trochę żelaza

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

trochę żelaza

Postprzez walesto » So sty 02, 2016 5:21 pm

Cześć,

Wszystkiego NAJ w Nowym Roku, pomyślności a przede wszystkim sukcesów w poszukiwaniach!

Chcę Wam coś pokazać - zebrałem to chyba w listopadzie zeszłego roku i z braku czasu przeleżało w woreczku.
Te największe (nr 1 i 2) raczej bez szans bo tylna powierzchnia dość płaska więc mimo gabarytów ponad 10cm to tylko odłamki.

Obrazek

Trzy z nich chyba trzeba by sprawdzić (nr 7 i 3 ale też chyba 5) - mają taki lekko niebieskawy odcień a przede wszystkim nie najgorszy kształt:
Obrazek
Obrazek

Najgorsze, bo gdyby coś ciekawego z tego wyszło, to nie zanotowałem, które gdzie były znalezione, a byłem w 3 miejscach wtedy odległych od siebie po kilkadziesiąt km (2 miesiące temu myślałem, że pamiętam gdzie je znalazłem ;) ).

Nie chcę ich tutaj identyfikować, bo nie ma tu żadnych regmagliptów ale będę wdzięczny za opinię, które z nich wzięlibyście do dalszej identyfikacji.

Pozdro,
Tomek
walesto
meteorytoman

Re: trochę żelaza

Postprzez Jacek Drążkowski » N sty 03, 2016 12:01 am

Tomku, niestety, nie wygląda to ciekawie z punktu widzenia meteorytomana
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman