Re: Czy jest to kamienny??
a co ten test ma wykazać??
- tulek16
- meteorytoman
To nie jest żaden test . Nic nie tracisz
jak mozesz sprawdz , nie masz ochoty nie sprawdzaj Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
Wow! Dzieki za zadanie sobie trudu ....Ten neodymek to faktycznie taki z tych mniejszych
Ale ferro nie lapie z jednej strony za dobrze .
Na pewno jest to zelazo ! Tylko tak warstwowo lezy w jednym miejscu,ze to ...Tomasir Ci wyjasnil.
Ale na tym trzecim filmie ten jest dosc ciekawy ! A pamietam kiedys go pokazywales... I co znim?

Ale ferro nie lapie z jednej strony za dobrze .
Na pewno jest to zelazo ! Tylko tak warstwowo lezy w jednym miejscu,ze to ...Tomasir Ci wyjasnil.
Ale na tym trzecim filmie ten jest dosc ciekawy ! A pamietam kiedys go pokazywales... I co znim?
Supernova Boy
-
kerlmit - meteorytoman
odnośnie poprzedniego kamienia,prawdopodobnie jest to żelazo prymitywne przytargane z lodowcem . Dostałem takie info od geologa. nazywają to telluric iron i native iron z angielskiego ale nie znam polskiej dokładnej nazwy. tzn chyba o ile ta forma żelazo prymitywne jest właściwa .
- tulek16
- meteorytoman
po polsku to chyba żelazo rodzime się nazywa
- tomasir
- meteorytoman
o właśnie tak. ponoć kilka miejsc na ziemi jest z których pochodzą . Wiem o 2 jedno to grenlandia i gdzieś na syberii.
a jeśli chodzi o ten kamień to bardzo przypomina z zewnątrz meteoryt skalin ale nie wiem jak tamten w środku wygląda. w sumie tylko dlatego chciałem go wam pokazać
a jeśli chodzi o ten kamień to bardzo przypomina z zewnątrz meteoryt skalin ale nie wiem jak tamten w środku wygląda. w sumie tylko dlatego chciałem go wam pokazać
Ostatnio edytowano Pt wrz 25, 2015 12:04 am przez tulek16, łącznie edytowano 1 raz
- tulek16
- meteorytoman
tulek16 napisał(a):odnośnie poprzedniego kamienia,prawdopodobnie jest to żelazo prymitywne przytargane z lodowcem . Dostałem takie info od geologa. nazywają to telluric iron i native iron z angielskiego ale nie znam polskiej dokładnej nazwy. tzn chyba o ile ta forma żelazo prymitywne jest właściwa .
musialo by przypelznac z Grenlandii (podobno kiedys znalezli bryle zelaza rodzimego ,ktora mial kilkadziesiat ton

Zrob test na nikiel w obu kamieniach a zaznasz spokoju

Supernova Boy
-
kerlmit - meteorytoman
tomasir napisał(a):po polsku to chyba żelazo rodzime się nazywa
Żelazo rodzime pod wpływem 5% roztworu HNO3 nie ciemnieje, podobnie jak żelazo meteorytowe - nie zawierają węgla, czyli niezbędnego reduktora w procesie wytopu
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
kwas azotowy mam w domu ale w stężeniu 60% zostało mi kilka ml będę próbował tylko że nie wiem jak to się rozcieńcza
nie wiem czy mam rację ale czy na 1 ml kwasu potrzebuje 11 ml wody? żeby otrzymać 5%
nie wiem czy mam rację ale czy na 1 ml kwasu potrzebuje 11 ml wody? żeby otrzymać 5%
- tulek16
- meteorytoman
tulek16 napisał(a):kwas azotowy mam w domu ale w stężeniu 60% zostało mi kilka ml będę próbował tylko że nie wiem jak to się rozcieńcza
Oj, widzę że nie masz żadnego doświadczenia z pracą z kwasami/chemią - kwas azotowy należy do bardzo niebezpiecznych substacji. Zostaw to, bo łatwo o wypadek. Poproś o wykonanie testu kogoś, kto to potrafi zrobić bezpiecznie.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
"Nie chcesz stracić swej urody, wlewaj zawsze kwas do wody"
Proporcje powinny być dobre.
Proporcje powinny być dobre.
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
- pulmetek
- meteorytoman
tulek16 napisał(a):kwas azotowy mam w domu ale w stężeniu 60% zostało mi kilka ml będę próbował tylko że nie wiem jak to się rozcieńcza
liczenie dobre

- tomasir
- meteorytoman
No i co Tolek zrobiłeś ten test na nikiel .Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
Tak zrobiłem. Szkoda gadać zmarnowałem wam czas. Jakiś badziew
- tulek16
- meteorytoman
Gadaj ,gadaj .Nie pisząc o wynikach takich czy innych pozbawiasz mnie nauki .Wiesz na pewno że nie wszyscy są blisko ołtarza .Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman