CZY TEN KAMIEŃ TO METEORYT?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: CZY TEN KAMIEŃ TO METEORYT?

Postprzez R2R » Pt maja 08, 2015 3:47 pm

kerlmit napisał(a):Kurde zrób badanie spektrometryczne . Radzę Ci, profesor może się mylić. Wszystko będzie wiadomo i przekonamy się czy profesor miał rację.

Poprzez skład chemiczny będzie można określić genezę kamyka.

To tylko 100zł. Słownie: sto złotych . http://allegro.pl/badanie-skladu-chemicznego-spektrometrem-spectro-i5336605202.html?source=mlt

Pozdro!

Ten spektrometr się nie nadaje do pomiaru innych meteorytów niż żelazne. Poza tym podejrzewam, że będzie problem z odpowiednią kalibracją urządzenia. Proponuje badania wykonać przy użyciu spektrometru rentgenowskiego (XRF).
-----------------
Spadków życzę
R2R
R2R
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Pt maja 08, 2015 3:59 pm

no ja tam do nich dzwoniłem i gościu mówił że będzie problem . najlepszy jest właśnie rentgenowski i jakiś iskrowy ponoć dobry . wykazuje chyba 20 pierwiastków.

a może ktoś z was ma dostęp do spektrometru i mógł by samemu sprawdzić . piętkę dzisiaj upierniczyłem z kamienia więc można badać do bólu :D
tulek16
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Pt maja 08, 2015 7:43 pm

mam jeszcze coś takiego kamień nr 1
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kamień nr 2

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tulek16
meteorytoman

Postprzez kamyk » N maja 10, 2015 10:38 am

Drogi kolego skup się na tym podobnym do mezo . Ten niewątpliwie ciekawy zostaw na później . Badania spektrometrem możesz sobie zrobić nawet na złomowisku :( czy też na sprzęcie za 700 tys euro . I co kto Ci to zinterpretuje .No jeżeli ten pan który Ciebie do tego namawia :) jestem jak najbardziej na tak .No chyba że sam będziesz w stanie .Powodzenia .Pozdrawiam serdecznie . Pakuła Andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt maja 12, 2015 6:06 am

w pierwszym przypadku wygląda mi to na żelazo gąbczaste (takie z dymarki)
2gi to bazalt z dziurami wypełnionymi wtórnymi minerałami

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?