazek
lala551
meteorytoman

Re: Proszę o informacje

Postprzez kerlmit » Śr sie 13, 2014 1:14 am

:shock: nie że bym był złośliwy ,ale panele Ci się rozłażą...

A ,że mam poczucie humoru to....znalałem TO! :D

Obrazek
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez lala551 » Śr sie 13, 2014 7:10 am

Ok nie ma problemu :) a co do meteorytów to czy one dostają różnego rodzaju nalot ? czy mogą u nas mocno zwietrzeć ??
lala551
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr sie 13, 2014 8:30 pm

lala551 napisał(a):Ok nie ma problemu :) a co do meteorytów to czy one dostają różnego rodzaju nalot ? czy mogą u nas mocno zwietrzeć ??

Po pierwsze, Kerlmit chciał przede wszystkim zwrócić uwagę na to, ze na zdjęciu widać panele a nie kamienie ;)

Po drugie, odpowiedź na powyższe pytanie nie jest prosta - zależy od typu meteorytu i warunków, w jakich się znalazł. Poza tym dochodzi czynnik czasu - im dłużej gość z kosmosu u nas przebywa, tym bardziej ulega metamorfozie
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez lala551 » Cz sie 14, 2014 10:44 am

O dzięki za dokładną odpowiedz a jeśli kamień ma na zewnątrz widoczne wrostki metalu to czy może być meteorytem
lala551
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz sie 14, 2014 8:47 pm

lala551 napisał(a):O dzięki za dokładną odpowiedz a jeśli kamień ma na zewnątrz widoczne wrostki metalu to czy może być meteorytem

Lalla, może niepotrzebna uwaga, ale mam wrażenie, że trudno być pewnym czy naprawdę to co nazywasz metalem, jest nim rzeczywiście? Może są to błyszczące metalicznie siarczki, albo jakieś łyszczyki? Jak masz wątpliwości, to sprawdź to jakimś wykrywaczem metalu - swego czasu polecałem podręczny domowy wykrywacz (elektryce najczęściej mają go), a on jednoznacznie "powie", czy to co się świeci to jest metal. Owocnych łowów!!!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?