dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez WMakocki » Śr sty 11, 2012 6:25 pm

Tak Panie Jacku to te polne ale przed kiszeniem w beczkach,czyli na surowo.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr sty 11, 2012 6:43 pm

rolnik napisał(a):a nie lepiej jechać na pustynie znaleść jakiś meteoryt dobrze wyczyścić zeby pyłków palmowych nie było pomoczyć w solance i powiedzieć że w Bałtyku został znaleziony,może eksperci uwierzą że to meteoryt

Mialem dzis akurat wyklad na ten temat. Pylkow pierwotnych jest sie niezmiernie ciezko pozbyc bo wnikaja w kazda mozliwa szczeline. nawet jesli udaloby sie ich pozbyc musialbys "zastapic" je pylkami czegos co rosnie tam gdzie niby znalazles meteoryt. i to nie w ten sposob ze zakopiesz go na tydzien do ziemi i git. Przy badaniach palinologicznych sprawdza sie tez stosunki ilosciowe poszczegolnych spor do siebie co sie wiaze z okresami pylenia. jesli Ci wyjdzie powiedzmy 70 % pinus silverstris czyli naszej sosny i nagle zobaczysz choc jedną sporę czegos co nie ma szans rosnąć w miejscu znalezienia (chocby palmy ) temat jest spalony. przy znalezieniu w zbiorniku wodnym jest podobnie - cała gama roznego rodzaju zyjatek i chemizm wod. i nawet jesli uda Ci sie to wszystko sfalszować zawsze zostaje podobienstwo mineralogiczne do innych NWA, taki sam stopien zwietrzenia itp. nawet jesli nikt nic nie udowodni to i tak wszyscy wiedza swoje. najlepszy przyklad ze Krupe nie ma w MB. a taki metek jest dla mnie nic nie wart. jak i oszust zresztą
tribal216
meteorytoman

Postprzez tomasir » Śr sty 11, 2012 7:37 pm

A który niby z ostatnich polskich meteorytów został w ten sposób zbadany? Wedle mojej wiedzy, byłaby to najlepsza weryfikacja autentyczności sławetnego Krupe.

Więc teoria teorią, a praktyka praktyką.

ps. Mam nadzieję, że dobrze kojarzę nicka - jeśli tak - to gratuluję fajnego artykułu w meteorycie.
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Śr sty 11, 2012 7:57 pm

Wacławie jeżeli piszesz że wystarczy powiedzieć to dlaczego podpierasz wszystko spaniałymi zdjęciami szlifów ,płytek :wink: oczywistych meteorytów :) ale obserwując co piszesz o swoich kamieniach nie wspominasz o badaniach gęstości ,,niklu ,skorupie gdzieś Ci te istotne instrumenty uciekają :lol: Ja to wszytko mam w jednym kamieniu a ty niestety w 10 t różności :wink: A twoje podpinanie się pod czyjeś tematy jest co najmniej zastanawiająca :lol: mówisz że inni nie pomagają ale czy ty to robisz łapiąc czyjś temat tylko po to aby zaraz wyskoczyć ze swymi kamieniami :wink: Mi to oczywiście nie przeszkadza ale innym już pewno tak :wink: Tym razem życzę obyś znalazł swoje marzenia ale nie za wszelką cenę :lol:
Jędrek
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr sty 11, 2012 8:00 pm

dzieki Tomasir;) koszt takiego badania palinologicznego wynosi ok. 500zl i moznaby go zrobic nawet w miejscu gdzie obecnie sie znajduje metek czyli w Sosnowcu. robi sie to dosc szybko, i dla kogos z doswiadczeniem nie powinno to sprawic zadnego problemu. czemu nie zrobiono takich badan, nie wiem. jak dla mnie w kwestii znalazcy jest doprowadzenie sprawy do konca a przynajmniej staranie sie o to. widac tu mu nie zalezalo, byc moze tak jest mu na reke. ciezko powiedziec, nie znam go osobiscie ale z tego co czytalem nawet tu na forum ma niezbyt dobra opinie....
tribal216
meteorytoman

Postprzez tomasir » Śr sty 11, 2012 9:26 pm

tribal216 napisał(a):dzieki Tomasir;) koszt takiego badania palinologicznego wynosi ok. 500zl i moznaby go zrobic nawet w miejscu gdzie obecnie sie znajduje metek czyli w Sosnowcu. robi sie to dosc szybko, i dla kogos z doswiadczeniem nie powinno to sprawic zadnego problemu. czemu nie zrobiono takich badan, nie wiem. jak dla mnie w kwestii znalazcy jest doprowadzenie sprawy do konca a przynajmniej staranie sie o to. widac tu mu nie zalezalo, byc moze tak jest mu na reke. ciezko powiedziec, nie znam go osobiscie ale z tego co czytalem nawet tu na forum ma niezbyt dobra opinie....

Raczej nie w kwestii znalazcy, a tego kto klasyfikuje. W końcu on bierze odpowiedzialność za to co napisał.
Zapraszam serdecznie.

tomasir
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr sty 11, 2012 9:29 pm

mnie osobiscie jako znalazce nowego meteorytu drazniloby ze nie ma go w MB i staralbym sie zeby jednak tam sie znalazl. badan nie wykonuje osobiscie masz racje ale moga one dojsc do skutku z mojej incjatywy :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr sty 11, 2012 9:50 pm

Tribal wchodzisz chyba na miękki grunt i to na początku kariery naukowej... ;-)
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz sty 12, 2012 6:51 am

chcialem odpowiedziec Rolnikowi a rzeczywiscie dyskusja zeszla na inny temat.... :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tomasir » Cz sty 12, 2012 9:54 am

tribal216 napisał(a):chcialem odpowiedziec Rolnikowi a rzeczywiscie dyskusja zeszla na inny temat.... :)

Zbyszek odnosił się do badań na pyłki raczej ;)
Zapraszam serdecznie.

tomasir
meteorytoman

Postprzez tin » Cz sty 12, 2012 10:12 am

tribal216 napisał(a):mnie osobiscie jako znalazce nowego meteorytu drazniloby ze nie ma go w MB i staralbym sie zeby jednak tam sie znalazl. badan nie wykonuje osobiscie masz racje ale moga one dojsc do skutku z mojej incjatywy :)

Odpowiedź na pytanie, dlaczego złodziej i kłamca nie jest zainteresowany udowodnieniem, że jest złodziejem (za Krupe kasował 1000/g) i kłamcą (podrzucił NWA) jest chyba oczywista. Siedzi dureń teraz jak na szpilkach i się tylko "modli", żeby tematu nikt nie ruszył bo to byłby jego kolejny numer podpadający pod Kodeks Karny (oskarżenie z urzędu) i tym razem mógłby się nie wywinąć. Ma na sumieniu kradzież, oszczerstwa, składanie fałszywych zeznań na policji innego państa itd... Gdyby jeszcze sam na siebie miał ściągnąć prokuratora to była by to wirtuozeria jego debilizmu. Tribal, jeżeli jesteś zainteresowany badaniami pyłkowymi Krupe i nie szkoda Ci tych pięciu stów to ja Ci kibicuję i mogę Ci nawet pomóc zorganizować okaz do badań. Sam bym zapłacił i zorganizował takie badania gdyby Krupe albo Jankowo pojawiły się w MB ale mi było szkoda czasu i przysłowiowej złotówki na udowadnianie złodziejowi, że jest złodziejem w sytuacji gdy jemu samemu takie udowadnianie wychodzi znacznie lepiej.
tin
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz sty 12, 2012 11:47 am

tin napisał(a):za Krupe kasował 1000/g

szczerze to jestem w szoku troche :o a co do analizy to poki co mam na glowie uczelniane obowiazki do konca stycznia. potem sie zobaczy :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez rolnik » Cz sty 12, 2012 5:50 pm

Posłuchałbym tego co napisali koledzy 3lata ,ja bym trzymał 5 lat w solance na pewno inaczej wyglądałby metek jak jego bliżniak np z Maroka,trudno mi też uwierzył że z Maroka pochodzi największa ilość meteorytów .Wydaje mi się że jedna murzynka urodziła bliżniaki jedno dziecko było czarne a drugie białe ,który z Was powiedziałby że dzieci są bliżniakam?
rolnik
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz sty 12, 2012 6:06 pm

rolnik napisał(a):Posłuchałbym tego co napisali koledzy 3lata ,ja bym trzymał 5 lat w solance na pewno inaczej wyglądałby metek jak jego bliżniak np z Maroka,trudno mi też uwierzył że z Maroka pochodzi największa ilość meteorytów .Wydaje mi się że jedna murzynka urodziła bliżniaki jedno dziecko było czarne a drugie białe ,który z Was powiedziałby że dzieci są bliżniakam?

Hm... czyżby nam potencjalny producent krupoitów się objawił? :roll:
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz sty 12, 2012 6:19 pm

badania materialu genetycznego ustalaja w obecnych czasach wszystkie stopnie pokrewienstwa bez najmniejszego trudu za rok maja wyhodować nawet mamuta bo odtworzyli jego cały łańcuch DNA. tak apropo tych blizniakow.
a co do meteorytowych oszust - warto poswiecic pieniadze i 5 lat czasu zeby potem wyjsc na idiote ? tym bardziej ze przy najmniejszych jakichkolwiek watpliwosciach i tak ktos Ci taki kamien zaneguje i tak. nie chce tu wyrastac na rycerza moralnosci ale jakie to typowo polskie - nie da sie znalesc to zrobie wszystko zeby oszukac i tak wyjsc na swoim......nie pisze tego do nikogo konkretnego oczywiscie
tribal216
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?