http://meteorlab.com/METEORLAB2001dev/testing.htm
Za 20$ dowiesz się czy coś jest czy nie jest meteorytem (plus przesyłka i koszty PayPal)...
Taniej nie znajdziesz nigdzie. Gdybyś wysłał do bardziej renomowanej instytucji, która taki "acho" zbada i ewentualnie sklasyfikuje to będziesz musiał wyskoczyć z jakichś 200-300$ :-/
Re: piękno kryształów...
Mam nadzieję, że jednak wyjątki od reguły się zdarzają i że nawet jeśli to nie będzie metek to chociaż oprócz mnie parę osób zdobędzie cenne doświadczenie ...
Aby nie było, że tylko cechy znalezionego kamienia mieszają mi w głowie to jesze pokażę zdjęcie miejsca, które zidentyfikowałem jako prawdopodobny punkt spadku.
http://www.abdata.pl/mets/nn/msc.jpg
Te szare smugi to mniejsze i większe okruszki prezentowanego kamienia.
W tym miejscu znalazłem wbity w ziemię jeden z największych kawałków a inne zbierałem do kilkudziesięciu metrów dalej (czyli w prawo patrząc na to zdjęcie).
Jak widać na zdjęciu jest jeszcze mnóstwo drobnicy.
Ja wiem, że wszystko można jakoś ziemsko uzasadnić, ale jak się składa wiele klocków razem to teoria z meteorytem robi się najbardziej prawdopodobna (a tak jak wspomniałem, nie mogę na razie zaprezentować 2 najważniejszych argumentów).
Pozdrawiam,
Tomek
PS.: Marcin, przy okazji dziękuję za adres laboratorium
Aby nie było, że tylko cechy znalezionego kamienia mieszają mi w głowie to jesze pokażę zdjęcie miejsca, które zidentyfikowałem jako prawdopodobny punkt spadku.
http://www.abdata.pl/mets/nn/msc.jpg
Te szare smugi to mniejsze i większe okruszki prezentowanego kamienia.
W tym miejscu znalazłem wbity w ziemię jeden z największych kawałków a inne zbierałem do kilkudziesięciu metrów dalej (czyli w prawo patrząc na to zdjęcie).
Jak widać na zdjęciu jest jeszcze mnóstwo drobnicy.
Ja wiem, że wszystko można jakoś ziemsko uzasadnić, ale jak się składa wiele klocków razem to teoria z meteorytem robi się najbardziej prawdopodobna (a tak jak wspomniałem, nie mogę na razie zaprezentować 2 najważniejszych argumentów).
Pozdrawiam,
Tomek
PS.: Marcin, przy okazji dziękuję za adres laboratorium
- walesto
- meteorytoman
A zdjęć nie widać
Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
Jak się dowiedziałem serwer, na którym trzymam pliczki był migrowany i wystąpiły jakieś nieoczekiwane problemy.
Przed chwilą sprawdzałem i wygląda, że już jest ok.
Przed chwilą sprawdzałem i wygląda, że już jest ok.
- walesto
- meteorytoman
Kiedy robiłeś zdjęcie ,pora roku
jeśli można wiedziećPozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
mogłoby teraz być tak ciepło ...
a teraz pewnie tam jeszcze leży śnieg
Pozdrawiam,
Tomek
PS.: A może miejsce jest dobre ale ja zbieram nie te kamienie co trzeba ?
PS2.: Poniższy przykład na zdjęciu (szerokość 11mm) zapewne też nie będzie miał nic wspólnego ze skorupką meteorytową, czy chociaż tym razem mam rację, że to także nie wygląda na skorupkę?

a teraz pewnie tam jeszcze leży śnieg

Pozdrawiam,
Tomek
PS.: A może miejsce jest dobre ale ja zbieram nie te kamienie co trzeba ?

PS2.: Poniższy przykład na zdjęciu (szerokość 11mm) zapewne też nie będzie miał nic wspólnego ze skorupką meteorytową, czy chociaż tym razem mam rację, że to także nie wygląda na skorupkę?

- walesto
- meteorytoman
ja tu w ogóle skorupy nie widzę...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Kenny napisał(a):ja tu w ogóle skorupy nie widzę...
Też to miałem napisać ale nie chciałem ciągnąć dalej tego wątku.
Znam ludzi, którzy podobno widzą jakąś "aurę" i na tej podstawie mogą powiedzieć czy ktoś jest zdrowy czy nie... Tak więc kogoś kto widzi skorupę tam gdzie jej nie ma już na pewno się nie uda przekonać do niczego

-
tin - meteorytoman
Panowie - przecież napisałem, że to nie jest skorupka. Może trochę źle się wyraziłem. (ale ledwo żyję przez przeziębienie).
Generalnie ta brązowawa, zeszkliwiona warstwa występuje pod czarną grubszą warstwą jak w poniższym przykładzie, gdzie zachowało się trochę tej struktury:
http://www.abdata.pl/mets/nn/oldcrust1.jpg
Już na koniec wrzucam ostatnią fotkę na której chciałbym pokazać Wam 2 rzeczy:
Niebieską strzałką zaznaczyłem miejsce, gdzie trochę zeszkliwiona warstwa odcina się od wnętrza.
Zieloną zaznaczyłem miejsce gdzie trochę lepiej widać sąsiadujące wgniecenia wielkości kciuka (co nie wygląda na odzwierciedlenie ciemnych kulek w środku bo te wgniecenia są dużo większe i trochę podłużne.
http://www.abdata.pl/mets/nn/regm2m.jpg
Może te kamienie nie wyglądają ani trochę jak meteoryty ale jeśli po badaniach to by się potwierdziło pozaziemskie pochodzenie to będzie to niezły temat na pracę naukową aby to wyjaśnić
Jeszcze do końca nie tracę wiary, ale biorąc pod uwagę Wasze opinie jestem świadomy, że może sobie za dużo wmówiłem
Pozdrawiam,
Tomek
PS.: I proszę nie miejcie mi tego za złe bo ja cały czas się uczę i zdobywam doświadczenie
Generalnie ta brązowawa, zeszkliwiona warstwa występuje pod czarną grubszą warstwą jak w poniższym przykładzie, gdzie zachowało się trochę tej struktury:
http://www.abdata.pl/mets/nn/oldcrust1.jpg
Już na koniec wrzucam ostatnią fotkę na której chciałbym pokazać Wam 2 rzeczy:
Niebieską strzałką zaznaczyłem miejsce, gdzie trochę zeszkliwiona warstwa odcina się od wnętrza.
Zieloną zaznaczyłem miejsce gdzie trochę lepiej widać sąsiadujące wgniecenia wielkości kciuka (co nie wygląda na odzwierciedlenie ciemnych kulek w środku bo te wgniecenia są dużo większe i trochę podłużne.
http://www.abdata.pl/mets/nn/regm2m.jpg
Może te kamienie nie wyglądają ani trochę jak meteoryty ale jeśli po badaniach to by się potwierdziło pozaziemskie pochodzenie to będzie to niezły temat na pracę naukową aby to wyjaśnić

Jeszcze do końca nie tracę wiary, ale biorąc pod uwagę Wasze opinie jestem świadomy, że może sobie za dużo wmówiłem

Pozdrawiam,
Tomek
PS.: I proszę nie miejcie mi tego za złe bo ja cały czas się uczę i zdobywam doświadczenie
- walesto
- meteorytoman
Powinieneś strzałką zaznaczyć również te całkowicie a'typowe dla meteorytów pęknięcia i przełamy, które są dość typowe dla ziemskich łupków.
-
tin - meteorytoman
nie da się ukryć, że skała może być łupkiem łyszczykowym z nietypowymi minerałami ... za jakiś czas się pewnie dowiemy prawdy.
Dzięki Marcin.
Pozdrawiam,
T.
Dzięki Marcin.
Pozdrawiam,
T.
- walesto
- meteorytoman
To zwykly kamyk bo tez takie widzialam ale szukaj dalej 

- kamionka
- meteoryt
z Tymi łupkami to już przeginacie w skali geologicznej bliżej temu do meteorytów jak do łupków... a pęknięcie zwykłe najzwyklejsze nic szczególnego. Kamień to bazalt i też tego nic nie zmieni...
Pozdro
Pozdro

Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Dziękuję jeszcze raz wszystkim i przepraszam za zamieszanie.
Faktycznie może to być prędzej bazalt, a szanse że ma pochodzenie pozaziemskie są już tylko matematyczne ...
Tak jak obiecałem zamieszczam zdjęcie tego, co dodatkowo wprowadziło mnie w błąd.
http://www.abdata.pl/mets/nn/pole2.jpg
Wszystko to w pobliżu miejsca znalezienia moich kamieni a takich punktów jak wyżej na łące było kilkadziesiąt!
Wyglądało to jak po deszczu meteorytów, tym bardziej, że w miejscu znalezienia moich kamieni też to wyglądało trochę podobnie ...
Na miejscu widocznym na zdjęciu satelitarnym nie znalazłem ani jednego kamienia.
Teren jest za to przeorany i został posadzony na nim nowy las.
Widoczne na zdjęciu satelitarnym miejsca to ślady po wypalaniu korzeni drzew choć ten jeden czarny okaz po środku zdjęcia o wymiarach około 60x90cm wyglądał jak duży czarny kamień ...
Jeszcze raz zatem przepraszam za zamieszanie. To była dla mnie ciężka lekcja ale na pewno jej nie żałuję bo szukając odpowiedzi na temat nietypowych cech meteorytowych przestudiowałem bardzo dużo dokumentacji i bardzo dużo się nauczyłem.
Pozdrawiam,
Tomek
Faktycznie może to być prędzej bazalt, a szanse że ma pochodzenie pozaziemskie są już tylko matematyczne ...
Tak jak obiecałem zamieszczam zdjęcie tego, co dodatkowo wprowadziło mnie w błąd.
http://www.abdata.pl/mets/nn/pole2.jpg
Wszystko to w pobliżu miejsca znalezienia moich kamieni a takich punktów jak wyżej na łące było kilkadziesiąt!
Wyglądało to jak po deszczu meteorytów, tym bardziej, że w miejscu znalezienia moich kamieni też to wyglądało trochę podobnie ...
Na miejscu widocznym na zdjęciu satelitarnym nie znalazłem ani jednego kamienia.
Teren jest za to przeorany i został posadzony na nim nowy las.
Widoczne na zdjęciu satelitarnym miejsca to ślady po wypalaniu korzeni drzew choć ten jeden czarny okaz po środku zdjęcia o wymiarach około 60x90cm wyglądał jak duży czarny kamień ...
Jeszcze raz zatem przepraszam za zamieszanie. To była dla mnie ciężka lekcja ale na pewno jej nie żałuję bo szukając odpowiedzi na temat nietypowych cech meteorytowych przestudiowałem bardzo dużo dokumentacji i bardzo dużo się nauczyłem.
Pozdrawiam,
Tomek
- walesto
- meteorytoman