Re: micrometeorites-czyli gra w kulki
Witam Tin!!Gwoli ścisłości;Fajny to ja jestem,dziwadło to moja sąsiadka.Szkoda,że pisząc według mnie nie
tłumaczysz dlaczego tak sądzisz.Wtedy forum miało by jakiś sens.W tym roku kończymy przeszukiwania terenu
i pośpiech nie jest wskazany.Z tym pokazywaniem kamieni to wesoło jak w cyrku.Np.Pani geolog-Wrocław
kamień jak na zdjęciu;pani mówi ;według mnie tak na 99% to jest skała bazaltowa,ale trzeba to zbadać"
A wg.mnie powinna powiedzieć jak w tej reklamie:Nic nie widzę,ciemna jestem tak na 100%.Ja nie wierzę
by geolog widząc taki kamień z dobrze widocznym metalem, robił z siebie durnia bez powodu.
Dopinam 2 fot.Wg MNIE to podobne to jest do brekcji regolitowej z Westy,bo na naszej kochanej Ziemi nie ma
regolitu.No i tu potrzebna jest definicja regolitu,jeśli się potwierdza to mamy howardyt.Znaleziony w 3 miejscach,
dalej szukamy.Jak myślisz Tin,kim jest człowiek,który mówi,że to jest skała bazaltowa?
tłumaczysz dlaczego tak sądzisz.Wtedy forum miało by jakiś sens.W tym roku kończymy przeszukiwania terenu
i pośpiech nie jest wskazany.Z tym pokazywaniem kamieni to wesoło jak w cyrku.Np.Pani geolog-Wrocław
kamień jak na zdjęciu;pani mówi ;według mnie tak na 99% to jest skała bazaltowa,ale trzeba to zbadać"
A wg.mnie powinna powiedzieć jak w tej reklamie:Nic nie widzę,ciemna jestem tak na 100%.Ja nie wierzę
by geolog widząc taki kamień z dobrze widocznym metalem, robił z siebie durnia bez powodu.
Dopinam 2 fot.Wg MNIE to podobne to jest do brekcji regolitowej z Westy,bo na naszej kochanej Ziemi nie ma
regolitu.No i tu potrzebna jest definicja regolitu,jeśli się potwierdza to mamy howardyt.Znaleziony w 3 miejscach,
dalej szukamy.Jak myślisz Tin,kim jest człowiek,który mówi,że to jest skała bazaltowa?
- Załączniki
-
- H3.jpg (795.7 KiB) Przeglądane 2917 razy
-
- H1.jpg (312.9 KiB) Przeglądane 2917 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
"według mnie", znaczy "według mnie", trochę "na czuja" 
Nie jestem naukowcem więc nie potrafię od razu na zdjęciu zidentyfikować minerałów, który by wykluczyły lub potwierdziły meteorytowe pochodzenie. Zresztą nawet naukowiec nie podjąłby się tego na podstawie zdjęcia.
Nieopatrznie użyłem słowa "fajny". Powinno być "ciekawy" a więc wymagający większej uwagi gdyż jest szansa, że może być pozytywny wynik. Ot co.
Wszyscy się ucieszą jak Twoje podejrzenia się potwierdzą i będzie nowy polski howardyt, czego Ci życzę.
Jedyną uwagę jaką mam to kiedy się wreszcie doczekamy pierwszych wyników publikowanych razem ze zdjęciem?

Nie jestem naukowcem więc nie potrafię od razu na zdjęciu zidentyfikować minerałów, który by wykluczyły lub potwierdziły meteorytowe pochodzenie. Zresztą nawet naukowiec nie podjąłby się tego na podstawie zdjęcia.
Nieopatrznie użyłem słowa "fajny". Powinno być "ciekawy" a więc wymagający większej uwagi gdyż jest szansa, że może być pozytywny wynik. Ot co.
Wszyscy się ucieszą jak Twoje podejrzenia się potwierdzą i będzie nowy polski howardyt, czego Ci życzę.
Jedyną uwagę jaką mam to kiedy się wreszcie doczekamy pierwszych wyników publikowanych razem ze zdjęciem?
-
tin - meteorytoman
Wszystko w swoim czasie i na jasnych zasadach.Ja wiem kogo ucieszy a kogo zasmuci nowy howardyt czy inny
polski met.We Wrocławiu nowe pismo online się anonsuje.Jest specjalista od diamentów w ureilitach,może
w końcu sytuacja się wyklaruje.Już nie wystarczy kupić kilka chondrytów za parę zł.i udawać znawcę tematu.
Mikroskopy polaryzacyjne i spektrometry coraz tańsze.Dobry czas dla hunterów nastaje, nie sądzisz? Tin.
A nikiel w niewielkich ziarnach za pomocą jednej kropli słabego kwasu i kropli dwumetyloglioksymu Korotew
wykrywa a Ty nie wiesz jak?Chyba oszukujesz.Ten "ciekawy"z astroforum ma się dobrze i już ma kilku braci.
Aby zamknąć temat how.jeszcze tylko dwa zdj.WJM
polski met.We Wrocławiu nowe pismo online się anonsuje.Jest specjalista od diamentów w ureilitach,może
w końcu sytuacja się wyklaruje.Już nie wystarczy kupić kilka chondrytów za parę zł.i udawać znawcę tematu.
Mikroskopy polaryzacyjne i spektrometry coraz tańsze.Dobry czas dla hunterów nastaje, nie sądzisz? Tin.
A nikiel w niewielkich ziarnach za pomocą jednej kropli słabego kwasu i kropli dwumetyloglioksymu Korotew
wykrywa a Ty nie wiesz jak?Chyba oszukujesz.Ten "ciekawy"z astroforum ma się dobrze i już ma kilku braci.
Aby zamknąć temat how.jeszcze tylko dwa zdj.WJM
- Załączniki
-
- H5.jpg (1.03 MiB) Przeglądane 2895 razy
-
- HOW1.jpg (318 KiB) Przeglądane 2895 razy
-
WMakocki - meteorytoman
Dobre ! Dobre ! 
Też takie mam ! Zdjęcia zrobiłem 8 lat temu ,chyba .

Też takie mam ! Zdjęcia zrobiłem 8 lat temu ,chyba .
- zwirek
- meteorytoman
Witam!
Widzę w Waszym postępowaniu brak konsekwencji w dążeniu do celu. Znalezienie kamienia, zrobienie zgładu i dobrych zdjęć, wstępne rozpoznanie występujących w nim minerałów, wykonanie testu na nikiel to dopiero początek. A Wy na tym kończycie. Może to nie do końca Wasza wina, ale trzeba obejść piętrzące się trudności. Ja tu na razie nie widzę meteorytów, tylko ładne kamienie. Mogę zmienić zdanie, gdy zobaczę zdjęcia płytek cienkich. Przecież ich zrobienie nie jest takie drogie. Czekam na zarejestrowanie nowego polskiego meteorytu.
Pozdrawiam Filip
Widzę w Waszym postępowaniu brak konsekwencji w dążeniu do celu. Znalezienie kamienia, zrobienie zgładu i dobrych zdjęć, wstępne rozpoznanie występujących w nim minerałów, wykonanie testu na nikiel to dopiero początek. A Wy na tym kończycie. Może to nie do końca Wasza wina, ale trzeba obejść piętrzące się trudności. Ja tu na razie nie widzę meteorytów, tylko ładne kamienie. Mogę zmienić zdanie, gdy zobaczę zdjęcia płytek cienkich. Przecież ich zrobienie nie jest takie drogie. Czekam na zarejestrowanie nowego polskiego meteorytu.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
filip napisał(a):Witam!
Pozdrawiam Filip
ja to chyba nazwę "syndromem pani Elżbiety"

kilku forumowiczów opisało już ten syndrom w swoim przypadku.
skąd ta nazwa? Ano stąd:
Aha, zgodnie z teorią spiskową lansowaną tu przez niektórych, pani Elżbieta powinna już chyba nie żyć, zamordowana albo przynajmniej poturbowana czy choćby mocno nastraszona przez zbirów, który napadli na jej dom, by wykraść ten cenny skarb (i gdyby czytała to forum, zapewne nie zgodziła by się na podanie miejsca i nazwiska

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Ni to groźba ni to prośba i nijak ma się do rzeczywistości.Nasze lasy pełne zbirów ,1 metr pod ziemią.
Kulki już się toczą.To zaczyna poezją pachnieć, pora temat zmienić.WJM
Kulki już się toczą.To zaczyna poezją pachnieć, pora temat zmienić.WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Jacek Drążkowski napisał(a):filip napisał(a):Witam!
Pozdrawiam Filip
ja to chyba nazwę "syndromem pani Elżbiety"
kilku forumowiczów opisało już ten syndrom w swoim przypadku.
skąd ta nazwa? Ano stąd:
Aha, zgodnie z teorią spiskową lansowaną tu przez niektórych, pani Elżbieta powinna już chyba nie żyć, zamordowana albo przynajmniej poturbowana czy choćby mocno nastraszona przez zbirów, który napadli na jej dom, by wykraść ten cenny skarb (i gdyby czytała to forum, zapewne nie zgodziła by się na podanie miejsca i nazwiska)
Mnie ciekawi gdzie Pani Elżbieta przebadała w końcu swój kamyk że jest zarejestrowanym meteorytem.
-
sherman - meteorytoman
Jacek Drążkowski napisał(a):Aha, zgodnie z teorią spiskową lansowaną tu przez niektórych, pani Elżbieta powinna już chyba nie żyć, zamordowana albo przynajmniej poturbowana czy choćby mocno nastraszona przez zbirów, który napadli na jej dom, by wykraść ten cenny skarb (i gdyby czytała to forum, zapewne nie zgodziła by się na podanie miejsca i nazwiska)
ma Pan rację ! Niestety !
Znam taki przypadek ! (ale obyło się bez morderstwa ) Na szczęście !
Bardzo dobrze zorganizowana akcja ! Bez śladów włamania znaczna część zbioru, ( też ) na szczęście udokumentowanego na zdjęciach !

- zwirek
- meteorytoman
Miał ten ktoś pecha hi hi Ciekawe co powiedział policji że kamyki zabrali.
Widocznie nie był przygotowany na taki najazd zbirów
Widocznie nie był przygotowany na taki najazd zbirów
-
sherman - meteorytoman
zwirek napisał(a): Znam taki przypadek ! (ale obyło się bez morderstwa ) Na szczęście !
Bardzo dobrze zorganizowana akcja ! Bez śladów włamania znaczna część zbioru, ( też ) na szczęście udokumentowanego na zdjęciach !przepadła .
i teraz zapewne ów napastnik cierpi na syndrom pani Elżbiety - siedzi w fotelu, patrzy na owe kamyki i napawa się myślą, że ma meteoryty

Astronomia i muzyka
-
Sam Pan tak ....? wpadł na to ?
Czy może instruktaż od instruktora był ,jakiś ?
Jeżeli tak , to powinien Pan przy okazji spytać i poprosić o instruktaż jak to jest
z tym ;
STĘŻENIE ? czy ZAWARTOŚĆ !
Jeżeli tak , to powinien Pan przy okazji spytać i poprosić o instruktaż jak to jest
z tym ;
- zwirek
- meteorytoman
zwirek napisał(a):Sam Pan tak ....? wpadł na to ?
z tym ;
czy to do mnie pytanie? bo nie rozumiem
Astronomia i muzyka
-
Ja .?..tym bardziej .
- zwirek
- meteorytoman
zwirek napisał(a):Ja .?..tym bardziej .
w kwestii stężenia a zawartości proszę pisać w tym wątku: viewtopic.php?f=13&t=1704&hilit=st%C4%99%C5%BCenie
Astronomia i muzyka
-