Czy to meteoryt ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Czy to meteoryt ?

Postprzez rolnik » Pt sie 24, 2012 8:51 pm

Tzar ,moje gabro jest dosyć spękane a na twoim mało jest spękań prawie wcale,Kenny doszukiwał się że białe inkluzje w moim kamieniu to efekt działania wody i Ca się przez H2O osadziło w kamieniu zastanawiało Kenego dlaczego to Ca jest spękane bo raczej nie powinno być spękane jeśli wypełniło puste miejsca w kamieniu
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » So sie 25, 2012 8:34 pm

chyba coś pomieszałeś
w gabro pospolite białe wtrącenia to iddynksyt a jest to efekt działania roztworów wodnych bogatych w CO2 Ca jest już w skale i pochodzi z rozkładu minerałów tworząc wtórnie kalcyt. i nie występuje to w wolnych przestrzeniach skały bo w gabrach takowych nie ma takowe się tworzą w wyniku metasomatozy i są natychmiast zastępowane innymi minerałami.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez rolnik » N sie 26, 2012 6:31 pm

Kenny może i coś przeinaczyłem ,mnie chodziło o to ze te białe inkluzje były popękane i wypełnione te pęknięcia były czarnym ciastem taki kolor ma ten kamień ,i nie znałeś odpowiedzi na te spękania są jeszcze spękani nie wypełnione w czarnym cieście tego kamienia .Patrząc na fotki meteorytów ,można znaleść białe inkluzje które wyglądaja jakby były rozerwane w tych pęknięciach jest czarna materia i dodatkowe spękania też są .
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn sie 27, 2012 5:18 am

problem Rolniku w tym że wiele procesów może prowadzic do bardzo podobnego efektu wyglądem bym się nie sugerował.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?