Kolejny kandydat
Jaki jest widać. Nie sprawdzałem jeszcze ilości niklu, proszę o opinie na podstawie wyglądu zewnętrznego. https://kamienie.blogi.pl/wpis,zdjecia- ... 60546.html
- mat
- meteorytoman
Re: Kolejny kandydat
w takich przypadkach to chyba tylko badanie na nikiel coś może powiedzieć... 
Aczkolwiek rodzaj korozji raczej wielu złudzeń nie zostawia...

Aczkolwiek rodzaj korozji raczej wielu złudzeń nie zostawia...

Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Dzięki takiej odpowiedzi się spodziewałem,bo i trudno o inną mając przed sobą tylko fotografie. Zawartość niklu sprawdzę ale najpierw dobrze przeszukam okoliczny teren 

- mat
- meteorytoman
Kenny napisał(a):w takich przypadkach to chyba tylko badanie na nikiel coś może powiedzieć...
Można też trawić

- tomasir
- meteorytoman
Można co uczyniłem,nital nie kłamie i rozwiał ostatnie nadzieje.Tomasir czy mogę przesłać do ciebie wyniki badań próbki i prosić o ich analizę.
- mat
- meteorytoman
mat napisał(a):Można co uczyniłem,nital nie kłamie i rozwiał ostatnie nadzieje.Tomasir czy mogę przesłać do ciebie wyniki badań próbki i prosić o ich analizę.
wklej tutaj - więcej ludzi się czegoś nauczy
- tomasir
- meteorytoman
Dobrze,ale jeśli to ma być taka forma to potrzebuje chwilę aby to ogarnąć 

- mat
- meteorytoman
Są wyniki pięciu próbek proszę o analizę próbki nr.2. Próbka nr.5 jest obiecująca ale jeśli mowa o jednej próbce to trudno.Większość wyników pochodzi od skałek omawianych tu na forum.https://kamienie.blogi.pl/wpis,wyniki-badan-.html
- mat
- meteorytoman
Czy jeszcze dalej masz pewność co tego odpadu z huty żelaza, czy fragmentu chłopskiego gnojownika co do których tak bardzo się upierałeś
W wynikach są obie skałki.

- mat
- meteorytoman
Próba 1 i 2 wyglądają dość antropogenicznie. Przy czym pierwsza wygląda na beton 2 na odpad z huty.
3 i 4 skały kwaśne lub obojętne (jeśli mówimy o skałach magmowych) z kolei 5 już wygląda na zasadową (grupa gabra i bazaltu).
3 i 4 skały kwaśne lub obojętne (jeśli mówimy o skałach magmowych) z kolei 5 już wygląda na zasadową (grupa gabra i bazaltu).
- Kenny
- meteorytoman
Widzę że pewnych informacji nie przyjmujesz, no trudno tak masz i nich tak zostanie. Myślę że jeśli ktoś zechce porównać wyniki betonu z wynikami próbki nr. 1 sam sobie odpowie jak jest naprawdę. Nie traktuj tego jak próby wyłudzenia badań ale gotów jestem przekazać kawałek do oględzin, sprawdzisz pod mikroskopem i zobaczysz to czego się nie spodziewasz zobaczyć Tak chyba nakazuje zwykła przyzwoitość.
- mat
- meteorytoman
Próbka nr.1 to nie beton,próbka nr. 2 to nie odpad hutniczy i tych informacji nie przyjmujesz. Nie wchodzę w dalsze spory w tym temacie. To propozycja z kawałkiem do oględzin to po to aby temat definitywnie zakończyć.
- mat
- meteorytoman
Daj tu zatem zdjęcia owych próbek.
Wyniki jednoznacznie wykluczają w 1 i 2 przypadku pochodzenie kosmiczne i magmowe materiału więc nie zrobisz z nich meteorytów.
Wyniki jednoznacznie wykluczają w 1 i 2 przypadku pochodzenie kosmiczne i magmowe materiału więc nie zrobisz z nich meteorytów.
- Kenny
- meteorytoman