Ciekawy metal:))

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez Jacek Drążkowski » So wrz 06, 2008 11:42 am

i co to z tego w końcu wyszło? Pytam, bo wątek jakiś taki bez zamknięcia pozostał...
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Cieszyniak » N wrz 07, 2008 8:49 am

Niewiem o co Panu,Panie Jacku chodzi...Czy o metal,czy o kamyk? I dlaczego po takim czasie wraca Pan do tematu.Czy to wynika z tego,żeby więcej mieszać?

I juz odpowiadam Panu na postawione pytanie ("I co z tego w końcu wyszło")

Życzliwi i uczynni ludzie biorą próbki do badań,a potem miesiącami nie odpowiadają i po ponagleniach próbek nawet nie odsyłają do dalszych badań,a więc wymaga dużo większego to czasu Panie Jacku.

Chyba,że Pan potrafi zrobić to dużo szybciej i odpowiedzieć w dużo szybszym czasie.

To tyle w tym temacie.

Z szacuneczkiem,z poważaniem,

Cieszyniak.
Cieszyniak
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N wrz 07, 2008 8:21 pm

dziękuję za odpowiedź. Niestety, w naszych warunkach to standard :(
Tak niestety sprawy się mają, gdy mamy do czynienia z nietypowymi przypadkami. Nie ma u nas w kraju instytucji, która "z urzędu" zajmowałaby się takimi badaniami. Gdy okaz jest ewidentnym chondrytem lub żelazoniklowcem, nie ma problemu. W przypadku podejrzanych brekcji i innych dziwów, jeśli nie ma jakichś szczególnych cech, które zaintrygują badacza i popchną do szczegółowych badań pomimo innych terminowych zajęć, to sprawa właśnie tak wygląda. Oni nie mają obowiązku badania tych wszystkich kamieni, jaki im podsyłamy, a jest tego trochę...
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Cieszyniak » N wrz 07, 2008 9:43 pm

No i jak się to ma do NAUKI,
za panstwowe pieniądze,
na panstwowych posadach?

Ja tam jestem prosty człek i nie potrafię tego pojąć.

Cieszyniak.
Cieszyniak
meteorytoman

Postprzez Zibi » N wrz 07, 2008 9:45 pm

Ciekawe, prosiłem o próbki do badań na nikiel ale nie dostałem od Pana odpowiedzi a teraz Pan narzeka w stylu niezbyt oryginalnym, że to inni nawalają.
Test taki przeprowadza się w 5 min. i sam go Pan do tego czasu mógł zrobić.
Naprawdę nie dostał Pan żadnej odpowiedzi, nawet od prof. K.???

Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn wrz 08, 2008 1:38 pm

Cieszyniak napisał(a):No i jak się to ma do NAUKI,
za panstwowe pieniądze,
na panstwowych posadach?

Ja tam jestem prosty człek i nie potrafię tego pojąć.

Cieszyniak.

w takim razie jeszcze raz powtórzę: nie ma u nas w kraju takiej instytucji, która miałaby obowiązek prowadzić tego typu badania przesłanych okazów. Co gorsze, nie ma również takich instytucji prywatnych, gdzie można by oddać próbkę na badania odpłatne i mieć przynajmniej gwarancję, że za określony czas otrzymamy takie czy inne, ale wyniki badań. To, że któryś z badaczy zajmie się sprawdzaniem przesłanego okazu, to albo jego dobra wola, albo szczęśliwy traf, bo akurat dana placówka dostała grant na prowadzenie badań pod które dało się to podciągnąć. Jak narazie, sprawdzoną drogą weryfikacji jest to, że próbkę ogląda ktoś, kto się na tym trochę zna i jak ma podejrzenia o meteorytowe pochodzenie, to przekazuje komuś, kto ma jeszcze większe doświadczenie i jak ta osoba również nie zaneguje możliwości jej kosmicznego pochodzenia, to wreszcie trafia to w odpowiednie ręce, aby poddać niezbędnym badaniom i sklasyfikować okaz
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Cieszyniak » Pn wrz 08, 2008 3:36 pm

Zibi piszesz "prof. K.??? "

Czy chodzi ci o tego sławnego Pana prof. Ł.Karbowskiego,który to przeprowadza badania i stwierdza meteorytowość nadesłanych i przekazanych prób oraz który to onegdyś tak precyzyjnie i bardzo fachowo przeprowadził badania próby przekazanej przez Panią Kotowiecką , żone Pana A.Kotowieckiego.

CIESZYN - meteoryt został znaleziony w lipcu 2001r. przez żonę p.A.Kotowieckiego, odkrycia dokonano na terenie parku należącego do filii Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie. Znaleziony okaz przypominał spiek spawalniczy, jednak pomimo tego jego fragment został przekazany do zbadania. Niestety próbka zaginęła, a pozostała masa główna trafiła do zbadania kilka lat później tj. w 2007r. Badaniem zajął się prof. Ł.Karwowski, który po zeszlifowaniu, wytrawieniu i oględzinach przez mikroskop stwierdził, że mamy do czynienia z meteorytem żelaznym typu okaerdyt. Okaz jest dość zardzewiały, pokryty skorupą zwietrzeniową, zawiera strefy silnego zszokowania i przegrzania na powierzchni (z temperaturą powyżej 600 st.), nie zawiera linii Neumanna. Stopień zwietrzenia wskazuje na długi okres przebywania w glebie. Skład mineralny: ok. 7% kamacytu, taenit do 42%, wydzielenia tetrataenitu, troilit ze śladami chromu, daubreelit, rhabdyt. Wydaje się, iż meteoryt mógł zostać dostarczony w miejsce odnalezienia np. wraz z materiałem budowlanym, miejsce pochodzenia jest więc trudne do ustalenia. Meteoryt Cieszyn waży zaledwie kilka gramów i ze względu na to wątpliwe wydaje się przeprowadzenie procesu jego rejestracji (zbyt mała masa na przeprowadzenie badania pierwiastków śladowych).
Na podstawie referatu "Cieszyn - nowy polski meteoryt?" z dnia 21.04.2007, Ł.Karwowski, A.Kotowiecki.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... bae1275c4e

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... cc772f3848

A więc Pani Kotowiecka nie jest odkrywcą ale znalazcą i należy jej się znalezne.

A ów fragment mógł wypaść Cieszyniakowi z dziurawej i porwanej kieszeni,mógł wypaść listonoszowi z torby-koperty i równie dobrze mógł być przywieziony z materiałem budowlanym ze żwirowni-kamieniołomów.
"POMORZE"

Nazwa nawet mnie się osobiście podoba.

METEORYT CIESZYN

P.S. Ludzie opamiętajcie się troche,chyba nie o to wsztstko w tym chodzi.

Czy naprawde chcecie żeby ten wielki meteoryt przy********ł w naszą piękną Ziemię?

Przecież życie takie piękne jest.

Pozdrawiam.

Cieszyniak.

I jeszcze jedno Zibi,jeśli chcesz to daj mi swoj adres,będziesz pierwszym,któremu podaruję kawałek,fragmęt bez żadnych zobowiązań.

Dziękuję,przepraszam.

Cieszyniak.
Cieszyniak
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn wrz 08, 2008 5:35 pm

można było podać tylko ten link: http://jba1.republika.pl/defcies.htm - tam jest i tekst i zdjęcia ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Pt wrz 12, 2008 9:28 pm

Cześć Czeszyniak,
Wyślij fragment tego żelastwa Zibiemu i będziesz wiedział, czy to jest meteoryt (albo przynajmniej czy jest duża szansa) w kilka minut po tym jak Zibi weźmie to do ręki...
Osobiście podtrzymuję to co powiedziałem - żelastwo, które znalazłeś wygląda jak wielki kryształ kamacytu (płaskie z ostrymi krawędziami z dołkami po innych kryształach). Przypomina ono CZYSZCZONE Dronino... Szanse są spore.
tin
meteorytoman

Postprzez Zibi » So wrz 13, 2008 5:39 pm

Dziękuje za propozycję ale jednak wolałbym aby ktoś bliżej ciebie zajął się sprawą. Co prawda propozycje badań kiedyś przedłożyłem ale teraz nie pisze po to aby "próbki wyciągać". Nie chce być posądzony o jakiekolwiek naciągactwo przez kogokolwiek na forum, a ryzyko duże :D

No i zdawało mi się, że słyszałem (chyba na pikniku naukowym w Wa-wie), że jakiś okaz Pomorza był już przebadany... czy to był twój inny okazik czy to nie o ciebie chodziło?

W każdym razie powodzenia
Zibi
Zibi
meteorytoman

Postprzez Cieszyniak » N wrz 14, 2008 10:58 am

Widze Panowie,ze niedokladnie czytacie moje posty i dalej kombinujecie nie wiem czym jest to spowodowane (zeby nie powiedziec mieszacie)

Pozdrawiam.

Cieszyniak.
Cieszyniak
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?