Co to za cudo ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Co to za cudo ?

Postprzez Gargamel » N mar 13, 2011 8:01 pm

Dla mnie dziwne jest jedno ze zdjęć.To na którym widać odprysk a pod nim inny kolor kamienia -jasny.Moim zdaniem nie jest to bazalt.Lekka zachęta dla znalezcy. :)
Gargamel
meteorytoman

Postprzez Przemochle » N mar 13, 2011 8:04 pm

Jędrek napisał(a):Odnoszę się do poszczególnych postów . Chcę podkreślić, że oczekiwałem od was szczerej odpowiedzi . Rozumiem, że to ja jakiś laik znalazłem coś ciekawego. Już nie ważne czy to jest kamień czy meteoryt, ale wypowiedzi wydawałoby się fachowca, że nie widać widać dowodów na przelot przez atmosferę to jakieś nieporozumienie np. brak żyłek metalu. ma wyraźne żyłki metalu nawet na tych zdjęciach. Co do chondr, może na szlifie ich nie widać, ale na skorupie są widoczne gołym okiem . Nie rozumiem również, dlaczego jego ostre krawędzie są problemem, przecież sami piszecie, że potencjalny meteoryt, może wybuchnąć nad ziemią i nie zdąży złagodnieć. Więc panowie sami sobie zaprzeczacie . Trochę więcej pokory, mniej zadufania, szacunku do drugiego człowieka i wiary, że amator może znaleźć meteoryt. Taka osoba również potrafi logicznie myśleć i wyciągać należyte wnioski .Jeżeli tak bardzo chcecie znaleźć następny polski meteoryt to dajcie mu szanse bo możecie swoją postawą to uniemożliwić . Pozdrawiam wszystkich szczególnie Górala 100 i jego szczerą ocenę. Widać, że jest to czysta pasja .

Ps : Kamień zawiera nikiel zrobiłem ostatnio badania. Ale czy zwietrzały bazalt zawiera powyższy ? ? :D

Witaj! Uprzedzam, że fachowcem to ja nie jestem (choć już jakieś doświadczenie mam :wink: ). Piszesz, że oczekiwałeś szczerej odpowiedzi co to za cudo - to szczerze odpowiadam, że dla mnie jest to coś w rodzaju diabazu. Charakterystyczny przełam muszlowy, barwa czarna do brunatnej, masywna struktura (możliwa pęcherzykowata), akcesoryczny magnetyt w składzie. Niestety nie mogę dojrzeć skorupy obtopieniowej. Nie widać również stopu żelazo-niklowego. Słowem niestety nie rób sobie jakiejś większej nadziei. Jeszcze nie tym razem :( :wink: Pozdrawiam i życzę wytrwałości :)
Przemochle
meteorytoman

Postprzez jacek » N mar 13, 2011 8:14 pm

Gratuluję, piękny okaz.
Odetnij i wypoleruj piętkę (fragment) wrzuć pod mikroskop i popatrz co się w nim dzieje. Dobrze byłoby pokazać jakiemuś guru od metków w celu przebadania próbki,ale nie spodziewaj się rewelacji. Nawet jeśli ten kamień jest super obtopiony (a na to mi wygląda) wnętrze może mieć ślady działań hydrotermalnych i kamol zostanie odrzucony w przedbiegach, a chłopcy na katedrach nadal będą dywagować , dlaczego do tej pory podobnej sztuki nie znaleziono.
PS
Niedawno dostałem mały fragment okropnie kańciatego "chińczyka" i nie wierzyłem darczyńcy, że to metek dopóki nie obejrzałem go pod mikroskopem.
jacek
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn mar 14, 2011 6:40 am

Może by tak jeszcze raz przeczytać pierwszy post Jędrka.? Gdzie widział ktoś diabaz z żelazem w środku?
Od kiedy magnetyt występuje w formie matriksu czy żyłek otaczających ziarna krzemianów(drobny pallasyt)
Człowiek pisze o pozytywnej próbie na Ni,nie ma podstaw by mu nie wierzyć.Może poczekać na zdjęcia makro,
i nie wypisywać bzdur przesądzając za wcześnie co to jest.A może to nowy akapulkoit lub CO3?jak na fot.WJM
Załączniki
749zoom.jpg
749zoom.jpg (75.13 KiB) Przeglądane 2743 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez webimage » Pn mar 14, 2011 9:52 am

Dziwne,że nikt kanciastego meteorytu nie widział!

Widziałem "kanciaste" metki ale skoro Jędrek znalazł jeden "okaz" to powinien wrócić w to miejsce bo fragmentacja musiała nastąpić na tyle blisko powierzchni że elipsa spadku jest dość skupiona. Na pewno znajdzie jeszcze więcej "okazów". Jeśli Pan WMakocki tak dokładnie czyta moje posty to powinien również przeczytać ostatnie zdanie w poście do którego się "przyczepił" ;) Ja nie feruję wyroków i opinii bo nie jestem absolutnie żadnym autorytetem w dziedzinie rozpoznawania meteorytów - wyraziłem jedynie swoją opinię. Jędrek - życzę Ci aby to co znalazłeś okazało się meteorytem.
webimage
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Pn mar 14, 2011 11:57 am

Odnośnie metalu pod skorupa na co zwracasz uwagę wygląda to tak.Na jednej ze stron można zauważyć 2 ciągnące się równolegle do siebie rdzawe linie szerokości do 2 mm. Zaś w pary miejscach gdzie skorupka jest zeszklona pod tą powierzchnia można zauważyć pola metalu. Wydaje mi się, ze jednak temperatura miała tu decydujący wpływ, bo już na szlifie wcześniej wspomniałem są to przed wszystkim żyłki i wkropienia . Jeśli mówimy o chondrach w tym bazalcie :) to znowu na innej jego części dla mnie najbardziej sponiewieranej przez temperaturę i ciśnienie, być może było to czoło tego met ? Widać sferyczne otworki jakby coś przed chwila idealnie okrągłego wyparowało. Widać tu również całe wystające rdzawe kulki lekko zdeformowane . Szlif robiłem na wysokości od 6 do 8 mm .Dziękuje za zdjęcia i powiew świeżości i wiedzy w rozpoznawaniu meteorytów i z daleka od sparciałego podejścia do tematu . Liczy się życie, szczerość, prawda i wyobraźnia .Pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Pn mar 14, 2011 1:12 pm

WMakocki napisał(a):Może by tak jeszcze raz przeczytać pierwszy post Jędrka.? Gdzie widział ktoś diabaz z żelazem w środku?
Od kiedy magnetyt występuje w formie matriksu czy żyłek otaczających ziarna krzemianów(drobny pallasyt)
Człowiek pisze o pozytywnej próbie na Ni,nie ma podstaw by mu nie wierzyć.Może poczekać na zdjęcia makro,
i nie wypisywać bzdur przesądzając za wcześnie co to jest.A może to nowy akapulkoit lub CO3?jak na fot.WJM

Witam! Ale Pan po mnie pojechał :wink: Niemniej jednak dojście do prawdy będzie trudne jeśli znalazca nie zaufa (jak to ktoś napisał) "chłopcom z katedr". Cały czas uważam, że tak jak napisał webimage jest to bazalt, albo diabaz. Pisze Pan, czy ktoś widział diabaz z żelazem :?: Ja odpowiadam, że to zależy od tego w jakiej formie jest to żelazo. Nie chcę niczego przesądzać, ale jeśli oceniamy coś po zdjęciach, które całkowice zaprzeczają opisowi (drobny pallasyt) - to dla mnie bardziej przekonujące są jednak zdjęcia. Może się mylę, ale nie potrafię na podstawie tych zdjęć dojrzeć skorupy obtopieniewej.
Pewnie gdyby znalazca napisał, że kamień pochodzi z Sahary i przeszedł pozytywnie test na niekiel, to większość z nas nie miałaby wątpliowści, że jest on meteorytem. Nie chce mi się wierzyć, że o taką ocenę chodzi znalazcy.
Chciałbym by był to meteoryt, ale korzystając z wolności słowa - wyrażam swoją opinię, iż szanse są ekstremalnie minimalne. Pozdrawiam
Przemochle
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn mar 14, 2011 8:26 pm

Jeżeli piszesz o chondrach w skorupie to trochę dziwne dlaczego nie ma ich w szlifie i podobnie z metalem.
Nie widać go na zdjęciu a w chondrytach przeważnie jest. Ludzie piszą to co widzą. A tam mało widać...
Skorupa taka jak na zdjęciu jest całkiem zjadliwa ;-)
Skontaktuj się lepiej z kimś z twojej okolicy kto się zna na meteorytach i pokaż znalezisko lub daj komuś odpowiedniemu próbkę do badań.
A jak wykonałeś test na nikiel?
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt mar 15, 2011 1:20 pm

Jędrek! zrób w końcu to makro bo zrobiło się mało miejsca na ruchy.Zaczynam naginać rzeczywistość.WJM
Załączniki
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (460.54 KiB) Przeglądane 2691 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Wt mar 15, 2011 4:42 pm

@Zibi . Widzę, że próbujesz delikatnej prowokacji. Jesteś w miarę inteligentnym młodym człowiekiem, prawdę mówiąc czekałem na twoją opinię, ale nie w tym stylu. To co napisałem jest prawdą, bez żadnej koloryzacji. Może ty masz inne zdjęcia, lub też trzeba zrobić w makro. "Ludzie piszą co widzą" Tak jeżeli są amatorami i zależy im tylko i wyłącznie na rozwiązaniu tak frapującej zagadki, dla mnie jest to wspaniała przygoda i nie psuj mi jej z łaski swojej aluzjami typu jak robiłem test na nikiel . Na prawdę jestem amatorem, a ty staraj się nie robić filozofii z rzeczy w miarę prostych. A tak na przyszłość z dobrego serca radzę ostrożniej z tymi szpileczkami, bo to jest dobre dla prostaczków, a ja do nich nie należę. Szczere pozdrowienia dla wszystkich .
Ostatnio edytowano Wt mar 15, 2011 5:00 pm przez Jędrek, łącznie edytowano 2 razy
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Wt mar 15, 2011 4:46 pm

@W.Makocki. Super zdjęcia i porównania do mojego kamyka. Widać, że się zaangażowałeś i chcesz udowodnić prawdę tak jak ja. Postaram się zrobić zdjęcia makro, ale najpierw muszę poprosić syna. Pociągniemy to do końca, nie ważne jaki będzie wynik. Pozdrawiam .
Jędrek
meteorytoman

Postprzez webimage » Wt mar 15, 2011 5:17 pm

A tak na przyszłość z dobrego serca radzę ostrożniej z tymi szpileczkami, bo to jest dobre dla prostaczków, a ja do nich nie należę.

A wiesz, kto używa takiej stylistyki wypowiedzi inteligentny internauto? Zibi daje Ci dobre rady - znam go i wiem że są szczere a nie "szpileczkowe" (?!) więc jak wyjeżdżasz z takimi tekstami to sobie świadectwo wystawiasz nie jemu.
webimage
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Wt mar 15, 2011 6:11 pm

@webimage Bardzo dobrze o tobie świadczy, że bronisz swojego kolegi, szanuje to .Ale ja nikogo nie obrażam, a ty niestety nie wiesz jakie były sugestie Zibiego, bo wiedzieć nie możesz . Dziękuje pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Śr mar 16, 2011 1:16 pm

Witam ponownie .Zamieszczam zdjęcia w większej rozdzielczości. Do ściągnięcia, aby samodzielnie sobie powiększyć . :)
http://wyslijto.pl/plik/rttcppg4at
Jędrek
meteorytoman

Postprzez filip » Śr mar 16, 2011 9:35 pm

Witam!
Czy ta płaska powierzchnia to jego wnętrze?
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?