Re: beton?
Panowie, pls przeczytajcie post Kenny'ego z 16 lutego. Takie kamienie można pewnie znaleźć na całym świecie, ale badania jednoznacznie wskazują, że powstały w wyniku działalności człowieka. 

- walesto
- meteorytoman
walesto napisał(a):Panowie, pls przeczytajcie post Kenny'ego z 16 lutego. Takie kamienie można pewnie znaleźć na całym świecie, ale badania jednoznacznie wskazują, że powstały w wyniku działalności człowieka.
Skład chemiczny nie wskazuje na antopogen, a wręcz przeciwnie. Si, K, Ti są typowo meteorytowe. Zawartość C w Fe metalu 0,00. Mam kilkadziesiąt strzałów z kilku okazów. Białe kryptokrystaliczne inkluzje mają skład CAI
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
Określasz zawartość węgla przy pomocy ręcznego XRF? czy jaką metodą? Nie będę tutaj podważał wyników (których z resztą nie podałeś) tylko chodzi mi o ograniczenia metody. Ręczne analizatory XRF nie radzą sobie z analizą lekkich pierwiastków więc i nie będą wykrywać ich w składzie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Kenny napisał(a):Określasz zawartość węgla przy pomocy ręcznego XRF? czy jaką metodą? Nie będę tutaj podważał wyników (których z resztą nie podałeś) tylko chodzi mi o ograniczenia metody. Ręczne analizatory XRF nie radzą sobie z analizą lekkich pierwiastków więc i nie będą wykrywać ich w składzie.
Pozdrawiam.
Uszanowanie! To jest przykład serii analiz z jednego okazu. Z innych okazów (8) wyniki niemal identyczne. Analiza wykonana na jednym z naszych uniwersytetów. Jaką aparaturą, to nie wiem, w każdym razie na pewno nie ręcznym spektroskopem.
https://scontent.fwaw5-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5C52E955
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
Pan pisał że jednorodny ...Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
kamyk napisał(a):Pan pisał że jednorodny ...Pozdrawiam serdecznie
Tu chyba małe nieporozumienie: otóż pisząc "jednorodny" trzeba mieć na myśli takie same składniki, które go budują (kilkanaście identyfikowalnych przez lupę), ponadto barwa i ogólny wygląd zewnętrzny i wewnętrzny. Oczywiście, że mogą być drobne różnice, w jednym kawałku (właściwie na przekroju) może być nieco więcej np. minerałów białych w innym nieco mniej, lub więcej lub mniej strzępków żelaza, ale w dalszym ciągu jest to organoleptyczne identyczny skład całego okazu. To samo dotyczy innych okazów znalezionych 300-400 km od siebie - one wszystkie wyglądają dokładnie tak samo! Ale nie tylko, bo skład chemiczny materiału z Mazur (pomiary w 3 ośrodkach) jest dokładnie taki sam, jak z woj. lubelskiego i świętokrzyskiego, którymi dysponuję (badany na tej samej aparaturze, w tej samej uczelni, przez tego samego człowieka, w różnicy czasowej ok 7-8 m-cy). Na razie trzeba zrobić przerwę i nie odgrzewać tego kotleta na forum

-
lejkers - meteorytoman
Nie odgrzewam ,chcę tylko wiedzieć czy aktor jest równocześnie reżyserem tego teatru .Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
kamyk napisał(a):Nie odgrzewam ,chcę tylko wiedzieć czy aktor jest równocześnie reżyserem tego teatru .Pozdrawiam serdecznie
Bardzo często aktor jest reżyserem "tego i innego teatru", to normalne. Wracając, mimo wszystko do wątku, to nieprawdą jest, że ktokolwiek solidnie przebadał ten materiał, ja prosiłem o skład chemiczny i taki został zrobiony bez komentowania. Od pewnego naukowca (zainteresowanego materiałem) usłyszałem, że trzeba poczekać na szczegółowe publikacje na temat badań z misji Stardust i Rosetta - i wcale niczego nie sugerowałem, ani nie wymieniałem tego przedsięwzięcia. Już tylko z bardzo ogólnikowych danych publikowanych na temat misji i swoich wynikach jakie pokazałem, widzę, że myśli o tym samym co ja. Więc warto poczekać... Póki co, badany jest inny "dziwoląg", i tu perspektywy mogą być bliższe, jeśli chodzi o wyjaśnienie jego proweniencji.
-
lejkers - meteorytoman
Panie Lejkers Jak by Pan się określił w tym teatrze ? aktor, reżyser, widz.Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
kamyk napisał(a):Panie Lejkers Jak by Pan się określił w tym teatrze ? aktor, reżyser, widz.Pozdrawiam serdecznie
Nie bardzo rozumiem, co tu jest teatrem - a to jest kluczowe pytanie, aby odpowiedzieć
-
lejkers - meteorytoman
lejkers napisał(a):kamyk napisał(a):Panie Lejkers Jak by Pan się określił w tym teatrze ? aktor, reżyser, widz.Pozdrawiam serdecznie
Nie bardzo rozumiem, co tu jest teatrem - a to jest kluczowe pytanie, aby odpowiedzieć
Zobaczcie ile tych żużlobetonów znalazł Osiris na komecie https://scontent.fwaw5-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5EA25743
-
lejkers - meteorytoman
patrząc widzimy różne odcienie tych okruchów czyżby właśnie różniły się ilością składu[ tu mylnie stwierdziłem na przykładzie swoich kamyczków a nie różnorodnością składu] bo warunki takie same dla wszystkich podczas ogrzania i chłodzenia podczas obrotu bryły .
brak widocznych kraterów ,więc jak mogło powstać tyle tych kawałków
czy -np.ruch tektoniczny pod wpływem zmiany temperatur wprawiając bryłę w wibracje
.chodzi mi o to że np.masę ciekłą np'' beton'' gdy wprawimy w wibrację lub wysokiemu ciśnieniu materiał się zagęszcza a odwrotnie zmrożony zagęszczony doprowadza do rozpadu a wielkość tych okruchów zależy właśnie od ilości składu .
.
kawałki które ja posiadam są podobnego odcienia ale ich skład wizualny różny a i twardość i porowatość też różna .pozd
z góry- nie porównuję że te moje to to samo co powyżej.
brak widocznych kraterów ,więc jak mogło powstać tyle tych kawałków

.

z góry- nie porównuję że te moje to to samo co powyżej.

-
sopel - meteorytoman
Zwróć uwagę na proporcje to co widać może być krawędzią krateru. Pozdrawiam.
.
.
- mat
- meteorytoman