Żelazo

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Żelazo

Postprzez Meteorwrong » Pn gru 04, 2023 3:07 am

(Opustoszało to miejsce...)

Tytułem wstępu, zanim przejdę do rzeczy:

Jak to w życiu bywa, wyszedłem na chwilę z tego forum po fajki i mleko, no i nie było mnie przez dziesięć lat. Ba ;)

Okoliczności sprawiły, że zainteresowałem się ostatnio tym, co spadało w Polsce. Przy okazji poczytałem ciekawe historie, które mnie ominęły. I nie powiem, pięknie, pięknie, nie ma co: po Jankowie i Krupe jakieś Rusałki, a nawet estoński meteoryt "Mateusz". Plus inne ciekawe "wałki". Po prostu brak słów. /slow clap/

Jakie konsekwencje dla środowiska będzie miało bratanie się z wszelkiej maści oszustami i złodziejami, pobłażliwość oraz wieloletnie promowanie ich, zarówno ja, jak i kilka innych osób bezskutecznie uprzedzaliśmy lata temu, także na tym forum. Efekty - no cóż, jak widać.

Obrazek
/surprised pikachu face/
Pełne zaskoczenie.
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Re: Żelazo

Postprzez Meteorwrong » Pn gru 04, 2023 3:51 am

Nic to, ad rem:

Jakiś czas temu znalazłem (w Polsce) takie cuś.

Obrazek

W ciągu ostatnich tygodni, kiedy zacząłęm się temu dokładnie przyglądać (spore powiększenia plus mocne, kierunkowe światło), zrobiło się ciekawie.

Rozsądek każe bronić się przed huraoptymizmem, dlatego z konkluzjami się nie spieszę, niezależnie od tego, jak by były kuszące. Ostateczną odpowiedź da ewentualna analiza składu, więc na razie to etap obserwacji i hipotez, które do owej analizy bądź doprowadzą, bądź sprawią, że będzie niepotrzebna.
Wyeliminowanie pozaziemskiego pochodzenia obiektu pozwoli zaoszczędzć czas i zapobiec zbędnym działaniom :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Test DMG pozytywny.
Obiekt wymaga doczyszczenia, i z jednej strony trzeba by to zrobić jak najszybciej, a z drugiej są tu fragmenty wyglądające na delikatne, więc dylemat...

Choć nie przychodzą mi do głowy ziemskie procesy (technologiczne, egzogeniczne lub kombinacja tychże) mogące dać taki efekt, jestem otwarty na nową wiedzę i sugestie.
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Pn gru 04, 2023 4:13 am

Trochę większa wersja pierwszego:

Obrazek

Pan Jacek zawsze mówił, że trzeba nacisnąć obrazek prawym przyciskiem myszy, a potem wybrać opcję "Pokaż całość", czy coś. Nie pamiętam ;)
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Pn gru 04, 2023 10:57 am

Jeśli to nie jakaś wymyślna szlaka, no to w super wariancie byłby meteoryt żelazny.
Jednak sytuacja się skomplikowała:

Obrazek

Większe wersję zdjęć trzeba osobno otworzyć.

Obrazek

Obrazek

Oliwiny? Fusion crust?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Niezłe :)

Ze dwa milimetry "w dół" od tego krateru jest metal, na którym sprawdzałem nikiel.

Obrazek

W każdym razie oprócz metalu jest tu coś jeszcze. Oliwiny..? Na powierzchni która została oczyszczona nie widać dużych, spękanych kryształów, znanych z klasycznych zdjęć pallasytów.
Ostatnio edytowano Pn gru 04, 2023 12:03 pm przez Meteorwrong, łącznie edytowano 2 razy
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Pn gru 04, 2023 11:03 am

Tak wyglądał w momencie znalezienia:

Obrazek
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez pulmetek » Pn gru 04, 2023 2:17 pm

Wyszedłeś po faji i mleko, a wróciłeś z małym schabowym.
Upadł ci i się pobrudził, ale nadal masz apetyt na niego.
Na moje oko to nawet chleba z tego nie będzie.
Po prostu jest za bardzo "wylewny". Widać na nim zastygłe ślady płynięcia jak lawy wulkanicznej.
Poza tym usiany jest drobnymi, pojedyńczymi, obłymi guzkami. Gdzieniegdzie tworzą one większe kalafiorowate wykwity.
Chyba znalazłeś go w okolicy Gaju?
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
pulmetek
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Pn gru 04, 2023 5:47 pm

Jak na schabowego to rzeczywiście mały :)

O ile pamiętam, to w okolicy nie ma miejscowości o nazwie Gaj.
Czyli co byś sugerował? Szlaka albo inny odpad hutniczy? Ciekaw jestem, bo mam świadomość, że prawdopodobieństwo znalezienia pallasytu jest bliskie zeru.
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez pulmetek » Wt gru 05, 2023 7:17 pm

Pytałem o Gaj, ponieważ w jego pobliżu znajdowane są żelazne twory podobne do meteorytów. Jednak są one odłamkami pocisków i bomb, które tam detonowano. Twój okaz jest bardziej przetopiony niż tamte odłamki, które o dziwo miewają obtopione powierzchnie, a niekiedy ładne regmaglipty.
Ma dużo form, jaki widuje się w odpadach hutniczych. A nie ma tych meteorytowych.
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
pulmetek
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr gru 06, 2023 12:30 pm

Sprawdziłem Gaj na mapie, jeden widziałem pod Krakowem, inny na Mazurach. W pobliżu miejsca znalezienia Gaju nie ma.
Rozpatrywałem opcję, czy może jest to jakiś odpad hutniczy. Tomasyna (nawóz fosforowy, obecnie zakazany), jest produktem ubocznym produkcji stali (żużlem). Może gdzieś to się wymieszało w hucie i trafiło razem na pole... Nie wiem. Nie udało mi się znaleźć szczegółów procesu.

Mimo to, sprawa wydaje się jasna. Dzięki za odpowiedź.
Meteorwrong
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?