sezon rozpoczęty

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

sezon rozpoczęty

Postprzez walesto » N sty 31, 2016 10:48 pm

Witajcie,

Korzystając z odrobinę lepszej pogody pognało głodnego poszukiwań wilka do lasu ...
Właściwie to miała być wyprawa bez piszczałki ale pojechał ze mną tata, który chciał się pobawić wykrywką.

Poza zebraniem około 10 żelaznych odłamków, które na pierwszy rzut oka nie wyglądały jak typowe powojenne odłamki więc przejdą dalszą weryfikację zabrałem ze sobą 3 kamienie.
Jeden z nich ma strasznie poprzerastane kryształy wielkości około 17x10mm i w dodatku te kryształy mają zbyt geometryczne kształty. Fajnie to w sumie wygląda ale niestety nie ma nic wspólnego z tym czego szukałem (tutaj fotka). Oczywiście nie ma reakcji magnesu.

Ale w pewnej chwili wykrywacz dał głośnego podwójnego "gonga". Magnesy (w tym lodówkowy) kleją się do niego całkiem przyzwoicie. Niestety zero skorupki. Gęstość subiektywnie co najwyżej 3g/cm3 (innymi słowy miewałem w ręku cięższe kamienie).
Z zewnątrz niczym szczególnym się nie wyróżnia:
Obrazek
Obrazek

Ale pozytywnie zaskoczyło mnie "okienko" gdy na zgładzie zobaczyłem ziarna srebrnego metalu w formie jakby kuleczek (czasem posklejanych).
Obrazek
To ostatnie zdjęcie robione z lampą błyskową bo inaczej by było rozmazane więc kryształy trochę są prześwietlone.

Przez wzgląd na te ziarna metalu zastanawiam się, czy da radę z tego zrobić meteoryt czy to tylko może jakiś rodzaj granitu.
Jeśli może to być meteoryt to coś z chondrytów czy prędzej może eukrytów polimiktycznych ???

Prośba o Waszą ocenę.

Z pozdrowieniami,
Tomek
walesto
meteorytoman

Re: sezon rozpoczęty

Postprzez astrokosmo » N sty 31, 2016 11:34 pm

A jak tam kopanie , ziemia nie jest zamarznięta ?
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez walesto » Pn lut 01, 2016 2:07 am

Generalnie ziemia już trochę rozmarzła, spokojnie dawało radę - poddałem się chyba tylko raz na ścieżce gdzie miałem sygnał prawdopodobnie na jakąś monetkę i po 5cm była taka zbita jeszcze zmrożona glina
walesto
meteorytoman

Postprzez walesto » Pn lut 01, 2016 10:15 pm

Pogłębiłem szlif.
Nie wiem co to jest - chyba jednak szanse na meteoryt mizerne. W każdym razie nie chondryt.
No i co to za metaliczne kuliste ziarna bo przecież nie magnetyt, i nawet tam gdzie wietrzeją zewnętrzne minerały są w całkiem dobrej kondycji bez rdzy a jedynie wygląda jakby były jakieś ciemne otoczki dookoła tych ziaren ... ale tak jak pisałem wcześniej z magnesami się lubią.

Może coś Kenny podpowie.

Obrazek
walesto
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Pn lut 01, 2016 10:54 pm

Dzięki za info .
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lut 02, 2016 7:40 am

Klasyczny, wręcz książkowy granit... a więc skalenie (różowe nieprzezroczyste) kwarc (szare) czarne to amfibole i biotyty ewentualnie muskowity (zarówno biotyt i muskowit czyli łyszczyki mają silny metaliczny połysk)

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Wt lut 02, 2016 11:47 am

Czyli niestety tak jak podejrzewałem.
Dzięki.
walesto
meteorytoman

Postprzez kamyk » Wt lut 02, 2016 3:20 pm

Co Tomku podejrzewałeś ?bo podejrzenia były dwojakiego rodzaju chyba .Przepraszam , ale biorę wszystko dosłownie . Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?