Re: CZY TEN KAMIEŃ TO METEORYT?
staram się znaleźć dokładną odpowiedź na zadane sobie i innym pytanie. nie będę siedział z założonymi rękami i tylko liczył na innych
- tulek16
- meteorytoman
płytki szlif przy tak zardzewiałej powierzchni może być bardzo mylący ...
ja generalnie mało znam się na meteorytach dlatego uważam, że tu warto zajrzeć głębiej ...
Jeśli magnes lodówkowy będzie się dobrze trzymał na szlifie to jest duża szansa, że zewnętrzna korozja wynika z wnętrza a wtedy już o krok od meteorytu ... jeśli magnes lepiej się trzyma zardzewiałej powierzchni to tak jak pisał Kenny raczej to tylko osady ...
ja generalnie mało znam się na meteorytach dlatego uważam, że tu warto zajrzeć głębiej ...
Jeśli magnes lodówkowy będzie się dobrze trzymał na szlifie to jest duża szansa, że zewnętrzna korozja wynika z wnętrza a wtedy już o krok od meteorytu ... jeśli magnes lepiej się trzyma zardzewiałej powierzchni to tak jak pisał Kenny raczej to tylko osady ...
- walesto
- meteorytoman
tak mój kamień działa na magnes do czyszczenia akwarium. na filmie jest fragment który jest odcięty czyli przynajmniej 1 cm od powierzchni a w środku zero rdzy. bryła ma 1,9 kg a takim magnesem mogę ją przeciągać po blacie
https://www.youtube.com/watch?v=kNR1TaM ... e=youtu.be
- tulek16
- meteorytoman
Dał byś radę zrobić ostrzejsze zdjęcia , bo kiepsko to wygląda , a to ważne.
Kamień ciekawy , choć w tej piętce widać chyba dziury gazowe , zrób lepsze zdjęcia.
Możesz mi przesłać piętkę pokażę fachowcom , info na priw.
Kamień ciekawy , choć w tej piętce widać chyba dziury gazowe , zrób lepsze zdjęcia.
Możesz mi przesłać piętkę pokażę fachowcom , info na priw.
-
astrokosmo - meteorytoman
tulek16 napisał(a):tak mój kamień działa na magnes do czyszczenia akwarium. na filmie jest fragment który jest odcięty czyli przynajmniej 1 cm od powierzchni a w środku zero rdzy. bryła ma 1,9 kg a takim magnesem mogę ją przeciągać po blacie
Ma metal (Fe) zredukowany na 99,9999%, dziurami się nie przejmuj, bo np. wiele meteorytów, szczególnie planetarnych/lunarów ma takie gąbczaste struktury wewnątrz (chociaż ten kamień raczej nie jest planetarnym). Mało tego, są one nawet czymś charakterystycznym dla brekcji powstających w warunkach niskiej grawitacji. Powodzenia w pukaniu do drzwi labs!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
Nie zniechęcaj kolegi , to jego pierwszy post , nikt go tu nie zbywa .
-
astrokosmo - meteorytoman
Oj ,Oj
Nikt tu nikogo nie zniechęca .Przecież może kolega wysłać bezpośrednio do instytucji zajmującej się badaniami meteorytów ,bo kamień na tyle ciekawy że można pominąć pośredników .Powodzenia . Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
NIe odczułem że ktoś chce mnie zniechęcić. Nic takiego nie napisałeś przecież . Dzisiaj jeszcze wysyłam ten mały kawałek do odpowiedniej instytucji. Oczywiście mam nadzieję że to będzie to. Ogólnie dotychczas znalazłem sporo kamieni które przyciąga magnes ale żaden nie wywołał we mie tyle zainteresowania dlatego liczę że wkońcu mi się udało.
- tulek16
- meteorytoman
Daj znać co to jest, nawet jeżeli wynik bedzie negatywny.
Pozdr.
Zibi
Pozdr.
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
tulek16 czy możesz policzyć i wpisać jaka jest gęstość tego obiektu.piszesz że waży 1.9 kg i wielkość pięści[ powiedzmy średnia to] 350-450 ml. to gęstość wyszła by około od 4.2 do 4.7 ,to raczej łapał by się bardziej w żelazno-kamiennych niż w achondrytach.to tylko takie moje spostrzeżenia .pozd
ps. tak jak pytał astrokosmo czy te połyskujące srebrzyste plamy to żywy metal .np czy przewodzi prąd elektryczny .dziękuje
ps. tak jak pytał astrokosmo czy te połyskujące srebrzyste plamy to żywy metal .np czy przewodzi prąd elektryczny .dziękuje
-
sopel - meteorytoman
apropo wcześniejszego kamienia jak widać przewodzi prąd i to bardzo dobrze.
tu jest filmik
https://youtu.be/PkvZ2_JJP6s
tu jest filmik
https://youtu.be/PkvZ2_JJP6s
- tulek16
- meteorytoman
objętość 350 ml podzieliłem , 1870 g/ 350 ml wyszło 5,3
- tulek16
- meteorytoman
ciekawy kamyk

gdybym znalazł to na pustyni, to dałbym do badań bo byłaby szansa na meteoryt planetarny. niestety, w naszych warunkach można podobne dziwa znaleźć jak najbardziej ziemskiej proweniencji i trudno przekonać kogoś do badań
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
ja to mam szczęście. chyba nie uda mi się znaleźć czegoś co będzie oczywiste do przypisania jakiejkolwiek grupie. Czy to kosmicznych czy też ziemskich kamieni.

- tulek16
- meteorytoman