Magnetyczny kamyk

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Magnetyczny kamyk

Postprzez Kenny » Pt cze 26, 2015 1:34 pm

Kerlmit - nie sądzę... :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pt cze 26, 2015 11:26 pm

Generalnie !
Jak zwykle !
Szczęka opada !
I najgorsze , że szczęka już tak zostanie -------------------- w tym temacie :shock:

Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez kerlmit » N cze 28, 2015 11:24 am

Meteoriticon napisał(a):Generalnie !
Jak zwykle !
Szczęka opada !
I najgorsze , że szczęka już tak zostanie -------------------- w tym temacie :shock:

Pozdrawiam !

Skoro Kenny w jednej z swoich pierwszych odpowiedzi napisał,że wygląda mu to bazalt albo meteoryt. To nie było takie oczywiste co to jest .

P.s. Niektórych szydercze odpowiedzi przypominają mi ,Lożę szyderców i tych dwoch dziadków z Muppetów.
Jedynie Kenny z niebiajską cierpliwością odpowiada rzeczowo i tłumaczy te równania w dwie strony np.
...To nie jest meteory ,bo to jest bazalt...To nie jest meteoryt ,bo ma cechy ewidentnie ,które zachodzą tylko na ziemii... ponieważ zna się na ziemskich skałach i potrafi uzasadnić swoją wypowiedż ,a co niektórzy dają odpowiedzi tego typu ....To nie jest meteory,bo nie widzialem takiego, albo ...nie bo nie...nie ale nie wiem co to jest,nie bo nie ma ,nie bo nie jest magnetyczny i też mają rację ,bo trudno znaleść meteoryt w Europie ,a na "patelni '' to nawet totalny ignorant znajdzie meteoryt i nie potrzebuje do tego żadnej wiedzy.
A jak bym się znał na geologii to bym nie zawracał gitary i sam bym wiedział co to?

P.s. dałem ten kamień na forum geologiczne z dwa tyg. temu i nikt nie odpowiedział...oprócz Kennego oczywiscie :D
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » N cze 28, 2015 7:02 pm

kerlmit napisał(a):P.s. Niektórych szydercze odpowiedzi przypominają mi ,Lożę szyderców i tych dwoch dziadków z Muppetów.
Jedynie Kenny z niebiajską cierpliwością odpowiada rzeczowo i tłumaczy te równania w dwie strony np.
...To nie jest meteory ,bo to jest bazalt...To nie jest meteoryt ,bo ma cechy ewidentnie ,które zachodzą tylko na ziemii... ponieważ zna się na ziemskich skałach i potrafi uzasadnić swoją wypowiedż ,a co niektórzy dają odpowiedzi tego typu ....To nie jest meteory,bo nie widzialem takiego, albo ...nie bo nie...nie ale nie wiem co to jest,nie bo nie ma ,nie bo nie jest magnetyczny i też mają rację ,bo trudno znaleść meteoryt w Europie ,a na "patelni '' to nawet totalny ignorant znajdzie meteoryt i nie potrzebuje do tego żadnej wiedzy.
A jak bym się znał na geologii to bym nie zawracał gitary i sam bym wiedział co to?

P.s. dałem ten kamień na forum geologiczne z dwa tyg. temu i nikt nie odpowiedział...oprócz Kennego oczywiscie :D

Kenny ma widocznie anielską cierpliwość odpowiadać w kółko o tych samych kamieniach , lub ich wiernych kopiach :twisted:
A co do szukania i znajdowania meteorytów na "patelni " , to przecież nie wiesz nawet jak taka " patelnia " wygląda , i nie masz zielonego pojęcia , że tam często też trzeba wyłuskać meteoryt z pośród tysięcy badziewiastych kamieni :!:
Ale jak Pustynia kojarzy Ci się z plażą , to nie ma o czym mówić :shock:
A co do znajomości Geologów na meteorytach , to niech Ci Kenny odpowie , ilu na 100 Geologów może znać się na meteorytach :?:
Pozdrawia dziadek z loży szyderców :twisted:
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Kenny » N cze 28, 2015 7:10 pm

hehe Meteoriticon ja bym bardziej uogólnił :P

"Ilu na 100 geologów zna się na geologii" :)
I tu nie chodzi mi o swoją robotę (typu wyznaczanie nośności gruntów, obliczanie dopływów wody, pobieranie próbek do badań etc...)
Po prostu w całej masie ludzi wykonujących ten zawód mało jest pasjonatów którzy robią to z przyjemnością i świadomie, przez co większość zna tylko swoją dziedzinę która jest im potrzebna do wykonania danego zadania. I jak klapki na oczy u konia reszta świata mogła by nie istnieć.

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » N cze 28, 2015 8:29 pm

Boże ,cięzko wytłumaczyć ale naprawdę nie znam się na skałach jestem gastronomem i meteoryty to jest moje hobby i tylko hobby,nie mam zamiaru studiować geologii od podstaw bo znajomość geologii pomaga w i.d.
Piszesz ,że geolodzy nie znają się na meteorytach...może i tak ,ale znają się na ziemskich skałach i by rozpoznali w tym kamieniu ziemski np.bazalt co ,by wykluczyło jego kosmiczne pochodzenie i by było po sprawie.
Mówisz ,że w kólko to samo....a był podobny kamyk ? I sprawdż pierwsze odpowiedzi w tym temacie i co mówił Zibi i Kenny...kamień nie był taki tragiczny.
A co do patelni to w ogóle nie miałem na myśli plaży. Wiem,że to jest inny typ pustyń..a zresztą widziałem Twoję fotki z Omanu.

Pozdro Kerlmit nomen omen z Muppetów.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez tomasir » N cze 28, 2015 8:38 pm

Meteoriticon napisał(a):
kerlmit napisał(a):a na "patelni '' to nawet totalny ignorant znajdzie meteoryt i nie potrzebuje do tego żadnej wiedzy.

(...)
A co do szukania i znajdowania meteorytów na "patelni " , to przecież nie wiesz nawet jak taka " patelnia " wygląda , i nie masz zielonego pojęcia , że tam często też trzeba wyłuskać meteoryt z pośród tysięcy badziewiastych kamieni :!:
Ale jak Pustynia kojarzy Ci się z plażą , to nie ma o czym mówić :shock:

Tak na poparcie słów Meteoriticona - powszechnie spotykana pustynia kamienista (tu z Libii). Moja firma w takich warunkach pracowała i wszyscy klęli (opony maszyn padały jak przysłowiowe muchy)

Obrazek

Kto podejmuje się szukania?
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez kerlmit » N cze 28, 2015 8:46 pm

W Omanie- (region Dhofar)jest całe spektrum pustyń ...

Obrazek
Obrazek

No ,ale genaralnie się jeżdzi na pustynie ,bo tam łatwiej znalść meteoryt .To chyba oczywiste.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez kamyk » N cze 28, 2015 9:09 pm

E to ja nie muszę jechać :D mogę dojść na pustynie błędowską na własnych nogach :D i szukać do woli .Prawdę mówiąc ja was niestety nie rozumie i waszych tasiemców sztucznie przeciąganych :D Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez kerlmit » N cze 28, 2015 9:48 pm

ok kończymy ten :wink:
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?