Troktolit

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Troktolit

Postprzez kamyk » N paź 30, 2016 2:14 pm

Nie pytałem tutaj o to zjawisko ,po prostu podczas oglądania powierzchni kamienia zainteresowałem się takim zjawiskiem ,nie mając pojęcia o występowaniu czegoś takiego o czym pisał Pan Zbyszek ,nie mówiąc już o Twoim przypadku Kerlmit.Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pn paź 31, 2016 6:48 pm

Chce teraz pokazać ,ze jakość zdjęć nie jest aż tak tragiczna .
Na kamień jest położony film kontrolny . Również zrobiłem to samo z przypadkowym kamieniem i meteorytem.

Jak widać z jakość zdjęć nie jest taka tragiczna jak podkreślał Kenny .

Po prostu struktura kamienia jest taka ,jak w ''meltach'' :idea:

Fakt mogłem dać skale od razu.

Kamień z tematu:

Obrazek
Obrazek

Przypadkowy kamień:

Obrazek

Obrazek

I zwietrzały meteoryt :

Obrazek

A tu powiekszenie ,a 500x i tez nie jest tragiczne mimo ,ze ruszone. ''Sprzetem'' za 45 zlotych .

Obrazek
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn paź 31, 2016 8:52 pm

Proszę... nieostre zdjęcie przy powiększeniu 500x
(nie dysponuje aktualnie innymi obiecuję nadrobić w wolnym czasie jakimiś zdjęciami skałek tu szafir w ciężkim szlichu)
Obrazek

A tu mniejsze powiększenie około 200x szlich ze złotem rodzimym.
Obrazek
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pn paź 31, 2016 9:02 pm

Kenny napisał(a):Proszę... nieostre zdjęcie przy powiększeniu 500x
(nie dysponuje aktualnie innymi obiecuję nadrobić w wolnym czasie jakimiś zdjęciami skałek tu szafir w ciężkim szlichu)
Obrazek

A tu mniejsze powiększenie około 200x szlich ze złotem rodzimym.
Obrazek

Dzięki...ale czt to nie sprzęt firmowy ,za gruba kasę ?
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pn paź 31, 2016 10:25 pm

No w ogóle nie ma porównania ,ale dla mnie wystarczy. Najwiekszy plus takiej kamerki ,ze oglądasz obiekt na ekranie ''na zywo'' . A jak chciałem cos zobaczy z bliska to musiałem zrobić fotkę przy dobrym swietle ,wrzucic to na kompa i dopiero ogladac . A tak widzę co chce , od razu.Jakość pozostawia troche do życzenia . Stosunek cena -jakość ,na duzy plus.
Ale, super zabawka polecam.

pofatygowałem sie po szczyptę mokrego piasku :
x50
Obrazek
piasek x500
Obrazek

A tu magnetyczny piasek z Pultuska:

x50
Obrazek

Obrazekx50

tu widac drobinki magnetytu :
x500
Obrazek

Na zywo obraz jest ostry, a w momencie pstrykniecia ...obraz się rozjeżdża .
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt lis 01, 2016 12:38 pm

kerlmit napisał(a):To bylo rok temu.No i wtedy eksperci stwierdzili ,ze nie spotkali sie z takim czyms w meteorytach :

Zibi wtedy napisal:
...Wracajac do tematu. Nigdy nie słyszałem o zjawisku takiej "defragmentacji" skorupki meteorytu.
Jest prawo bernuliego, które opisuje proces "wychwytu" odpadającego fragmentu meteorytu ale w tym przypadku przykleja się on "od tylca" a nie przesuwa po powierzchni.
Wg mnie nie ma takiej opcji, żeby część przesunęła się o kilka mm względem wstawień sprzed wejścia w atmosferę. ...

Jak widać się mylił . Bo:

https://naforum.zapodaj.net/images/93f353836b67.gif
https://naforum.zapodaj.net/images/9d0ef212f3b8.gif

Skoro zostałem wywołany to dodam jeden, no 2 komentarze.
I dziękuję bardzo za tego experta! :roll:

A jeżeli chodzi o skorupkę obtopieniową to na żadnym z dwóch zdjęć jej nie ma.
Może warto zapytać geologów jakie to procesy powodują taka "defragmentację" skał? moim zdaniem genezy podobnegoo zjawiska należy szukać na Ziemi.
Pozdr.
Z.
Ostatnio edytowano Wt lis 01, 2016 11:31 pm przez Zibi, łącznie edytowano 1 raz
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez kamyk » Wt lis 01, 2016 2:35 pm

Cz to zjawisko zostało zaobserwowane na meteorytach ? czy na ziemskich skałach również ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Śr lis 02, 2016 8:55 pm

-też dorzucam kosmiczne ziarenko do ogólnej piaskownicy.
http://www.fotosik.pl/u/Andrzej40/album/2380133
Andrzej

Postprzez kerlmit » Śr lis 02, 2016 11:39 pm

Zibi napisał(a):
kerlmit napisał(a):To bylo rok temu.No i wtedy eksperci stwierdzili ,ze nie spotkali sie z takim czyms w meteorytach :

Zibi wtedy napisal:
...Wracajac do tematu. Nigdy nie słyszałem o zjawisku takiej "defragmentacji" skorupki meteorytu.
Jest prawo bernuliego, które opisuje proces "wychwytu" odpadającego fragmentu meteorytu ale w tym przypadku przykleja się on "od tylca" a nie przesuwa po powierzchni.
Wg mnie nie ma takiej opcji, żeby część przesunęła się o kilka mm względem wstawień sprzed wejścia w atmosferę. ...

Jak widać się mylił . Bo:

https://naforum.zapodaj.net/images/93f353836b67.gif
https://naforum.zapodaj.net/images/9d0ef212f3b8.gif

Skoro zostałem wywołany to dodam jeden, no 2 komentarze.
I dziękuję bardzo za tego experta! :roll:

A jeżeli chodzi o skorupkę obtopieniową to na żadnym z dwóch zdjęć jej nie ma.
Może warto zapytać geologów jakie to procesy powodują taka "defragmentację" skał? moim zdaniem genezy podobnegoo zjawiska należy szukać na Ziemi.
Pozdr.
Z.

Ok... nie do końca zrozumiale jest to co napisałeś . Nie moge tego jednoznacznie zinterpretować .
Czy chodzi o to ,ze na tych dwóch zdjęciach nie ma meteorytów ?
Czy chodzi o to ,ze to są meteoryty tylko ,skorupka powstała na nich nie spełnia definicji skorupy obtopieniowej ?
Czy o to, ze na tych meteorytach ,ewentualnie kamieniach przesuniecie tych kawałków powstało juz na ziemi?
Pzdr.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz lis 03, 2016 6:25 pm

Odpowiedziałem w kontekście swojej pierwszej odpowiedzi, którą zanegowałeś.
W pierwszej i drugiej wypowiedzi pisałem o skorupce obtopieniowej, której zaprezentowane okazy definitywnie nie mają, kropka.
Nie napisałem, że zdjęcia nie przedstawiają meteorytów - ale skoro to piszesz to zgaduję, że są to meteoryty? :mrgreen:
Prawdę mówiąc nie do końca widać tam jakiekolwiek przesunięcie, bo "najważniejsze" miga aż oczy bolą ale jeżeli rzeczywiście coś takiego zaobserwowano to tak jak napisałem - powstało to raczej na Ziemi.
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Cz lis 03, 2016 7:46 pm

Zibi napisał(a):Odpowiedziałem w kontekście swojej pierwszej odpowiedzi, którą zanegowałeś.
W pierwszej i drugiej wypowiedzi pisałem o skorupce obtopieniowej, której zaprezentowane okazy definitywnie nie mają, kropka.
Nie napisałem, że zdjęcia nie przedstawiają meteorytów - ale skoro to piszesz to zgaduję, że są to meteoryty? :mrgreen:
Prawdę mówiąc nie do końca widać tam jakiekolwiek przesunięcie, bo "najważniejsze" miga aż oczy bolą ale jeżeli rzeczywiście coś takiego zaobserwowano to tak jak napisałem - powstało to raczej na Ziemi.

Nie ,no to jest bez sensu . Ok ,kończymy to .
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Cz lis 03, 2016 9:42 pm

Kerlmit- bez profesjonalnego mikroskopu, nie rozpoznasz, czy masz ziemską skałę, czy meteoryt.
Przykład- okruch księżycowego bazaltu, obiektyw opochromatyczny, powiększenie 1700x.
Andrzej

Postprzez kerlmit » Cz lis 03, 2016 10:32 pm

Andrzej napisał(a):Kerlmit- bez profesjonalnego mikroskopu, nie rozpoznasz, czy masz ziemską skałę, czy meteoryt.
Przykład- okruch księżycowego bazaltu, obiektyw opochromatyczny, powiększenie 1700x.

Obawiam sie ,ze żaden mikroskop nie jest w w stanie rozpoznać lunara . Skaly ziemskie moga miec struktury szokowe , stopione,zbrekcjone i itd. takie same albo podobne jak w meteorytach . Tylko profesjonalne badania chemiczne składu mineralow mogą wskazać drobne roznice ,miedzy lunarami a skalami ziemskimi. A jesli to nie daje stu procentowej pewności badaczom ,to pozostaje badanie ewentualnych zmian spowodowanych promieniowaniem kosmicznym.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pt lis 04, 2016 7:10 am

Faktycznie, bez sensu.
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?