kamyk napisał(a):Czy to w jednym z nich znaleziono kawalki papy?
Wiele razy pisałem o naturze tego znaleziska - do znudzenia! Powtórzę hasłowo: materia spadła na Ziemię w formie gęboko zmrożonej mieszanki mineralnej z elementami organicznymi (węglowodory alifatyczne o różnej zawartości węgla oraz PAHs. Być może i wiele innych związków org. łatwo parujących). Cóż więc dziwnego, że w przypowierzchniowej warstwie mogą być kamyki ziemskie, czy inne takie zanieczyszczenia, gdyż przejściowo była to dość luźna masa, która ostatecznie uległa scementowaniu (np związki Ca) . Już na głębokości 2-3 cm nie znajdziesz tam absolutnie żadnego zanieczyszczenia, jakiegokolwiek mogącego wskazywać na ziemskie pochodzenie - żadnego! A mam kilka brył po kilka kg. Jest to z całą pewnością meteoryt bardzo rzadki, bardzo prymitywna masa skalna niemal wcale nie przeobrażona w żadnym stopniu. Mam bardzo precyzyjne pomiary składu na mikrosondach z najwyższej półki. Krystalograficznie bardzo trudna do opisania, gdyż wszystko jest amorficzne z wyjątkiem sporej ilości inkluzji CAl. Oprócz literatury proponuję popatrzeć sobie na tę materię "na żywo: i zmusić się do wykrzesania z siebie trochę wyobraźni - Panie Kamyk.
Dlaczego nie uznana za materię pozaziemską? To proste: naukowcy boją się tego jak diabeł święconej wody: ochrona reputacji, krzyki w środowisku, argumenty jak wyjęte z tego forum. Mam kilka ekspertyz, że to meteoryt, (Haag również po otrzymaniu próbki tak mi napisał: gratulacje good job, niezwykły meteoryt) z ogromną prośbą, aby nie publikować - trzeba jeszcze poczekać (na co? Nie wiem). Może aż spadnie komuś taki na głowę i będzie z czym porównywać.
P.s Proszę sobie przypomnieć "aferę" z ALH84001 i innymi obiektami
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho