Znaleziska nowcjusza :)

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Znaleziska nowcjusza :)

Postprzez PozaHoryzontem » N gru 22, 2019 3:11 am

Dzień dobry ekipo forum !

Przybyłem do was ponieważ potrzebuje pomocy w identyfikacji moich znalezisk :)
Przez lata chodzenia po polach, łowienia w rzekach, lub włóczenia się po polskich bezdrożach zebrałem sporą kolekcję różnych obiektów, które odkładałem do mojego schowka.

Pragnę dodać, że temat meteorytów to dla mnie nowość, dopiero oglądając moją kolekcję stwierdziłem, że trzeba w końcu zebrać się w sobie i przystąpić do identyfikacji znalezisk.

Zacząłem wertować przepastne księgi internetu jakiś czas temu, chłonąć wiedzę oraz porównywać moje kruszynki.

Posiadam kilkadziesiąt różnych brył, które potencjalnie mogą okazać się meteorytami, na początku wrzucę zdjęcia dwóch obiektów, jeżeli to możliwe chciałbym co jakiś czas umieszczać w tym temacie zdjęcia znalezisk, wraz z opisem oraz testami które przeprowadziłem w celu weryfikacji moich przypuszczeń.

Z racji tego, że nie chce robić geologicznego śmietnika z tego tematu, małe sprostowanie na początek. Do każdego przedmiotu będę podawał następujące parametry :

-Wymiary, będą zawsze widoczne na pierwszym zdjęciu przypisanym do danego obiektu
-Waga
-Reakcja na magnes, posiadam 5 kg kilogramowy neodym
-Widoczne zdjęcie z przypiłowanym fragmentem oraz przybliżeniem co znajduje się w środku, widoczne na zdjęciu drugim.

Moje możliwość robienia zdjęć są ograniczone do posiadania średniego aparatu w telefonie oraz lupy numizmatycznej :)
Jeżeli zostanę poproszony o wykonanie lepszych zdjęć, dokładniejszego zbliżenia postaram się załatwić lepszy sprzęt.

Bryła numer 1, znaleziona na zaoranym polu niedaleko miejsca mojego zamieszkania, domniemywam ze miejsce w którym znalazłem obiekt miało duży wpływ na cechy znaleziska ( Oranie pola, nawozy sztuczne itp )
Nie ukrywam, że chciałbym żeby moje przypuszczenia co do poprawnej identyfikacji okazały się słuszne. Miałbym nie lada satysfakcje, krojąc tego ziemniaka, którego kawałki ( po odpowiednim przygotowaniu ) przeznaczyłbym na prezenty dla znajomych opowiadając okoliczności w jakich znalazłem obiekt :)

Zdjęcia:

https://www.dropbox.com/sh/hhfoc2z2g44qees/AABXyx32EKdtSIEKH1VUXtCma?dl=0

Powierzchnia obiektu obsypana jest błyszczącymi drobinami, od spodu widoczna potencjalna skorupa obtopieniowa, wyczuwalny zapach spalenizny :) , pył który powstał po odcięciu niewielkiego kawałka miał ciemno brązowy kolor
( wykluczyłem hematyt )

-Wymiary 10 cm na 10 cm
-Waga w zaokrągleniu 860 gram
-Nie reaguje na magnes

Bryła numer 2, wyciągnięta ze starej polnej drogi, gdzie służyła jako tłuczeń. Spoglądając na obiekt widać, że sporo przeszedł, powierzchnia zwietrzała, sporadycznie widoczne pojedyncze błyszczące drobiny. Otwory, czy to mogą być inkluzje, które uległy zniszczeniu ? Po spiłowaniu niewielkiego kawałka pojawiła się metaliczna powierzchnia. Miejscami widoczne bardzo małe, czarne miejsca, które mogą być pozostałością po skorupie obtopieniowej.

https://www.dropbox.com/sh/52ho6toumhg1 ... vWP2a?dl=0

-Wymiary 14 cm na 16 cm
-Waga w zaokrągleniu 2400 gram
-Reaguje na magnes

Dziękuję za okazaną pomoc, pozdrawiam
PozaHoryzontem

Re: Znaleziska nowcjusza :)

Postprzez kamyk » N gru 22, 2019 12:20 pm

Witam Pana Test na obecność niklu był ?Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez lejkers » N gru 22, 2019 1:40 pm

Uszanowanie! Odnośnie kamienia nr 2. Najpierw należy ustalić, czy to, co Pan nazywa "metaliczną" powierzchnią jest metalem, czy minerałem o barwie i wyglądzie metalicznym, gdyż jest to kluczowa sprawa. Przypomnę, że metal jest ciągliwy, plastyczny, dość łatwo rysuje się twardym ostrzem np. ostrym zakończeniem pilnika, najlepiej ułamanym końcem. Minerał o wyglądzie srebrzystym przy takiej próbie będzie się kruszył, nie będzie tworzył mikro wiórek - dobrze to widać pod lupą. Można też sprawdzić detektorem metalu, ale takim, który jednoznacznie pokazuje żelazo a nie reaguje na związki żelaza lub innymi słowy mówiąc na tzw. gorące kamienie. W sklepach elektrotechnicznych lub na allegro można kupić za kilkadziesiąt zł kieszonkowy wykrywacz metalu (do znajdowania rur, przewodów itp np. w ścianie) - bardzo pomocna rzecz, a moim zdaniem niezbędna przy szukaniu meteorytów. Próba z magnesem daje pewną orientację, ale magnes nie odróżnia związków żelaza od żelaza zredukowanego (metalicznego). Powodzenia!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » N gru 22, 2019 3:23 pm

Jeżeli skala posiada związki żelaza, magnes zwykły :wink: neodymem niet :!: ledwo łapie zaś w przypadku zelaza żywego :wink: wskoczy na takowy Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez PozaHoryzontem » Wt gru 24, 2019 2:43 am

Dziękuję za zainteresowanie, oraz odpowiedzi.

-Nie robiłem testu na obecność niklu, domyślam się, że chodzi o trawienie kwasem azotowym. Przed sylwestrem postaram się zaopatrzyć się w takowy i poeksperymentować. Chciałem uniknąć zabawy z tym związkiem, w końcu używanie tego kwasu niesie za sobą ryzyko, szczególnie dla laika nieobeznanego z tematem. Ale ciekawość jest silniejsza :wink:

-Źle ubrałem w słowa swoje myśli.W przypadku obiektu nr 2 jest to metal, który można zarysować pilnikiem, podczas używania tego narzędzia powierzchnia obiektu nie ukruszyła się. Nie byłem w stanie odpiłować kawałka brzeszczotem do metalu ( Przepraszam za profanację przedmiotu )

-W przypadku obiektu nr. 1 sprawa wygląda inaczej, podczas cięcia oraz szlifowania jego powierzchnia kruszyła się.

-Jutro pójdę do znajomego przetestować znaleziska pod wykrywaczem metali. Kolega chodzi na Deusie Xp, sprzęt z wyższej półki, ale nie mam pojęcia jak sprawdza się w przypadku poszukiwań meteorytów.

-Co do magnesu posiadam neodymowy, lub lodówkowe nie wiem z jakiego materiału zostały wykonane.

-Zebrałem 5 różnych magnesów z lodówki, po czym użyłem ich na obiektach. Oto rezultaty :
a) Obiekt nr. 1 nie reaguje na żaden magnes
b) Obiekt nr. 2 reaguje na magnes neodymowy, oraz 3 z 5 magnesów lodówkowych.

-Czy dobrze zinterpretowałem wasze słowa. Potencjalne meteoryty testować zwykłym magnesem, gdyż neodymowy może zafałszować wyniki ? Obiekt nr. 2 nie reaguje na wszystkie moje magnesy, czy w takim przypadku dać sobie spokój, czy dopiero testy kwasem azotowym dadzą ostateczną odpowiedź ?

-Co zrobić z kawałkiem nr 1, nie reaguje na magnesy. Czy jest to skała pochodzenia antropogenicznego, ewentualnie meteoryt kamienny ?

Żeby nie zaśmiecać wątku, nie będę wrzucał zdjęć innych znalezisk dopóki nie wyjaśni się sprawa z tymi dwiema znajdkami :wink:
PozaHoryzontem

Postprzez Kenny » Wt gru 24, 2019 10:38 am

1 ciężko jednoznacznie odpowiedzieć szlif jest mało charakterystyczny (lepszy był by świeży przełam) natomiast to że przy szlifowaniu śmierdzi spalenizną przynosi na myśl jedynie jakiś odpad....
2 ewidentny żużel.
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?