voldemort napisał(a):nie jestem niezadowolony bo nie szukalem meteorytow ani zadnych innych kamieni nigdy
tego znalazlem przypadkowo moze i meteoryt to nie jest ale na zwyklego kamienia tez nie wyglada
a szlif jest tam na ktoryms zdjeciu magnetyczny jest ale slabo:) na ostatnim zdjeciu widac jak zmienil kolor pod swiatlem slonecznym szlif nie zmienia koloru
Witam,
Po samych zdjęciach, identyfikacja obiektu o nietypowych cechach jest bardzo trudna. Warto najpierw samemu zainteresować się znaleziskiem i wykonać kilka prostych czynności jak określenie:
- barwy oraz rysy tj. skoro Twój kamień zmienił barwę, to najprawdopodobniej pokrywa się cienkimi nalotami, co z kolei oznacza, że składniki jego wchodzą w reakcję ze składnikami atmosfery. Taki efekt dają w przypadku minerałów, te zawierające miedź. Rysa informuje nas jak twardy jest obiekt. I tak, minerały barwne (trzymające kolor) mają rysę barwną, te zabarwione dają rysę bezbarwną. Z kolei te twarde i bardzo twardę nie dają się zarysować
- przełam, warto odłupać fragment aby ocenić przełam (w tym przypadku zrób zdjęcie i wrzuć na forum)
- łupliwość, czyli zdolność kryształów do rozłupywania się wzdłuż określonych płaszczyzn
-inne (ale to potem).
Wykonaj dodatkowe czynności i zobaczymy, a jeśli jesteś leniwy to zajrzyj na forum geologiczne
http://www.geologia.fora.pl/