co to moze byc?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

co to moze byc?

Postprzez mss » Śr sty 23, 2008 9:39 am

witam,

oto post z innego forum
kliknij tutaj :shock:

co o tym sądzicie :?:

wszelkie podpowiedzi mile czytane :lol:

dzięki w imieniu znajomego :oops:
mss

Postprzez Solar » So sty 26, 2008 9:10 pm

Zdaje się że już pytałeś się na forum astro4u :roll:
Tam dałem taką odpowiedź:
"Mnie to wygląda na żużel z pieca, a jeśli to było pod ziemią to możliwe że z dymarki z czasów Piastów.
Kruchość i pęcherze w środku skałki będą świadczyć że mam rację."

I podtrzymuję tezę. :wink:
Solar
meteorytoman

Postprzez Gość » So sty 26, 2008 9:14 pm

Solar napisał(a):Zdaje się że już pytałeś się na forum astro4u :roll:
Tam dałem taką odpowiedź:
"Mnie to wygląda na żużel z pieca, a jeśli to było pod ziemią to możliwe że z dymarki z czasów Piastów.
Kruchość i pęcherze w środku skałki będą świadczyć że mam rację."

I podtrzymuję tezę. :wink:

Dzięki temat uważam za zamknięty :lol:
Gość

Postprzez mss » So sty 26, 2008 9:15 pm

sorki, ale odpowiedział mss :lol:
mss

Postprzez Jacek Drążkowski » N sty 27, 2008 10:55 pm

a co powiecie na to?:

Obrazek

widać czysty metal - większe jasne placki i dużo bardzo drobnych ziarenek :)
kawałek jest na zdjęciu powiększony - faktyczny rozmiar to 2,5 cm tylko ;)
dużo pęcherzyków (niestety) ale i szkliwa!
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez MAROL » Pn sty 28, 2008 12:42 am

...
Ostatnio edytowano So lut 13, 2010 5:47 pm przez MAROL, łącznie edytowano 1 raz
MAROL
meteorytoman

Postprzez ytx » Pn sty 28, 2008 3:08 am

Witam wszystkich.
Na meteorytach znam się słabo, ale znacznie lepiej na żużlu i to właśnie mi wygląda na żużel.Choć oczywiście mogę się mylić, jak już pisałem na metkach znam się cienko ale ze zdjęć typowy żużel z rejonu Katowic. Szkliwo jest naturalnym składnikiem żużlu wielkopiecowego, nie wiem skąd pomysł że miało by go tam nie być? Zresztą domieszkę kwarcu zawierają niemal wszystkie stale, oczywiście na niskim poziomie, ponieważ kwarc w nadmiarze powoduje kruchość i łamliwość stali, ale odbiegam od tematu. Mało tego wygląda to na niską frakcję żużlu z nad samej surówki. Czy to żółto-brązowe jest siarczkiem żelaza lub siarką? Jeśli tak użyto podczas wytopu kiepskiej jakości węgla np. z Wałbrzycha, podczas procesu koksowania nie odsiarczonego, stąd podejrzenie pada na gierka o współudział. Tego typu żużel służył często do utwardzania dróg, obecnie jest to zakazane z oczywistych powodów (w tym przypadku widocznych na zdjęciu).
Pozdrawiam ytx
ytx
meteoryt

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn sty 28, 2008 11:02 am

żelazo daje pozytywny wynik w testach na nikiel :)
ale ma rację ytx, że nie jest to meteoryt ;)
więc co?
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn sty 28, 2008 10:08 pm

Odpowiedź jest dość prosta: jest to brekcja impaktowa czyli wymieszana substancja meteorytu i rodzimej materii ziemskiej z miejsca zderzenia (kraterotwórczego oczywiście!)
Zdjęcie pozwoliłem sobie "zacytować" z tekstu "Szok w ziemskich strukturach uderzeniowych" O.R.Nortona i L.A.Chitwooda, który można znaleźć w najnowszym "Meteorycie". Jeszcze mniej czytelne są impaktyty powstałe w czasie spadku meteorytów nieżelaznych, gdzie o wydarzeniu świadczą charakterystyczne deformacje kryształów kwarcu lub niuanse w wyglądzie szkliwa (widoczne pod mikroskopem).
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez ytx » Wt sty 29, 2008 12:01 am

A czy jest jakaś widoczna różnica pomiędzy tym ze zdjęcia a żużlem? Oczywiście poza miejscem znalezienia, bo jak rozumiem okaz został znaleziony podczas rozkopywania krateru i tylko to skłoniło poszukiwaczy do badań. Jak się mylę proszę o sprostowanie nie mam najnowszego „meteorytu”. Nie wiem na co patrzeć…to mi do złudzenia przypomina żużel. Kolego Jacku jaką literaturę polecił by pan początkującemu w dziedzinie meteorytów. Chciałbym pogłębić swoją wiedzę jednak nie przywykłem uczyć się z czasopism. Nie chodzi mi oczywiście o brekcje takie jak ta na zdjęciu, a o rasową książkę opisującą „życie” meteorytów.
ytx
meteoryt

Postprzez MAROL » Wt sty 29, 2008 12:47 am

...
Ostatnio edytowano So lut 13, 2010 5:44 pm przez MAROL, łącznie edytowano 2 razy
MAROL
meteorytoman

Postprzez empiryk* » Wt sty 29, 2008 11:59 am

Nie mogę pojąć w jaki sposób wyprzedziłeś czas swojego postu ,pytam bo
u mnie zegar wskazuje 1 min przed południem a u ciebi już po południu .
empiryk*

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt sty 29, 2008 1:11 pm

ytx napisał(a):A czy jest jakaś widoczna różnica pomiędzy tym ze zdjęcia a żużlem? Oczywiście poza miejscem znalezienia, bo jak rozumiem okaz został znaleziony podczas rozkopywania krateru i tylko to skłoniło poszukiwaczy do badań. Jak się mylę proszę o sprostowanie nie mam najnowszego „meteorytu”. Nie wiem na co patrzeć…to mi do złudzenia przypomina żużel.

Zgadza się - tu wygląd jak najbardziej przypomina żużel, ale test na nikiel powinien dać wynik pozytywny, co powinno skłaniać do dalszych badań.
Celowo zamieściłem to zdjęcie, aby pokazać, że nie zawsze należy lekceważyć coś, co wygląda jak żuzel ;)

Kolego Jacku jaką literaturę polecił by pan początkującemu w dziedzinie meteorytów. Chciałbym pogłębić swoją wiedzę jednak nie przywykłem uczyć się z czasopism. Nie chodzi mi oczywiście o brekcje takie jak ta na zdjęciu, a o rasową książkę opisującą „życie” meteorytów.

Hm... jak najbardziej zgadzam się z tym, że nie czasopisma, bo one zawierają raczej tylko opisy lub artykuły przeglądowe. Niestety, nie jestem zorientowany w literaturze polskojęzycznej, która by dobrze ujmowała ten temat. Kiedyś była książka Żbika, ale dość popularna - powiedzmy dobra na pierwszy kontakt :)
Trzeba sięgnąć do literatury anglojęzycznej, np. P. Hodge, "Meteorite craters and impact structures on the Earth", Cabmbridge 1994
Sporo zapewne można znaleźć w Internecie na stronach ludzi i instytucji, które się tym zajmują
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt sty 29, 2008 1:13 pm

empiryk* napisał(a):Nie mogę pojąć w jaki sposób wyprzedziłeś czas swojego postu ,pytam bo
u mnie zegar wskazuje 1 min przed południem a u ciebi już po południu .

problem ustawień strefy czasowej w profilu oraz chodu zegarów systemowych (czasy są brane z naszych osobistych komputerów a nie z serwera, na którym jest baza forum ;))
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez empiryk* » Wt sty 29, 2008 2:20 pm

Yhmm !
Podziękowania .
empiryk*

Następna strona

Powrót do czy to jest to?