Eukryt jak

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Eukryt jak

Postprzez dzikimh » Śr paź 07, 2015 1:35 pm

Cześć,

znawcą nie jestem, ale jak dla mnie to powierzchnie nie są do siebie podobne. Różnią się bardzo.

Pozdrawiam,
Marcin
Pozdrawiam,
dzikimh
dzikimh
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Śr paź 07, 2015 3:20 pm

Ja pierdziule ,przychodze tu zapytac czy to meteoryt a.... a musze wskazywac jakies cechy i przyblizac je nawet geologom.....
ok to wracamy do ''Żyły'' i jej domniemanym szokowym pochodzeniu.....
Mowisz ze musi byc zeszklona .Faktycznie moze byc, ale NIE musi byc jednolita ,czy jak to mowisz szkłem
Kenny slyszales kiedys o stiszowicie i keozycie ? I w jakich waruknkach powstaja?
Nie wiem czy to ziemska skala czy meteoryt ale Kenny powinienes wiedziec ,ze niektore krysztaly formuja sie po wielkim cisnieniem .
I tu wlasnie tworza takie krysztaly w miejscu wystepowania najwiekszego cisnienia.
Obrazek
Obrazek
Widac ze te biale żyły zbudowane sa wlasnie z takich obłych krysztalow ....

....dodam,ze wystepuja na Ziemii i w eukrytach ....

Ok Wyśle do zbadania...bo nie ma co sie licytowac...ale beka będzie jak to sie okaże meteoryt ,a jak nie bedzie to ja mam alibi ,bo jestem amatorem :wink:
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz paź 08, 2015 6:38 am

"rzucę gównem może coś się przylepi..."
Po pierwsze dysponujesz kamieniem i aparatem możesz robic dowolnie tendencyjne zdjęcia i ze zwykłego betonu zrobic prześlicznego lunara.
"Jeśli fakty nie pasują do teorii to tym gorzej dla faktów..." to chyba wystarczająco opisuje Twoje działanie.
Skorupa typowo witrzeniowa, wnętrze typowo krystaliczne, żyłka typowo metasomatyczna ale ciągnijmy dalej...
Wyślij zrób szlif a jak nie będziesz miał wystarczających dowodów to jeszcze rentgena, chemie, izotopy etc.
Moim zadaniem tu jak i w innych miejscach jako geologa jest właśnie chronienie ludzi przed wydawaniem pieniędzy na niepotrzebne badania zwykłych kamieni, selekcja materiału i odciążanie jednostek badawczych z ton gruzu do analizy.
Ale kto bogatemu zabroni, chętnie zapoznam się natomiast z otrzymanymi wynikami, szlifami, analizami albowiem pogłębi to moją wiedzę i pozwoli udzielic bardziej precyzyjnych odpowiedzi w przyszłości.
Temat kamienia wyczerpał się dla mnie po pierwszych kilku postach bez analiz dalsze wałkowanie tematu to już tylko "mielenie miału"

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Cz paź 08, 2015 6:43 am

Jak dla mnie na pierwszy rzut oka skorupka za bardzo się zlewa z wnętrzem więc raczej coś osadowego.
No i kamyk za bardzo kanciasty.
Pozdro,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Cz paź 08, 2015 7:42 am

Hej walesto za 2 tyg jadę pod Pułtusk jak chcesz to się spotkamy i pokażę ci meteoryt.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz paź 08, 2015 8:07 am

Hej Astrokosmo czy zajmujesz się polityką 8) Jak nie to zacznij ,zrobisz furorę w tym kraju :D Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez tomasir » Cz paź 08, 2015 10:58 am

astrokosmo napisał(a):Hej walesto za 2 tyg jadę pod Pułtusk jak chcesz to się spotkamy i pokażę ci meteoryt.

hah - dobry tekst ;)
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?