Co to za cudo ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Co to za cudo ?

Postprzez Paweł Baran » Wt lis 15, 2011 6:56 pm

No i o to mi chodziło, co napisał gural100, by nie stać w miejscu na jednym tylko iść do przodu ja sam mam meteoryty, co nikt by się nie zawstydził same perełki, wiem, że macie większe okazy meteorytów, ale pora zaglądnąć w inne kolekcje, co są w prywatnych domach. Pokazać, że się kocha meteoryty tak samo jak Wy kochacie. :wink:
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Śr lis 16, 2011 8:49 am

Jak uważacie ? znaleziono kamyk, przytargano do nory :D skałka szaro czarna w ciągu powiedzmy 3 tygodni zmienia się jej barwa na zdecydowanie czarną .A w domu miał warunki przyjazne :roll: Jeżeli był tam 2o lat wystawiony na wszelkie awantury :idea: i jeszcze ma odwagę na takie szybkie zmiany :wink: może nie tak kombinuje ,proszę o wyprostowanie mojego toku myślenia.Pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lis 16, 2011 9:37 am

zmiana temp zmiana wilgotności zmienia również równowagę chemiczno-biologiczną w kamieniu a co prowadzi do zmian barwy etc.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Cz lis 17, 2011 9:52 am

Kenny bardzo dziękuje za odpowiedz ,ale troszku na odczepnego mnie potraktowałeś .Nie chodzi mi o formułki z książki ,ale logiczne powiązanie całości.A może inaczej ? czy Ty mógłbyś odpowiedzieć na pytanie ,przepraszam za śmiałość ale jest dla mnie bardzo istotne :) Czy miałeś przyjemność być znalazcą lub badać świeży spadek tj.pod kątem jego jego czasowych zmian powierzchniowych i oczywiście że było to w Polsce ewentualnie w Europie .Pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz lis 17, 2011 11:47 am

świeżego spadku nie znalazłem miałem kilkakrotnie w łapach
natomiast to o czym pisze nie dotyczy meteorytów tylko ogólnie kamieni znalezionych na polach lasach kamieniołomach etc. wklej fotkę znaleziska będziemy dalej dumać.
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Pt lis 18, 2011 10:56 am

Bardzo będę zobowiązany :wink: jeżeli powiesz coś ciekawego na temat tego kamienia :wink: wszystkie zdjęcia to jeden karakan :D starałem się uchwycić istotne szczegóły ale czy się udało .Podumasz ? :D http://www.fotosik.pl/u/mieszczuch/album/991990
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lis 18, 2011 10:49 pm

jeszcze wygląd ogólny poproszę :)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » So lis 19, 2011 2:39 pm

Waga 486 gram . Zawiera nikiel, gęstość 4.77 :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a7d ... f0ddc.html
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Kenny » So lis 19, 2011 7:56 pm

powiem szczerze powierzchnia którą prezentujesz to charakterystyczny wzór przełamu muszlowego typowego dla jednorodnych materiałów obstawiam produkt ludzki. pozdro
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N lis 20, 2011 10:00 am

A skąd w wyrobie ludzkim oliwin na powierzchni małe roztopione i rozbite jasne kawałki w środku piękne ciemno pomarańczowe kawałki o lekko zaokrąglonych krawędziach ,widziałam i widzę .pozdrawiam :wink:
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Kenny » N lis 20, 2011 1:37 pm

a jesteś pewien że to oliwin>? masz wykonaną z tego płytkę cienką?
nie wszystko oliwin co jest zielone czy żółte
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N lis 20, 2011 3:28 pm

WIDZISZ KENNY JA TU JESTEM SAM ,A WY POGRUPOWANI KAŻDY ZE SWOIMI INTERESAMI :) NIBY SIĘ KOCHACIE A JEDNI PRZED DRUGIMI COŚ UKRYWAJĄ KASA :wink: I MENTALNOŚĆ LUDZI ALE TEGO NIESTETY JA NIE ZMIENIĘ I CHOĆBYM NIE WIEM JAKIE DOWODY DAWAŁ TO I TAK GÓ.... :( NIE WIEM JAK TU BYŁO NA POCZĄTKU ,ALE TERAZ JEST NIESTETY PO POLSKU :( WIESZ KAMIEŃ TEN ZOSTAŁ ZNALEZIONY NIE DALEKO OD DOMU W ŚRODKU LASU PO SPADKU ,A WCZEŚNIEJ GO TAM NIE BYŁO TEGO JESTEM PEWIEN .KTOŚ GO TAM PODRZUCIŁ :wink: A MOŻE OSTATNIO PRZECHODZIŁ JAKIŚ LODOWIEC :) JAKOŚ NIE MOGĘ SOBIE TEGO WYOBRAZIĆ TROCHĘ LOGICZNEGO MYŚLENIA NIE ZASZKODZI :wink: PŁYTKA ??NO MOŻE JĄ WYKONAM DLA SIEBIE CHOCIAŻ TROSZKĘ JESTEM JUŻ ZMĘCZONY :( I PAMIĘTAJ KENNY ŻE TO CO NAPISAŁEM TUTAJ O SKŁADZIE TJ .HĄDRY ,OLIWIN ,NIKIEL FIGURY TO TU JEST A MOŻE MI SIĘ TYLKO WYDAJE :D .DZIĘKUJE ZA TWOJE FACHOWE PODPOWIEDZI.POZDRAWIAM
Jędrek
meteorytoman

Postprzez technik176 » N lis 20, 2011 5:43 pm

WIDZISZ KENNY JA TU JESTEM (SAM )
A WY POGRUPOWANI KAŻDY ZE SWOIMI INTERESAMI :)
NIBY SIĘ KOCHACIE
A JEDNI PRZED DRUGIMI COŚ (UKRYWAJĄ)
KASA I MENTALNOŚĆ LUDZI ALE TEGO NIESTETY JA NIE ZMIENIĘ
I CHOĆBYM NIE WIEM JAKIE DOWODY DAWAŁ TO I TAK GO KUGLARZUJE SIE PONIEWAŻ TAKOWĄ MAMY STRATEGIE
NIE WIEM JAK TU BYŁO NA POCZĄTKU ,ALE TERAZ JEST NIESTETY PO POLSKU :(
WIESZ KAMIEŃ TEN ZOSTAŁ ZNALEZIONY NIE DALEKO OD DOMU W ŚRODKU LASU PO SPADKU ,A WCZEŚNIEJ GO TAM NIE BYŁO TEGO JESTEM PEWIEN
KTOŚ GO TAM PODRZUCIŁA MOŻE OSTATNIO PRZECHODZIŁ JAKIŚ LODOWIEC :)
JAKOŚ NIE MOGĘ SOBIE TEGO WYOBRAZIĆ TROCHĘ LOGICZNEGO MYŚLENIA NIE ZASZKODZI PŁYTKA ??
NO MOŻE JĄ WYKONAM DLA SIEBIE CHOCIAŻ TROSZKĘ JESTEM JUŻ ZMĘCZONY :(
I PAMIĘTAJ KENNY ŻE TO CO NAPISAŁEM TUTAJ O SKŁADZIE TJ .HĄDRY ,OLIWIN ,NIKIEL FIGURY TO TU JEST
A MOŻE MI SIĘ TYLKO WYDAJE
DZIĘKUJE ZA TWOJE fachowe PODPOWIEDZI.
POZDRAWIAM

Witam
To co tu się dzieje to słowami tego nie opisze
Ciężko się dowiedzieć czego kol wiek wiarygodnego czytając wasze posty w tym oraz w innych tematach
Nie rozumiem takiego zachowania
Po co?
Dlaczego mamy pomagać???
Sami ciężką pracą osiągnęliśmy upragniony cel oraz wiedzę która pozwala nam na nazywanie rzeczy po imieniu,a także określenie prawdopodobieństwa faktu iż jest tak a nie inaczej
Fórmanowicze pytają i nie otrzymują trafnych odp,prezentują coś co intryguje jest godne zainteresowania lecz strategia (system) na to nie pozwala.
Zawsze ma być ta ciemna strona medalu?
Nie można pomóc jednemu czy drugiemu???
WIDOCZNIE KŁAMSTWA I NIC NIKT NA TO!
ODP niestety pada negatywna!!! ŻYCIE setki bzdur.
Ale po co mamy odwalać za kogoś taką czy owaką fuchę??? Korzystniej w takim razie go szalbierzowac by się odpieprzył za przeproszeniem zmienił forum i dołączył do grona naiwnych Kowalskich.
Po cholerę???
ODPOWIEDZ jest prosta...!
To jest ich, wiec zanim ktokolwiek doceni czas poświęcony na to czego się w życiu żaden z was sie nie spodziewał, zrobi wszystko by zapobiec fazie końcowej identyfikacji skał
Czas najwyraźniej ucieka a znajdki same wpadają do rąk kolekcjonerów za granicami korytarzem na który nie sposób się załapać
SZKODA mi naiwniaków którym również szansy nie daliście
Wieści szybko się rozchodzą a zazdrość wzrasta przykładem będą tutaj SOUTMANY
Nie mam racji panowie???
Podzieliło was na tych uczciwych oraz pazernych
Nachapał by się jeden z drugim lecz okoliczności na to nie pozwoliły.
Niestety tłumacza wykiwali a w esperanto czar prysną
Ja niestety nic na to nie poradzę :(
Liczy się efekt końcowy
Trzymam kciuki
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Śr lis 30, 2011 5:20 am przez technik176, łącznie edytowano 1 raz
technik176
meteoryt

Postprzez technik176 » N lis 20, 2011 5:48 pm

Uprzedzę na koniec nie podszywam się pod nikogo
bo po cholere? :roll:
technik176
meteoryt

Postprzez Jędrek » N lis 20, 2011 6:21 pm

Technik ostro ale czemu :wink: przy mnie :D znowu dostane żwirkiem czy inną figurą .A o kowalskiego się nie martw ,nie zawsze trafia się na naiwniaków dadzą sobie radę nawet samotnie.pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?