Re: z pustyni libijskiej
Nie każdy meteoryt przyciąga magnes, więc nie ma się, co dziwić, są też meteoryty, które nie przyciągają magnesu ich ciężko jest znaleźć, po zdjęciu przypomina mi wyglądem meteoryt NWA, ale jak już wcześniej pisałem zdjęcie to zdjęcie nie oddaje to, co widzi ludzie oko, a więc czekam na kolejne zdjęcie tego ciekawego kamyczka, ale z okienkiem. A i jeszcze jedno pytano czy było tam więcej tego typu kamieni czy tylko ten sam. Pozdrawiam 

Kocham to co robię czyli Astronomie
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
- Paweł Baran
- meteorytoman
Witam!
po pierwsze, świetnym uzupełnieniem zdjęcia byłoby podanie informacji, jaki jest rzeczywisty rozmiar tego kamyka.
po drugie, z dalszego opisu można wnioskować, iż jest dość ciężki, jak na swój rozmiar (w porównaniu z innymi kamykami), proszę więc potwierdzić lub zaprzeczyć temu
po trzecie, bardzo przydałoby się zajrzenie do wnętrza - wystarczy zetrzeć na papierze ściernym parę milimetrów wgłąb którejś z gładszych powierzchni i zrobić ostre zdjęcie odsłoniętej powierzchni (teraz nawet wiele telefonów komórkowych pozwala robić zdjęcia w trybie makro!) - można też zeskanować ową powierzchnie na skanerze, ale wymaga to ustawienia odpowiednich parametrów skanowania, aby było wyraźnie widać obraz szlifu
Dopiero po zobaczeniu obrazu wnętrza będziemy mogli myśleć, co dalej z tym robić
Serdecznie pozdrawiam
Jacek D.
po pierwsze, świetnym uzupełnieniem zdjęcia byłoby podanie informacji, jaki jest rzeczywisty rozmiar tego kamyka.
po drugie, z dalszego opisu można wnioskować, iż jest dość ciężki, jak na swój rozmiar (w porównaniu z innymi kamykami), proszę więc potwierdzić lub zaprzeczyć temu
po trzecie, bardzo przydałoby się zajrzenie do wnętrza - wystarczy zetrzeć na papierze ściernym parę milimetrów wgłąb którejś z gładszych powierzchni i zrobić ostre zdjęcie odsłoniętej powierzchni (teraz nawet wiele telefonów komórkowych pozwala robić zdjęcia w trybie makro!) - można też zeskanować ową powierzchnie na skanerze, ale wymaga to ustawienia odpowiednich parametrów skanowania, aby było wyraźnie widać obraz szlifu
Dopiero po zobaczeniu obrazu wnętrza będziemy mogli myśleć, co dalej z tym robić
Serdecznie pozdrawiam
Jacek D.
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Racja,Racja 

- Gargamel
- meteorytoman
Dziękuję za wszystkie cenne uwagi i informacje. Gdy tylko czas mi pozwoli zaraz zajmę się kamyczkiem i zrobię dodatkowe zdjęcia...pewno w weekend. Ale po takim wstępnym starciu papierem ściernym z pilniczka do paznokci (:) kobiece, twórcze wykorzystanie dostępnych narzędzi!) przestałam być optymistką. Zeszło sporo rudego, niesamowicie drobnego pyłu, powierzchnia się świeci i jest lekko wypolerowana ale mi to przypomina jedynie wypolerowany kamień niestety. A wymiary to 5,5 cm na 4,0 cm. Może go jutro zważę
bo jest faktycznie dość ciężki.

..może gdzieś głęboko w Tobie czai się Kosmos...
- malba
- meteoryt
proszę nie robić tego pilnikiem (już wcześniej ktoś na to zwracał uwagę!) tylko na papierze ściernym 
najpierw na gruboziarnistym, później doszlifować na drobniejszym, aby była gładka powierzchnia

najpierw na gruboziarnistym, później doszlifować na drobniejszym, aby była gładka powierzchnia
Astronomia i muzyka
-
heheheheeh te kobiety...
a ostrzegałem ,ŻADNYCH PILNIKÓW!!!.JACKU...chyba musimy tej istotce pomóc 

- Gargamel
- meteorytoman
Ach mężczyźni mężczyźni....
pilniczki metalowe powoli odchodzą w przeszłość (proszę nie używać bo są nie najlepsze dla paznokci i jak się okazuje dla potencjalnych meteorytów również:)! Przecież napisałam, że robiłam papierem ściernym z pilniczka. Przeczytałam info o metalowym pilniku, przeczytałam
.

- malba
- meteoryt
Czekamy na foto 

- Gargamel
- meteorytoman
malba napisał(a):Przeczytałam info o metalowym pilniku, przeczytałam.
Brawo!

Astronomia i muzyka
-
Już uzupełniam informacje o moim kamieniu:
- wymiary: (w najszerszym miejscu) 5,5 x 4,0 x 0,8 cm (takie plus minus)
- waga: 41g
- Panu Pawłowi Baranowi odpowiadam, że w miejscu znalezienia był tylko jeden kamień tej barwy, wielkości i tak wyglądający.
Wczoraj zrobiłam okienko a dzisiaj rano fotki no i poniżej przedstawiam efekty mojej pracy. Nie wiem czy o to dokładnie chodziło. Ze zdjęć nie jestem za bardzo zadowolona ale niestety z makro mojego aparatu niczego więcej nie udało mi się "wycisnąć".
No i co Państwo o tym myślicie?
- wymiary: (w najszerszym miejscu) 5,5 x 4,0 x 0,8 cm (takie plus minus)
- waga: 41g
- Panu Pawłowi Baranowi odpowiadam, że w miejscu znalezienia był tylko jeden kamień tej barwy, wielkości i tak wyglądający.
Wczoraj zrobiłam okienko a dzisiaj rano fotki no i poniżej przedstawiam efekty mojej pracy. Nie wiem czy o to dokładnie chodziło. Ze zdjęć nie jestem za bardzo zadowolona ale niestety z makro mojego aparatu niczego więcej nie udało mi się "wycisnąć".
No i co Państwo o tym myślicie?
- malba
- meteoryt
Witam!
Nie wykluczam na 100%, ale nie widzę skorupy obtopieniowej, szkliwa, ani chondr. Nie jest to też brekcja. Brak żelazoniklu też jest in minus. ...?
Pozdrawiam Filip
Nie wykluczam na 100%, ale nie widzę skorupy obtopieniowej, szkliwa, ani chondr. Nie jest to też brekcja. Brak żelazoniklu też jest in minus. ...?
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
No a jeśli to achondryt to chyba nie będzie miał chondr ani żelaza metalicznego (mój nie przyciąga magnesu o czym już pisałam).
- malba
- meteoryt
No tak.Jak by tu powiedzieć...no trudno.Proszę Pani ja pierwszy raz widzę taki piękny czerwony meteoryt.
A nie mogła by Pani tym pilniczkiem jeszcze trochę po piłować.Może w środku coś jest?Kłaniam się.WJM
A nie mogła by Pani tym pilniczkiem jeszcze trochę po piłować.Może w środku coś jest?Kłaniam się.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
Jak mi Pan pożyczy swój pilniczek to specjalnie dla Pana go opiłuję w jakiś intrygujący kształt.
Czerwony jest dlatego, że oświetlenie było naturalne a nie studyjno-sterylne warunki.
Czerwony jest dlatego, że oświetlenie było naturalne a nie studyjno-sterylne warunki.
- malba
- meteoryt
Podkreślam jeszcze raz - barwa ostatnich zdjęć (szczególnie tych dużych zbliżeń) nie ma nic wspólnego z naturalnym, rzeczywistym kolorem kamienia i jego zeszlifowanego fragmentu. Najbardziej zbliżony do oryginału kolor widoczny jest na pierwszym zdjęcia, czyli tym które rozpoczynało ten wątek.
- malba
- meteoryt