Re: Czy to ziemianin
Astrokosmo- drugi kamień to 22g Pułtusk.
jak rozpoznajesz metal w meteorytach.
jak rozpoznajesz metal w meteorytach.
- Andrzej
Panie Andrzeju naprawdę coraz trudniej utrzymać powagę
Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
Dlatego nie mówiłem nie.
Przy podejrzanie wyglądającym kamieniu trzeba się nad nim bardziej pochylić , bo są też takie które nie pozostawiają złudzeń-mówię w tym momencie o pułtuskach.
Czasami i to nie wystarczy i trzeba zobaczyć kamyk naocznie , a czasami wziąć ze sobą fachowca wiekszego ode mnie i dopiero zobaczyć
jak to miało miejsce jakiś czas temu .
Pułtuski są dość charakterystyczne i nawet mocno zardzewiałe potrafią pokazać skorupkę , no i ta waga za duża jak na zwykły kamień , to pierwszy sposób na wykazanie metalu w meteorycie pułtuskim , druga to skorupka widziana również przez lupę , trzecia to wskazania wykrywacza który na pułtuskach pokazuje zawsze ten sam numer, czwarta to cięcie lub szlif ale tego z reguły nie robię bo po reszcie widać , a tak w ogule to nie lubię cięć i szlifów no chyba że mam zaległości płytkowe wobec niektórych osób , i na koniec akcelerator gdzie również mogę sprawdzić czy to jest to.
Ale to raczej żeby potwierdzić przypuszczenia lub mieć dokument potwierdzający że to meteoryt.
Zdjęcia potrafią być złudne , sam miałem kiedyś z tym do czynienia kiedy Tin widząc zdjęcia miał wątpliwości i dopiero po wzięciu do ręki i obejrzeniu potwierdził moje przypuszczenia , a jest jednym z tych większych fachowców
Przy podejrzanie wyglądającym kamieniu trzeba się nad nim bardziej pochylić , bo są też takie które nie pozostawiają złudzeń-mówię w tym momencie o pułtuskach.
Czasami i to nie wystarczy i trzeba zobaczyć kamyk naocznie , a czasami wziąć ze sobą fachowca wiekszego ode mnie i dopiero zobaczyć

Pułtuski są dość charakterystyczne i nawet mocno zardzewiałe potrafią pokazać skorupkę , no i ta waga za duża jak na zwykły kamień , to pierwszy sposób na wykazanie metalu w meteorycie pułtuskim , druga to skorupka widziana również przez lupę , trzecia to wskazania wykrywacza który na pułtuskach pokazuje zawsze ten sam numer, czwarta to cięcie lub szlif ale tego z reguły nie robię bo po reszcie widać , a tak w ogule to nie lubię cięć i szlifów no chyba że mam zaległości płytkowe wobec niektórych osób , i na koniec akcelerator gdzie również mogę sprawdzić czy to jest to.
Ale to raczej żeby potwierdzić przypuszczenia lub mieć dokument potwierdzający że to meteoryt.
Zdjęcia potrafią być złudne , sam miałem kiedyś z tym do czynienia kiedy Tin widząc zdjęcia miał wątpliwości i dopiero po wzięciu do ręki i obejrzeniu potwierdził moje przypuszczenia , a jest jednym z tych większych fachowców

-
astrokosmo - meteorytoman
- Andrzej
Andrzej napisał(a):link do pułtuska
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/978 ... 278af.html
Kamień wygląda na zwykły odłamek, a nie żaden Pułtusk.
- tomasir
- meteorytoman
Andrzej napisał(a):link do pułtuska
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/978 ... 278af.html
przeciąć lub zeszlifować kawalątek i sprawa powinna być jasna

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Zwietrzały meteoryt, czy ziemski kamień.
http://www.fotosik.pl/u/kornelusia/album/1718118
http://www.fotosik.pl/u/kornelusia/album/1718118
- Andrzej
Ziemski to mi wyględa na gnejs.
Poprawiłem nieco kolorystykę .

Poprawiłem nieco kolorystykę .

-
astrokosmo - meteorytoman
A gdzie te blaszki metaliczne ? czy jakoś tak. Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
Strona PTMet // w ponad 90 procent przypadków można dokonać wiarygodnej
identyfikacji na podstawie fotografii //
p Drążkowski - prawda czy fikcja.
identyfikacji na podstawie fotografii //
p Drążkowski - prawda czy fikcja.
- Andrzej
Jak dla mnie te procenty są uczciwym i skromnym podejściem do sprawy , ludzi obeznanych w temacie .Przepraszam że wchodzę w temat nie pytany o zdanie .Pozdrawiam serdecznie .Pakuła Andrzej
- kamyk
- meteorytoman