Re: ureilit?
Panie Kenny takiej granicy tutaj nie znajdziesz ,ponieważ zdrowy rozsądek był tu zawsze a szaleństwa jak na lekarstwo
.Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
Re: urelity?
...tylko nie wspomnialem ani razu w poscie ,ze to meteoryt ani ,ze to jest skorupa obtopieniowa ...poza tym wasze genialne i dowcipne komentarze nic nie wniosły.Przeciesz wystarczy podac jedna jedyna ceche typowo ziemska ,ktora a stu procentach wyklucza kamlot z grona podejrzeń o meteorytowe pochodzenie....
- Harisson
- meteoryt
Jak chcesz rozmawiac na poziomie akademickim to przedstaw analizy na poziomie akademickim (rentgenogrami, zdjęcia z mikroskopii, analizy chemiczne etc.)
Dla mnie prosta sprawa nie ma skorupy obtopieniowej, kamlot wygląda na klasyczny granatyt (skała o zawartości >50% grnatów (co już samo w sobie dośc poważnie powinno ograniczyc pozaziemskie pochodzenie).
Jasne że nie wspomniałeś... tytuł też brzmi "znalazłem ciekawy kamień..."
Jak dla mnie Typowy trol do odstrzału.
Dla mnie prosta sprawa nie ma skorupy obtopieniowej, kamlot wygląda na klasyczny granatyt (skała o zawartości >50% grnatów (co już samo w sobie dośc poważnie powinno ograniczyc pozaziemskie pochodzenie).
Jasne że nie wspomniałeś... tytuł też brzmi "znalazłem ciekawy kamień..."
Jak dla mnie Typowy trol do odstrzału.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Re: urelity?
Harisson napisał(a):...tylko nie wspomnialem ani razu w poscie ,ze to meteoryt ani ,ze to jest skorupa obtopieniowa ...poza tym wasze genialne i dowcipne komentarze nic nie wniosły.Przeciesz wystarczy podac jedna jedyna ceche typowo ziemska ,ktora a stu procentach wyklucza kamlot z grona podejrzeń o meteorytowe pochodzenie....
Znaczy kolega Harisson już nie wie co do nas pisze?
Harisson napisał(a): Widzialem wiele kamlotow ale ten jest troszke inny posiada czarna skorupe obtopieniowa,przyciaga magnes bardzo mocno i ma takie krysztaly rozno kolorowe i jest taki ciezki dosyc,kolega mi powiedzial ze to meteoryt .No to poszukalem troche i ten wyglada jak meteoryt ureilit.
po drugie miałeś podane wdlaczego jesteś w błędzie a dalej ślepo brniesz w to, że to meteoryt. Tym sposobem niedługo możesz każdy granit, bazalt, gabro uznawać za mateoryt. Bo jesteś kolejną osobą, która nie jest zainteresowana wiedzą. Ciebie tylko interesuje znalezienie osoby, która potwierdzi, iż jest to meteoryt - pomimo, iż nim nie jest.
- tomasir
- meteorytoman
tak zgadza sie nazwalem ten kamien meteorytem na poczatku,bo to byly w zasadzie slowa znajomego i faktycznie tak to wyszlo ,ale dalej w poscie wyraznie pisze ,ze sa male szanse na meteoryt ,bo ta skala to eklogit(czego wiekszosc obecnych tu znawcow nie miala pojecia).
najbardziej razi to ,obecni tu eksperci w STU procentach wykluczli ,ze to nie meteoryt .Nie jest mozliwe... Niby jak na nos?
Zobaczcie normalna rzeczowa odpowiedz bez ironi ,ktory zakończyła by temat po pierwszym poście
...w zwiazku z tym, ze budowa niektorych skal podejrzanych o kosmiczne pochodzenie jest tak zblizona do ziemskich skal i mowie tu o lunarnych skalach bo na nich prowadze badania ,ze zdarza sie sytuacja ,ze wyniki badan izotopowych nie daja jednoznacznych odpowiedzi wtedy ostateczna pewnosc daja ogolnie mowiac badania promieniowania kosmicznego na ,ktore obiekt byl wystawiony .
....ten kamien prawdopodobnie nie jest meteorytem,ale nie jestem z cala pewnoscia tego stwierdzic,poniewaz sie tym nie zajmuje ja zajmuje sie analiza chemiczna ksiezycowych meteorytow. Zalecam przeslac probke tu Actlabs...i wyniki badan przyslac do mnie to pomoge w interpretacji.....
Randy Korotev.
ok nie ma co dalej tego ciagnac....''bo nie to nie'' to nie jest żadna odpowiedz.
najbardziej razi to ,obecni tu eksperci w STU procentach wykluczli ,ze to nie meteoryt .Nie jest mozliwe... Niby jak na nos?
Zobaczcie normalna rzeczowa odpowiedz bez ironi ,ktory zakończyła by temat po pierwszym poście
...w zwiazku z tym, ze budowa niektorych skal podejrzanych o kosmiczne pochodzenie jest tak zblizona do ziemskich skal i mowie tu o lunarnych skalach bo na nich prowadze badania ,ze zdarza sie sytuacja ,ze wyniki badan izotopowych nie daja jednoznacznych odpowiedzi wtedy ostateczna pewnosc daja ogolnie mowiac badania promieniowania kosmicznego na ,ktore obiekt byl wystawiony .
....ten kamien prawdopodobnie nie jest meteorytem,ale nie jestem z cala pewnoscia tego stwierdzic,poniewaz sie tym nie zajmuje ja zajmuje sie analiza chemiczna ksiezycowych meteorytow. Zalecam przeslac probke tu Actlabs...i wyniki badan przyslac do mnie to pomoge w interpretacji.....
Randy Korotev.
ok nie ma co dalej tego ciagnac....''bo nie to nie'' to nie jest żadna odpowiedz.
- Harisson
- meteoryt
No na nos to chyba nie .Po pierwszej odpowiedzi że nie jest to skorupa meteorytowa powinieneś dać sobie spokój z tym kamolkiem . powodzenia .Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
Dobra odwracamy kota ogonem skąd pewność że to eklogit? 

- Kenny
- meteorytoman
certyfikatu nie mam
,ale ma cechy eklogitu..... granatowe granaty ,.zielone jadeit lub omfacyt...linie szokowe w krysztalach tez pasują... i wyglada jak ekoglit
Od mojego pierwszego postu do tego...czyli tam pare dni .Moja wiedza na temat meteorytow przebyla odleglosc roku swietlnego. i doszedlem do takich wnioskow.
-Ten kamien nawet nie ma charakterystyki i wygladu jak ureilit.
-co do tej skorupy(to sie nie dowiedziałem)ale skoro mowicie ,ze nie jest to obtopieniowa ,zrozumialem.
-wiekszosc pokazujacych kamienie slepo wierzy ,ze to sa meteoryty i nic do nich nie dociera
Dzieki!
p.s swoja droga ladnie stoi taki eclogite na ebay ..a mam tego 12kg

Od mojego pierwszego postu do tego...czyli tam pare dni .Moja wiedza na temat meteorytow przebyla odleglosc roku swietlnego. i doszedlem do takich wnioskow.
-Ten kamien nawet nie ma charakterystyki i wygladu jak ureilit.
-co do tej skorupy(to sie nie dowiedziałem)ale skoro mowicie ,ze nie jest to obtopieniowa ,zrozumialem.
-wiekszosc pokazujacych kamienie slepo wierzy ,ze to sa meteoryty i nic do nich nie dociera

Dzieki!
p.s swoja droga ladnie stoi taki eclogite na ebay ..a mam tego 12kg

- Harisson
- meteoryt
Nie masz składu mineralnego a granaty wyglądają na almandyny nie piropy. Nie upieram się że skała ta nie jest eklogitem ale równie dobrze może być gnejsem granatowym, do potwierdzenia tylko szlifem.
A jeśli zwietrzyłeś na tym dobry biznes to zapraszam do zagórza śląskiego tam masz kamieniołom eklogitów.
A jeśli zwietrzyłeś na tym dobry biznes to zapraszam do zagórza śląskiego tam masz kamieniołom eklogitów.
- Kenny
- meteorytoman
Panie Kenny , te kamienie z zagórza Sląskiego ciągną magnes taki zwykły ? Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
Kenny napisał(a):Nie masz składu mineralnego a granaty wyglądają na almandyny nie piropy. Nie upieram się że skała ta nie jest eklogitem ale równie dobrze może być gnejsem granatowym, do potwierdzenia tylko szlifem.
He he ja tylko zartowalem z tym ebayem. Musze zaczac uzywac to buziek

nie wiem czy to pomoze w dokladnej id skaly ale jest bardzo magnetyczny.
- Harisson
- meteoryt
Nie ma reguły czy ciągnie czy nie ciągnie... jest to zjawisko które w obrębie jednego masywy może mieć bardzo lokalny charakter (część skały może zawierać magnetyt a część nie - nie jest to cecha diagnostyczna). W przypadku skał tego typu magnetyzm nie jest niczym szczególnym.
http://gr.introne.com/stanowiska/m_bystrzyca.htm opis lokalizacji (piribolity - pochodne eklogitów z amfibolami obok piroksenów w składzie)
http://gr.introne.com/stanowiska/m_bystrzyca.htm opis lokalizacji (piribolity - pochodne eklogitów z amfibolami obok piroksenów w składzie)
- Kenny
- meteorytoman