Re: Kamień Wygon Prośba, co to za kamień
Witam!
Szlifuj Paweł i pokaż zdjęcia. Nawet jak to jest "ziemiak", to czegoś nowego się nauczysz.
Pozdrawiam Filip
Szlifuj Paweł i pokaż zdjęcia. Nawet jak to jest "ziemiak", to czegoś nowego się nauczysz.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
Na Twoją prośbę:
Odpisałem:
"Niemal na pewno" oznacza, że na podstawie zdjęcia nie da się powiedzieć na 100%. Ale w liczbach obstawiam, że na 99.99999% jest to ziemniak
Ale zawsze zostaje ten mały ułamek % szansy. Sam miałem kiedyś podobną sytuację i mi się przyfarciło więc tnij waść, poleruj i podrzuć foty na forum. Jedno można powiedzieć na 100%, że nie jest to ten obiekt, który widziałeś wcześniej.
sami napiszcie, co myślicie o tym kamieniu
Odpisałem:
Zwłaszcza to zdjęcie z zoomem przekonuje mnie, że jest to niemal na pewno "ziemiak"
"Niemal na pewno" oznacza, że na podstawie zdjęcia nie da się powiedzieć na 100%. Ale w liczbach obstawiam, że na 99.99999% jest to ziemniak

Ale zawsze zostaje ten mały ułamek % szansy. Sam miałem kiedyś podobną sytuację i mi się przyfarciło więc tnij waść, poleruj i podrzuć foty na forum. Jedno można powiedzieć na 100%, że nie jest to ten obiekt, który widziałeś wcześniej.
-
tin - meteorytoman
Muszę się pochwalić do Was pisałem o kamieniu Wygon tu taj na forum, dzisiaj, gdy na spokojnie oglądałem fotografie meteorytów w książce Meteoryty Oblicza Gości Z Kosmosu, ku mojego dziwieniu, bo zauważyła to moja bratanica na stronie 104, jest fotografia meteorytu NWA 5219 Meteoryt Marsjański shergottyt, jak ktoś ma może nawet sprawdzić jest identyko podobny do mojego kamienia, co znalazłem go na swoim polu Wygonie, jak widać chyba jestem szczęściarzem, który znalazł meteoryt bez wykrywacza do metali, resztę opisałem tu taj, mówiłem, pisałem, że dojdę do prawdy. Nie wiem ile jest wart taki meteoryt, ale na pewno go nie oddam za żadne pieniądze, bo raz, że to pamiątka a druga jest, co trzymać w dłoni, ponieważ jest ciężki od zwykłych kamieni polnych, jakie spotykam, na co dzień. Widać książka jest już bardzo pomocna w dowiedzenia się, co to ma się za kamyczki w swoim domu. 

Kocham to co robię czyli Astronomie
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
- Paweł Baran
- meteorytoman
to ze tak samo wyglada nie znaczy ze tym samym jest. pokaż to komus kto sie na tym zna albo podeślij kawalek do jakiejs instytucji
-
tribal216 - meteorytoman
Pawle, zwróć uwagę na to, że shergottyt z książki to spore powiększenie! Jest to okaz całkowity i widać na nim skorupkę obtopieniową w paru miejscach ukruszoną, skąd spoziera jaśniejsze wnętrze. A jak jest w Twoim kamyku?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Jak już pisałem zdjęcia nie oddają tego, co widzi się naturalnie. Więc trudno jest wnioskować, co to jest naprawdę. Ale zacznę od tego, co wskazuje na to, że nie jest to ziemskiego pochodzenia kamień.
1) Kamień znaleziony był na polu gdzie nie ma i nie spotyka się tego typu kamieni w mojej okolicy.
2) Gdy wykopałem ten kamień dołek miał do 35cm w dół głębokości 60cm szerokości
3) Kamień jest ciężki od spotykanych kamieni
4) Widać podobne wzory i wygląd jak na zdjęciu, co pisałem w książce w tym, że wielkość mojego kamienia ma
Szerokość 6cm
Długość 5,4cm
Wysokość 3,5 cm
5) Jedna strona kamienia ma prostą ściankę na 2 cm
Czy widać skorupkę obtopieniową coś widać szarego po obydwóch stronach, w tym, że ten kamień leżał w pudełku innymi kamieniami, na początku, gdy go znalazłem miał taką szarą skorupkę, która wyglądała jak ułożona cegła na kominie. W tym, że wygląd NWA5219 jest idealny
Tak to wygląda wiem, że jest zdjęcie NWA 5219 powiększone, dlatego gdy bratanica zobaczyła od razu powiedziała mi tak wujek ty masz taki meteoryt, a ja nie chciałem wierzyć poszedłem na półkę gdzie mam meteoryty a wraz z nimi kamień Wygon, po prostu mnie za szokowało trochę non stop liczyłem, że może być to kamień polny, a no jest polny, bo znaleziony na polu, tak jak pisałem nie ma i nie znajdzie się nigdzie tego typu kamienia u m nie, jedynie kamienie, jakie można spotkać to, że Sanu z rzeki nawiezione jako żwir na drodze, albo piaskowce, lub łupieniek tak zwane kacze mydło jak tu nazywają tego typu kamieni znajduję na polach, gdy szukam meteorytów wszędzie. Najlepsza rada by było wysłać do zbadania ten kamień, ale muszę to napisać jest mi go szkoda, wysłać.
Ostanie zdanie, co chciałem napisać to takie, że po wykopaniu dołka kamień leżał i to może być istotne nie tak jak na zdjęciu do góry tylko na dół.
Dodam jeszcze kilka zdjęć postarałem się je zrobić tak jak widać naturalnie.

1) Kamień znaleziony był na polu gdzie nie ma i nie spotyka się tego typu kamieni w mojej okolicy.
2) Gdy wykopałem ten kamień dołek miał do 35cm w dół głębokości 60cm szerokości
3) Kamień jest ciężki od spotykanych kamieni
4) Widać podobne wzory i wygląd jak na zdjęciu, co pisałem w książce w tym, że wielkość mojego kamienia ma
Szerokość 6cm
Długość 5,4cm
Wysokość 3,5 cm
5) Jedna strona kamienia ma prostą ściankę na 2 cm
Czy widać skorupkę obtopieniową coś widać szarego po obydwóch stronach, w tym, że ten kamień leżał w pudełku innymi kamieniami, na początku, gdy go znalazłem miał taką szarą skorupkę, która wyglądała jak ułożona cegła na kominie. W tym, że wygląd NWA5219 jest idealny
Tak to wygląda wiem, że jest zdjęcie NWA 5219 powiększone, dlatego gdy bratanica zobaczyła od razu powiedziała mi tak wujek ty masz taki meteoryt, a ja nie chciałem wierzyć poszedłem na półkę gdzie mam meteoryty a wraz z nimi kamień Wygon, po prostu mnie za szokowało trochę non stop liczyłem, że może być to kamień polny, a no jest polny, bo znaleziony na polu, tak jak pisałem nie ma i nie znajdzie się nigdzie tego typu kamienia u m nie, jedynie kamienie, jakie można spotkać to, że Sanu z rzeki nawiezione jako żwir na drodze, albo piaskowce, lub łupieniek tak zwane kacze mydło jak tu nazywają tego typu kamieni znajduję na polach, gdy szukam meteorytów wszędzie. Najlepsza rada by było wysłać do zbadania ten kamień, ale muszę to napisać jest mi go szkoda, wysłać.
Ostanie zdanie, co chciałem napisać to takie, że po wykopaniu dołka kamień leżał i to może być istotne nie tak jak na zdjęciu do góry tylko na dół.
Dodam jeszcze kilka zdjęć postarałem się je zrobić tak jak widać naturalnie.

- Paweł Baran
- meteorytoman
- Paweł Baran
- meteorytoman
Tak Panie Jacku widać skorupkę obtopieniową tak jak pisałeś zgadza się przyglądnąłem się jemu i rzeczywiście widać, widać jaśniejsze miejsca z pod tej skorupy. 

- Paweł Baran
- meteorytoman
bez lepszych zdjęć, to nic tu nie zobaczymy.
Trzymaj, a przy jakiejś okazji pokaż komuś doświadczonemu
Trzymaj, a przy jakiejś okazji pokaż komuś doświadczonemu
Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
- filip
- meteorytoman
Paweł Baran napisał(a):Najlepsza rada by było wysłać do zbadania ten kamień, ale muszę to napisać jest mi go szkoda, wysłać.
Tylko tak bedziesz mial 100% pewnosci bo metka poznaje sie bardziej po składzie mineralogicznym niż po wyglądzie

-
tribal216 - meteorytoman
Coś się wymyśli, tylko będę musiał kupić tarczę to cięcia meteorytów no i wtedy zabiorę się za ten kamień konkretnie. 

- Paweł Baran
- meteorytoman
Nigdzie na świecie nie wytwarza się tarcz ( pił ) do cięcia meteorytów .
- zwirek
- meteorytoman
Kolega miał pewnie na myśli piłę diamentową - nie trzeba od razu się czepiać 

-
webimage - meteorytoman