Jak w temacie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Jak w temacie

Postprzez Borys » So lip 23, 2022 12:39 pm

Kaioken napisał(a):Ps. metki też znajduję, (czasami..)

Cześć :) To wrzuć proszę w dziale "warto zobaczyć" jakieś swoje znaleziska meteorytów z krótkim opisem. Pewno chętnie wszyscy obejrzą :) Pozdrawiam
Borys
meteorytoman

Postprzez Kaioken » Śr lip 27, 2022 1:23 pm

Cześć!

Nie wiem jak wrzucić zdjęcia na forum, w przeciwnym razie dawno bym to zrobił:)

Pozdrawiam.

Ps. A jest się czym pochwalić!
Kaioken
meteorytoman

Postprzez Borys » Śr lip 27, 2022 5:10 pm

Borys
meteorytoman

Postprzez mat » Cz lip 28, 2022 9:16 pm

Borys widzę że wykazujesz dużą aktywność.
Mogę poprosić o ocenę moich ostatnich znalezisk :?:
mat
meteorytoman

Postprzez Kaioken » So lip 30, 2022 8:46 am

Wielkie dzięki Borys! Zadziałało!

Pozdrawiam!
Kaioken
meteorytoman

Postprzez mat » So lip 30, 2022 1:54 pm

Kaioken napisał(a):Wielkie dzięki Borys! Zadziałało!

Pozdrawiam!

Dawno temu nazwałem Borysa dobrym duchem tego forum, to co czyni zdaje się to potwierdzać.

Wrzucam kawałek masy żelaznej z pasującymi kawałkami odłupanej masy co sugeruje że okaz w czasie upadku miał takie kształty i proporcje

Obrazek.

Obrazek

Obrazek
mat
meteorytoman

Postprzez Kaioken » Pn sie 01, 2022 7:34 pm

Szukam jakiegoś miejsca blisko Warszawy ze spektrometrem by wstępnie sklasyfikować swoje znaleziska.
Te twoje też fajnie wyglądają i jeśli wychodzi nikiel pozytywnie to warto zrobić więcej testów.
Oczywiście wiem że sam test na obecność niklu nie jest wyrocznią, dlatego robię dużo innych badań.
Miałem już `okazy` znalezione blisko moich prawdziwych Morasko, test wyszedł pozytywnie ale po
potraktowaniu nitalem ciemniały i nie wykazywały żadnych figur. Jednak jeśli ciężar właściwy się zgadza,
Widać minerały, skorupkę, jest nikiel i figury to chyba warto przebadać dokładniej takie znalezisko?

Pozdrawiam serdecznie!
Kaioken
meteorytoman

Postprzez mat » Wt sie 02, 2022 3:38 pm

Proponuję dokończyć dyskusję w Morasku lub Przełazach, najlepiej na początku października.Znajdziesz mnie na 
[email protected]

Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez Kaioken » Pt sie 05, 2022 12:36 pm

Cześć!

Koniecznie trzeba się spotkać w tym roku na Morasku! Jest już pare osób chętnych, można by sobie
zrobić ognisko i porozmawiać o naszych zainteresowaniach!

Pozdrawiam.
Kaioken
meteorytoman

Postprzez mat » Pn lis 07, 2022 3:08 am

Dawno mnie tu nie było.

Coś wrzucę i o nic nie pytam :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez Borys » Pn lis 07, 2022 10:33 am

mat napisał(a):Mogę poprosić o ocenę moich ostatnich znalezisk :?:

Ja się nie kuszę o oceny znalezisk innych osób. Sam często mam wątpliwości co do swoich kiedy szukam w elipsach świeżych spadków i znajduję coś "starego". Ten Twój ostatni okaz mi się podoba, ale ja bym go szybko ciął ;)
Borys
meteorytoman

Postprzez mat » Pn lis 07, 2022 5:55 pm

Nie mam oporu przed cięciem ale w tym przypadku sobie odpuszczę bo wiem co będzie
w środku. Ten okaz który widzisz na fotkach znalazłem kilka dni temu po delikatnym oczyszczeniu
w elektrolizie zabezpieczyłem przed korozją i dorzuciłem do wielu innych znalezionych
w tamtej okolicy.
Będzie to metal o mocno włóknistej wewnętrznej strukturze, coś takiego jak na tej fotce.
Obrazek

Wygląda całkiem ciekawie, przy dłuższym czasie trawienia struktura włóknista byłaby jeszcze bardziej widoczna.
Następny krok to wykonanie badań i potwierdzenie lub odrzucenie założenia że jest to meteoryt, I tu jest główny problem, nie w wykonanie badań ale w metodyce jaką przyjmiemy
która to określi.
Najpierw trzeba określić czy mamy do czynienia z typowym żelazem meteorytowym posiadającym powyżej trzech procent niklu, albo czy mamy do czynienia z żelazem wytrąconym
z struktur skalnych a to żelazo może się różnić od poprzedniego.

Ale to już mój problem.
Dziękuje z zainteresowanie się tematem.

Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez Kaioken » Wt lis 08, 2022 3:54 pm

Cześć!

Fajne te twoje żelaza, przypominasz mi bym wreszcie zbadał swoje.
Zgadzam się z kolegą, też jestem daleki od oceniania znalezisk innych, nie mniej zachęcam do dalszych badań.
Na przykładzie Moraska przekonałem się że niektóre meteoryty jest o wiele trudniej rozpoznać niż inne.
Sam mam kilka których nie jestem pewien i potrzebuje dalszych badań, te których jestem pewny na 100% wrzuciłem
na forum.

Dobrze że szukasz, w końcu coś wyjdzie!

Pozdrawiam serdecznie kolegów poszukiwaczy!
Kaioken
meteorytoman

Postprzez mat » Cz lut 16, 2023 2:16 pm

Wiosna idzie czas na pobudkę z zimowej drzemki. Zachęcam do poszukiwań spadków historycznych które czekają aby je podnieść.
Ja już się obudziłem i pojechałem w nowe miejsce które kusiło od dawna,co znalazłem pokazuje
poniżej, Jest to jeden z trzech kawałków jakie znalazłem na tą chwilę, wybrałem ten który oddaje uśredniony obraz tego co znalazłem.
Patrząc na odczyt z wykrywacza metali to wychodzi na to że powinna być duża zawartość niklu.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
mat
meteorytoman

Postprzez mat » Pt lut 24, 2023 3:46 pm

Po dobrym początku zaczynają się schody. Ten kawałek który jest na fotkach powyżej z poprzedniej wypowiedzi
podniosłem z nie wzruszonego gruntu gliniastego z głębokości około 10 cm. Te dwa kawałki poniżej na fotkach z nieco większej głębokości z gruntu prawie bagiennego na brzegu potoku.
Zapytam tych którzy od dawna nie zbierają ziemniaków. Czy te kawałki skałek które są na fotkach poniżej to skorodowane meteoryty żelazne.
Obrazek
Obrazek
mat
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?