kamień do sprawdzenia

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: kamień do sprawdzenia

Postprzez tulek16 » Śr lut 03, 2016 10:43 pm

a te dwa kamyki co dodałem jako zagadki czym mogą być
tulek16
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Śr lut 03, 2016 10:43 pm

tomasir napisał(a):
kerlmit napisał(a):no nie jest piaslem wyzej

kerlmit napisał(a):Wracajac do kamienia to faktycznie ,nie jest podobny do tych kamieni co pokazal tulek...ale jest podobny do eukrytow.

Czyli jest czy nie jest? już sam nie wiesz?

zobacz dokladnie co napisalem tuz przed twoim przedostatnim postem
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Śr lut 03, 2016 10:47 pm

tulek16 napisał(a):spoko w takim razie kamień idzie do wiaderka "niewiadome" kiedyś go gdzieś odgrzeje. może ktoś po oględzinach na żywo będzie w stanie stwierdzić co to jest

tu mam kawalek podobny ...zelazostop jakis
Obrazek
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz lut 04, 2016 7:32 am

No nie zgodzę się...
To co wrzucił Tulek to jakiś gabroid (2gi kamień proszony przełam)
To co Wrzuciłeś to jakiś kawał rudy magnetytowej lub ilmenitowej na pewno nie żelazostop...
Żelazostopy przede wszystkim mają na świeżym przełamie/szlifie intensywnie metaliczny połysk tu mamy półmetaliczny charakterystyczny dla spineli. Dodatkowo pełnokrystaliczna struktura (żelazostopy są w zasadzie masywne bez kryształów za wyjątkiem żelazochromu który na przełamie przypomina krystaliczny cynk) no i wrostki innego materiału (żelazostopy jako dodatki uszlachetniające są ich praktycznie pozbawione)

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Cz lut 04, 2016 9:21 am

też mi się wydaje że nie jest to żelazostop. poza tym skąd zielone kryształy zabarwione delikatnie na niebiesko. między tą szarą masą i szarymi kryształami.

Ktoś tu krytykował poziom naszych kamieni że z gównem przychodzimy. Wydaje mi się że jest to odpowiednie miejsce na wrzucanie kamieni które nas męczą . wolę przyjść z kamieniami na forum niż wertować google grafikę gdzie połowa to zwykłe ziemniaki. Poza tym zastanawia mnie jedno ile meteorytów na świecie przez forum zostało odrzuconych już na starcie. Dzięki wrzucaniu takich znalezisk jak to moje wszyscy tu obecni uczą się. ja zajmuje się tematem dopiero od roku więc wolę popytać.
I dzięki że znajduje się pewna grupa ludzi którzy chcą poświęcić swój cenny czas na skomentowanie naszego gruzu.
tulek16
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lut 05, 2016 7:32 am

Wszystko spoko i nie mam nic przeciwko wrzucaniu tu najgorszych i najpospolitszych cegłówek, granitów, gnejsów, etc... jedyne co mnie tylko denerwuje to upieranie się "to musi byc tak bo tak..." czyli brak argumentów...
Pozdro
Ps. Przełam 2giego :P
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pt lut 05, 2016 8:31 am

Kenny napisał(a):No nie zgodzę się...
To co wrzucił Tulek to jakiś gabroid (2gi kamień proszony przełam)
To co Wrzuciłeś to jakiś kawał rudy magnetytowej lub ilmenitowej na pewno nie żelazostop...
Żelazostopy przede wszystkim mają na świeżym przełamie/szlifie intensywnie metaliczny połysk tu mamy półmetaliczny charakterystyczny dla spineli. Dodatkowo pełnokrystaliczna struktura (żelazostopy są w zasadzie masywne bez kryształów za wyjątkiem żelazochromu który na przełamie przypomina krystaliczny cynk) no i wrostki innego materiału (żelazostopy jako dodatki uszlachetniające są ich praktycznie pozbawione)

Pozdro.

Hello ? :wink:
http://jand.webd.pl/met2/viewtopic.php?f=13&t=4350
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lut 05, 2016 1:35 pm

Mea culpa masz przykład zdjęc tendencyjnych :) Na pierwszym złapanym odblasku wygląda na rasowy żelazostop na innych już nie.
masz odpowiedz.
Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?