z pustyni libijskiej

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: z pustyni libijskiej

Postprzez Paweł Baran » Śr lut 23, 2011 5:27 pm

Nie każdy meteoryt przyciąga magnes, więc nie ma się, co dziwić, są też meteoryty, które nie przyciągają magnesu ich ciężko jest znaleźć, po zdjęciu przypomina mi wyglądem meteoryt NWA, ale jak już wcześniej pisałem zdjęcie to zdjęcie nie oddaje to, co widzi ludzie oko, a więc czekam na kolejne zdjęcie tego ciekawego kamyczka, ale z okienkiem. A i jeszcze jedno pytano czy było tam więcej tego typu kamieni czy tylko ten sam. Pozdrawiam :wink:
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr lut 23, 2011 7:19 pm

Witam!
po pierwsze, świetnym uzupełnieniem zdjęcia byłoby podanie informacji, jaki jest rzeczywisty rozmiar tego kamyka.
po drugie, z dalszego opisu można wnioskować, iż jest dość ciężki, jak na swój rozmiar (w porównaniu z innymi kamykami), proszę więc potwierdzić lub zaprzeczyć temu
po trzecie, bardzo przydałoby się zajrzenie do wnętrza - wystarczy zetrzeć na papierze ściernym parę milimetrów wgłąb którejś z gładszych powierzchni i zrobić ostre zdjęcie odsłoniętej powierzchni (teraz nawet wiele telefonów komórkowych pozwala robić zdjęcia w trybie makro!) - można też zeskanować ową powierzchnie na skanerze, ale wymaga to ustawienia odpowiednich parametrów skanowania, aby było wyraźnie widać obraz szlifu
Dopiero po zobaczeniu obrazu wnętrza będziemy mogli myśleć, co dalej z tym robić
Serdecznie pozdrawiam
Jacek D.
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Gargamel » Śr lut 23, 2011 8:52 pm

Racja,Racja :)
Gargamel
meteorytoman

Postprzez malba » Śr lut 23, 2011 10:25 pm

Dziękuję za wszystkie cenne uwagi i informacje. Gdy tylko czas mi pozwoli zaraz zajmę się kamyczkiem i zrobię dodatkowe zdjęcia...pewno w weekend. Ale po takim wstępnym starciu papierem ściernym z pilniczka do paznokci (:) kobiece, twórcze wykorzystanie dostępnych narzędzi!) przestałam być optymistką. Zeszło sporo rudego, niesamowicie drobnego pyłu, powierzchnia się świeci i jest lekko wypolerowana ale mi to przypomina jedynie wypolerowany kamień niestety. A wymiary to 5,5 cm na 4,0 cm. Może go jutro zważę :) bo jest faktycznie dość ciężki.
..może gdzieś głęboko w Tobie czai się Kosmos...
malba
meteoryt

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr lut 23, 2011 10:59 pm

proszę nie robić tego pilnikiem (już wcześniej ktoś na to zwracał uwagę!) tylko na papierze ściernym :)
najpierw na gruboziarnistym, później doszlifować na drobniejszym, aby była gładka powierzchnia
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Gargamel » Śr lut 23, 2011 11:08 pm

heheheheeh te kobiety... :D a ostrzegałem ,ŻADNYCH PILNIKÓW!!!.JACKU...chyba musimy tej istotce pomóc :)
Gargamel
meteorytoman

Postprzez malba » Cz lut 24, 2011 8:00 am

Ach mężczyźni mężczyźni....:) :) pilniczki metalowe powoli odchodzą w przeszłość (proszę nie używać bo są nie najlepsze dla paznokci i jak się okazuje dla potencjalnych meteorytów również:)! Przecież napisałam, że robiłam papierem ściernym z pilniczka. Przeczytałam info o metalowym pilniku, przeczytałam ;).
malba
meteoryt

Postprzez Gargamel » Cz lut 24, 2011 10:54 am

Czekamy na foto :)
Gargamel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz lut 24, 2011 1:27 pm

malba napisał(a):Przeczytałam info o metalowym pilniku, przeczytałam ;).

Brawo! :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez malba » N lut 27, 2011 4:21 pm

Już uzupełniam informacje o moim kamieniu:
- wymiary: (w najszerszym miejscu) 5,5 x 4,0 x 0,8 cm (takie plus minus)
- waga: 41g
- Panu Pawłowi Baranowi odpowiadam, że w miejscu znalezienia był tylko jeden kamień tej barwy, wielkości i tak wyglądający.
Wczoraj zrobiłam okienko a dzisiaj rano fotki no i poniżej przedstawiam efekty mojej pracy. Nie wiem czy o to dokładnie chodziło. Ze zdjęć nie jestem za bardzo zadowolona ale niestety z makro mojego aparatu niczego więcej nie udało mi się "wycisnąć".
PICT0009 kopia.jpg
widok ogólny na zeszlifowane miejsce
PICT0009 kopia.jpg (294.49 KiB) Przeglądane 2516 razy

PICT0011A.jpg
PICT0011A.jpg (286.07 KiB) Przeglądane 2516 razy

PICT0010B.jpg
PICT0010B.jpg (379.58 KiB) Przeglądane 2516 razy

No i co Państwo o tym myślicie?
malba
meteoryt

Postprzez filip » N lut 27, 2011 5:12 pm

Witam!
Nie wykluczam na 100%, ale nie widzę skorupy obtopieniowej, szkliwa, ani chondr. Nie jest to też brekcja. Brak żelazoniklu też jest in minus. ...?
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez malba » N lut 27, 2011 5:38 pm

No a jeśli to achondryt to chyba nie będzie miał chondr ani żelaza metalicznego (mój nie przyciąga magnesu o czym już pisałam).
malba
meteoryt

Postprzez WMakocki » N lut 27, 2011 6:00 pm

No tak.Jak by tu powiedzieć...no trudno.Proszę Pani ja pierwszy raz widzę taki piękny czerwony meteoryt.
A nie mogła by Pani tym pilniczkiem jeszcze trochę po piłować.Może w środku coś jest?Kłaniam się.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez malba » N lut 27, 2011 6:07 pm

Jak mi Pan pożyczy swój pilniczek to specjalnie dla Pana go opiłuję w jakiś intrygujący kształt.
Czerwony jest dlatego, że oświetlenie było naturalne a nie studyjno-sterylne warunki.
malba
meteoryt

Postprzez malba » N lut 27, 2011 6:20 pm

Podkreślam jeszcze raz - barwa ostatnich zdjęć (szczególnie tych dużych zbliżeń) nie ma nic wspólnego z naturalnym, rzeczywistym kolorem kamienia i jego zeszlifowanego fragmentu. Najbardziej zbliżony do oryginału kolor widoczny jest na pierwszym zdjęcia, czyli tym które rozpoczynało ten wątek.
malba
meteoryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?