taki kamyczek?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: taki kamyczek?

Postprzez mario » Pn cze 18, 2012 10:38 pm

Myslalem, ze juz temat zamkniety, ale jeszcze odpowiem na pytania. Ja nie twierdze, ze ta sa diamenciki, poprostu sa przezroczyste i bardzo pod wplywem swiatla swieca. Napewno nie sa metalowe. Wiec to moze jakies szkla z butelki :?
mario
meteoryt

Postprzez mario » Pn cze 18, 2012 11:48 pm

Sorki, ale nie dokonczylem ostatniego postu. Chcialem go zapisac, a przycisnalem wyslij. No wiec, Panie Jacku ja nie wiem, czy diament moze osiagnac wielkosc ok. 1-dnego mm, czy nie. Mi przypomina to szklo, albo krysztal gorski :? Inne drobinki widac tylko pod lupa. Kenny, mam taki piekny kawaqlek bazaltu i juz na powierzchni widac golym okiem, piekne metalowe kropeczki. Tylko tamten ciagnie magnes jak cholera, a z tym jest gorzej. Tamten mozna wyszlifowac na lusterko, ciezko sie go kroi, ten natomiast przy krojeniu, szlifowaniu itp., poprostu sie kruszy a i rece sie przy tym brudza. Moze podpowiedzia bedzie to, ze troche tego pylu, potraktowalem 30 % kwasem solnym ktory zabarwil sie na zoltozielony kolor, wiec napewno nie ma w nim niklu. Pozdro
mario
meteoryt

Postprzez Kenny » Wt cze 19, 2012 2:30 pm

żółtozielony kolor wskazuje na zawartość żelaza i to w takiej formie że mogło być rozpuszczone przez kwas (najprawdopodobniej wodorotlenki)
bazalty są różne kwadratowe i podłużne :) są takie co są silnie magnetyczne są i takie które w ogóle nie są...
kolejna sprawa to owe krystaliczne wtrącenia bał bym się tu obstawiać że to kwarc chodź kwarc potrafi się trafić rzadko... w postaci zrośniętych ze sobą podstawami ostrosłupów o podstawie sześciokąta tzw kwarc alfa (wulkaniczny) ale on bardziej jest charakterystyczny dla porfirów a opisem pasuje do tego o czym piszesz.
postaraj się o ostre fotki w dobrej rozdzielczości może coś się wymyśli
pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez mario » Wt cze 19, 2012 4:01 pm

Hallo Kenny. Mysle, ze na razie odstawie ten kamyk na bok. Moze kiedys, przy jakiejs okazji, ktos spojrzy na niego i zrozumie dlaczego jest on taki tajemniczy, Co do zdjec, to chociaz mam niezle aparaty, to nic mi z tych zdjec nie wychodzi. Mialem, kiedys taki stary aparat, ktory robil takie super zdjecia makro, a te nowe to okazuje sie, ze dziadostwo. Pan Jacek wmowil mi, ze ten wiekszy krysztal widac golym okiem, wiec i to sprawdzilem. Golym okiem go nie widac. Zmierzylem go i jego wielkosc to 0,4 mm dlugosci i niecale 0,2 mm szerokosci, tak ze golym okiem go nie widac. Jest on wprawdzie o wiele wiekszy od tych innych drobinek, bo tamtych nawet nie potrafie zmierzyc. Ciekawe jak bym je sprobowal rozbic np. mlotkiem :), co by z tego wyniklo , ale one sa tak drobne, ze nawet tego nie moge zrobic. Jesli chodzi o krzemien, to na powierzchni widac takie male stopione kropelki bialego krzemienia. Nie jest ich wprawdzie duzo, ale sa. Na tym zdjeciu, widac pozostalosci po obtopieniu. Nawet widac slad po pilniku, bo chcialem tam zajrzec, to widac takie biale plamki krzemianu. W ostatniej chwili sie zreflektowalem, bo to jedno z trzech miejsc, na ktorych widac slady skorupki obtopieniowej. Tak wogole, jesli sie go zamoczy w wodzie, to caly robi sie czarny. Jeszcze jedno, ten kamien poprostu smierdzi, tak jak przy zapalaniu zapalki. Wachalem moje metki i pachna podobnie.
To jest to zdjecie
http://img96.imageshack.us/img96/7929/59740075.png
Pozdrawiam
mario
meteoryt

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt cze 19, 2012 6:39 pm

mario napisał(a):...Pan Jacek wmowil mi, ze ten wiekszy krysztal widac golym okiem, wiec i to sprawdzilem. Golym okiem go nie widac. Zmierzylem go i jego wielkosc to 0,4 mm dlugosci i niecale 0,2 mm szerokosci, tak ze golym okiem go nie widac. ...

Jako że rozdzielczość ludzkiego oka pozwala rozróżniać szczegóły rzędu 0,1 - 0,2 mm, nadal śmiem twierdzić, że jest on widoczny gołym okiem :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez mario » Wt cze 19, 2012 7:20 pm

No ja juz takiego wzroku niestety nie mam Panie Jacku :) , a i przez okulary tez jakos go wypatrzec nie moge, na tym czarnym matrixie :) . Tak czesto ogladalem go przez lupe, ze w koncu sam uwierzylem w to, ze widze go golym okiem :D No ale cudu jednak dzisiaj nie bylo :( , niestety, pomogla tylko lupa :) . I tym milym akcentem proponuje zakonczyc rozwazanie na temat tego kamienia. Moze to bazalt, moze to metek :? Niewazne, bo najwazniejsze jest to, ze wszyscy dobrze sie bawia w poszukiwaniach obcych, a przy okazji czegos nowego mozna sie nauczyc.
Pozdrowienia dla wszystkich meteorytowo zakreconych :D
mario
meteoryt

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?