żelazo meteorytowe?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: żelazo meteorytowe?

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr cze 20, 2012 3:29 pm

o, widzę, że Kenny mnie wyręczył - dzięki :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz cze 21, 2012 9:27 am

To jest zwykłe mylenie pojęć.Spróbuję to uporządkować.Odmieszanie magmy czuli inaczej -likwacja-
prowadzi do krystalizacji minerałów a te w konsekwencji tworzą skały.Szkliwo to zakrzepła nie skrystalizowana
lawa o składzie magmy ale bez gazów. Jeżeli stopimy skałę to znów będzie w stanie ciekłym bez kryształów.
Jak szybko ochłodzimy tą gęstą bez kryształów ciecz to otrzymamy np.szybę,która jest cieczą o dużej gęstości.
Wcześniej była mowa o zestalaniu się szkliwa w różnym stopniu krystalizacji a dokładniej o rozpadzie roztworów
stałych czyli odmieszaniu.Jedną z uporządkowanych struktur nowej fazy krystalicznej roztworów stałych jest
owa struktura Widmanstattena ,co jest wspólną nazwą również dla struktury w meteorytach.To zaskoczyło
Pana Jacka. Żelazny kamień,złota skała to określenia z książek braci Grim i nijak tu nie pasuje.WJM
Znalazłem kiepskie zdjęcie ze fragmentem zeszklonego tła o strukturze Widmanstattena.Lepiej to widać np.na niektórych
szkliwach zielonych WJM
https://picasaweb.google.com/lh/photo/a ... directlink
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz cze 21, 2012 9:02 pm

no dobrze, powiedzmy iż przyjąłem do wiadomości, że pojęcie "struktury Widmanstattena" ma szersze znaczenie niż tylko figury odzwierciedlające strukturę krystaliczną żelazoniklu. Dziękuję
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz cze 21, 2012 11:30 pm

Ciekawe Jacku że tak szybko się poddajesz
wiki twierdzi że to tylko dla żelazoniklu w prawdzie polska wiki mówi że można je spotkać również w szybko chłodzonym żeliwie tak już anglojęzyczna milczy na ten temat aczkolwiek wspomina o stopach cyrkonu dla odmiany...
Prosta rzecz takie struktury mogą się tworzyć dla ciał tylko i wyłącznie krystalizujących w układzie regularnym mało tego w formie 8smiościanu!
mało jest takowych minerałów... a jeszcze mniej tworzących skały... (na szybkości piryt, fluoryt, diament...)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt cze 22, 2012 7:27 am

Ciekawe komu potrzebne te próby odjeżdżania od tematu.Te gorące zapewnienia o mitycznych strukturach
na dymarkowym żelazie czy liniach Neumana w żelazie rodzimym. To gołosłowie niczym nie poparte.
Żelazo meteorytowe ma wiele struktur a nie jedną.Niektóre są bardzo ziemskie np. str.dendrytyczna czy komórkowa.
NA żadnym ziemskim żelazie niema linii Neumana bo to są struktury impaktowe.Skoro tak,to pokazywanie struktury żelaza np.motyki, chyba jest bez sensu.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt cze 22, 2012 12:41 pm

NA żadnym ziemskim żelazie niema linii Neumana bo to są struktury impaktowe

:) no tak
a jeszcze ciekawsze jest to że struktury Widmanstattena są w żelazie które nie zawiera niklu.
A domowe testy na nikiel przechodzi a na spektrometrze pana K. nie wykazało go :mrgreen:
i w dodatku po pokazaniu struktury tu się mówi że to tylko świadczy o tym że żelazo zawiera nikiel
lecz nie musi być kosmiczne :lol:
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt cze 22, 2012 3:20 pm

osobiście wolałbym trzymać się konsekwentnie następującej nomenklatury:
Figury Widmanstattena - wzory widoczne na przekrojach skał utworzonych z kamacytu i taenitu
Linie Neumanna - linie szokowe w kamacycie
i w takim przypadku proszę pisać o "czymś podobnym do figur Widmanstattena" lub "czymś podobnym do linii Neumanna" jeśli widzimy podobne twory, ale niekoniecznie w skałach z żelazoniklu lub jego zawierających ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So cze 23, 2012 6:04 am

Jak widzisz Generale z tego prosty wniosek: Skoro w żelazie niema niklu to niema również kamacytu,a jak niema
kamacytu to niema linii Neumana,a jak niema linii Neumana to niema meteorytu.Jasne! No chyba, że zrobisz dobre
zdjęcie własnego kawałka na którym będzie dobrze widać Linie Pana Neumana to wtedy zawracając z logiką
w drugą stronę na końcu powinno być,że żelazo ma nikiel,co by przeczyło stwierdzeniu o braku niklu i rzuciło
by złe światło na ludzi wykonujących test na nikiel.Proste.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez rolnik » So cze 23, 2012 7:33 am

Panie Makocki a czy PTM zrozumie to co Pan napisał ? Wydaje mi sie że ostatnio to dużo pisze się że pokazane żelazo podobne jest do żużla , żeliwa ,mosiądzu , że takie maja struktury jak żelazo
rolnik
meteorytoman

Postprzez sherman » So cze 23, 2012 4:53 pm

.
Ostatnio edytowano So cze 23, 2012 9:12 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez sherman » So cze 23, 2012 4:54 pm

Jak widzisz Generale z tego prosty wniosek: Skoro w żelazie niema niklu to niema również kamacytu,a jak niema
kamacytu to niema linii Neumana,a jak niema linii Neumana to niema meteorytu.Jasne!

Nie ma tylko dla tych którzy mnie wstrzymują ale już nie długo.
No chyba, że zrobisz dobre
zdjęcie własnego kawałka na którym będzie dobrze widać Linie Pana Neumana to wtedy zawracając z logiką
w drugą stronę na końcu powinno być,że żelazo ma nikiel,co by przeczyło stwierdzeniu o braku niklu i rzuciło
by złe światło na ludzi wykonujących test na nikiel.Proste.WJM

Dobre zdjęcia?
Zdj. które były pokazywane w zupełności wystarczą aby móc stwierdzić że zelazo nie jest ziemskim żelazem a jak ktoś upiera się ze to zwykłe zelazo to niech pokaże mi takie same lub podobne ale w tej samej brekcji.
Co do niklu czy jest możliwe aby żelazo bez niklu zabarwiało roztwór na różowo czy wiśniowo?
Nie ma takiej możliwości
Panowie Z PTM sprawnie wszystko mi odcinają ale to tylko bardziej mnie motywuje aby narobić im koło dupy.
Co zapewne i tak mi się nie uda ale...
Nawet postarali się o to aby uniemożliwić mi zrobienie analizy RXF między innymi w Lublinie na UMCS i nie tylko Bravo Panowie.

Kilka osób po zobaczeniu zdj. z poza kraju zaoferowali się ze chętnie przetestują zelazo lecz na tym się zakończyło nawet nie odp. teraz na maile między innymi Korotev.
Głupio Panowie postępujecie bo nie przekonają mnie te wasze triki które znam na wylot.
Dymarki czy stal z której produkowało się łożyska, prosze nie zapominać o brekcji w której siedzi żelazo nie jest ona z dymarki czy odpadu z prod. łożysk.
To nie jeden okaz tylko konkretne dowody na impakt i żadnego na ziemskie pochodzenie.
Kolejnym argumentem który za tym przemawia jest żelazo które znalazł kolega Lejkers w żwirowni zidentyfikowano to jako zelazo rodzime ja mam niemal że identyczne które siedzi w tej samej brekcji!

Bardzo podoba mi się że wszyscy badaja moje żelazo lecz nikt nie chce mi przedstawić wydruków z RXF tylko mam uwierzyć na słowo.
Pan Kwaśny twierdzi że niklu niema za to jest sporo manganu wkrótce przedstawię prawdziwe wyniki żelaza które potwierdzą tylko to że jest kłamcą.
Sam sie pogubił w swych kłamstwach bo jak nie ma niklu a za to mangan to nie temat dla archeologa. :lol:
Mógłbym już to zrobić al jeszcze nie czas.
Kamień nie ucieknie ale czarna lista nieuczciwych się zwiększa.
Jest wiele sposobów aby PTM nie wiedział co gdzie się bada chociażby znajomy jubiler :lol:

Proszę pokazać odpady które tak wyglądają

Obrazek

Oraz proszę mi wyjaśnić dlaczego to żelazo siedzi w brekcji która dla idioty podobna jest do piaskowca.
Obrazek
Obrazek

Każdy wie że piaskowiec składa się z piasku ale nie mogę się tam dopatrzeć żadnego ziarenka. :lol:
Człowieku jak byś powiedział że odpad czy coś ale nie piaskowiec
Niezły wałek sobie tu kręcicie powodzenia w dalszym identyfikowaniu kamieni z nieba drugi taki generał się już nie trafi.

Panie WJM bardzo mi się spodobał Pana tekst ze nie rozumie Pan dlaczego ja na tym forum próbuje udowodnić ze znalazłem meteoryt :lol: przecież to chore.

A Pan Jacek we wszystkim widzi ziemniaki a jak przypalony to tekst który kilka razy padał na forum z pożarem kapliczki :lol:
sherman
meteorytoman

Postprzez rolnik » So cze 23, 2012 6:16 pm

Sherman nakreciłeś sie ,kibicuje tobie dalej.Mam pytanie ?Zdrowe to jest czy chore ? Panowie profesorowie z dostepem do laboratoriów +Stowarzyszenie meteorytowe do którego należą +sklepiki meteorytowe+geolodzy którymś jakiś kąsek spadnie z pańskiego stołu , ja pytam bo myślę że to są chore układy
rolnik
meteorytoman

Postprzez siaki » So cze 23, 2012 7:07 pm

nie ma zadnego ukladu przeciwko Shermanowi
a jedynie jego wybujale teorie
czemu nikt z nim nie chce wspolpracowac??
............ sam sie domysl
siaki
meteorytoman

Postprzez rolnik » So cze 23, 2012 7:28 pm

siaki,ja nie jestem za shermanem ani z PTM,le powątpiewm co do wypowiedzi niektórych PTM-owców , nie o to chodzi że nie l\ubię PTMu,chodzi o to że amatorzy idą dalej a PTM stał si e PRZYZIEMNY
rolnik
meteorytoman

Postprzez sherman » So cze 23, 2012 10:02 pm

siaki napisał(a):czemu nikt z nim nie chce wspolpracowac??
............ sam sie domysl

Bo nie należy do PTM
I kamienie nie nadają na wywózkę z kraju bo wszyscy je widzieli a to przestępstwo :wink:
Gdyby ktoś zaproponował współprace to już dawno bym lipy tu nie robił.
Gdyby pan K. przedstawił wyniki inaczej bym się zachował ,nie mam zamiaru trzymać w tajemnicy tego co tu się dzieje jeżeli ja jestem tym którego się "rucha"
Gdyby prawda nie była po mojej stronie szybko łatwo by mnie zgaszono bo kilka osób dostało próbki i wiedzą co to jest dlatego nie piszą o tych kamieniach.
upierasz się ze to nie met. przedstaw wyniki które dostałeś z RXF i po sprawie.
Dlaczego Pan Kwaśny nie chce oczyscić sie z zarzutu i nie pokaże wyników?
Dlaczego zatrzymał nic nie warte próbki zelaza niemeteorytowego?
Nie jestem już z pierwszej łapanki jeżeli chodzi o kamienie bo przerobiłem materiału wystarczająco aby swoje wiedzieć.
A dlaczego na tym forum nie rozpoznano żadnego meteorytu?
Sam się domyśl.
dlaczego shermana znaleziska nie mogą ujrzeć swiatła dziennego?
Obrazek

http://translate.google.pl/translate?hl ... atecas.htm
http://www.meteoriteguy.com/catalog/zacatecas.htm
Również nie trudno się domyśleć
sherman
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?