witam. kenny chodziło mi o ''granity lunarne '' nie wiem czy to to samo , a jak wiesz o takiej nazwie już występują .
"Granity lunarne" to grupa stosunkowo rzadko występujących skał, która obejmuje dioryty, monzodioryty i granofiry. Składają się one z kwarcu, plagioklazów, ortoklazów lub skaleni alkalicznych, rzadkich ciężkich piroksenów oraz cyrkonu. Niektóre skalenie alkaliczne mają nietypowy skład, różniący się znacznie od skaleni ziemskich; często wykazują one dużą zawartość baru. Przypuszcza się, że granity te powstały w najwcześniejszych etapach frakcyjnej krystalizacji skał magnezowych i alkalicznych, jednak w grę wchodzi także zestalenie niemieszających się cieczy. Uranowo – ołowiowe datowanie cyrkonu zawartego w tych granitach wskazuje na wiek rzędu 4,4 – 4,1 mld lat, porównywalny z wiekiem skał alkalicznych i magnezowych. W latach 60. ubiegłego wieku badacz NASA, John A. O'Keefe i inni astronomowie łączyli granity księżycowe z ziemskimi tektytami, jednak większość naukowców odrzuciła tę koncepcję. W każdym razie badania próbki księżycowej nr 12013 wykazały duże podobieństwo z występującymi na Ziemi tektytami jawajskimi.
''im dalej w las tym więcej drzew '

czytając o lunarach wyczytałem że te skały nawet z jednego wyrzutu na księżycu
to po spadku na ziemię mogą prezentować różne zabarwienia tz.znalezione na biegunach są bardziej szare a te znalezione na pustyni bardziej kolorowe [bardziej czerwonawe,i pytanie a jakby wyglądał z Europy
pisałem że kamień ma wtrącenia metaliczne ale nie przyciąga magnesu .o takich strukturach są lunary[chyba wyżynne] o dużej zawartości aluminium[nie wiem w jakiej postaci ,czy czystej czy siarczanu czyli glinu ] .
kenny ja ten kamyk mam na żywca i to nie jest skorupa wietrzeniowa .dopóki jest dyskusja jest temat .pozd.
chętnie wysłał bym fotki za Wisłę a może ktoś by pomógł to zrobić .dziękuje