beton?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: beton?

Postprzez mat » N gru 12, 2021 10:08 pm

lejkers napisał(a):
pumba napisał(a):jest tego sporo na polach pozdrawiam

Czy oby na pewno takie same? :)

Uzupełnię opis tego co jest na fotkach które pokazałem. Pobieżne badanie ręcznym spektrometrem XRF wykazało duża zawartość molibdenu, to duże ziarno podłużnego metalicznego żelaza zawiera kilka procent niklu. Pod mikroskopem masa wygląda trochę jak dosyć luźny reglit o różnorodnym składzie.Występujące żelazo nie ma kształtów izometrycznych.
Badanie XRF ktoś zrobił w formie grzecznościowej dlatego nawet nie prosiłem o dokładne wyniki.
mat
meteorytoman

Postprzez pumba » Śr gru 15, 2021 5:01 pm

Skały moje wygląda identycznie
pumba
meteorytoman

Postprzez sopel » So gru 09, 2023 5:22 pm

może wyglądać tak samo[ to nawet lepiej] gdyż mówimy o takim samym materiale rozrzuconym na dużym obszarze .
to mój ostatni i największy 570gr.pozd
https://zapodaj.net/plik-XuoD86Qexi]
https://zapodaj.net/plik-tLKneANvdj
https://zapodaj.net/plik-l1fI13d7cL
https://zapodaj.net/plik-n80gnOj9CH
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr gru 13, 2023 10:25 am

pumba napisał(a):Skały moje wygląda identycznie

Bo są identyczne, pochodzą z tego samego źródła. Z kilku znalezisk porównywałem skład chemiczny - też identyczny ( - różne instrumenty, różny zasięg pomiarów itp), więc drobne różnice w wynikach są, ale poniżej różnic statystycznych)
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » N lut 18, 2024 2:32 pm

Czy to w jednym z nich znaleziono kawalki papy?
kamyk
meteorytoman

Postprzez lejkers » So lut 24, 2024 4:23 pm

kamyk napisał(a):Czy to w jednym z nich znaleziono kawalki papy?

Wiele razy pisałem o naturze tego znaleziska - do znudzenia! Powtórzę hasłowo: materia spadła na Ziemię w formie gęboko zmrożonej mieszanki mineralnej z elementami organicznymi (węglowodory alifatyczne o różnej zawartości węgla oraz PAHs. Być może i wiele innych związków org. łatwo parujących). Cóż więc dziwnego, że w przypowierzchniowej warstwie mogą być kamyki ziemskie, czy inne takie zanieczyszczenia, gdyż przejściowo była to dość luźna masa, która ostatecznie uległa scementowaniu (np związki Ca) . Już na głębokości 2-3 cm nie znajdziesz tam absolutnie żadnego zanieczyszczenia, jakiegokolwiek mogącego wskazywać na ziemskie pochodzenie - żadnego! A mam kilka brył po kilka kg. Jest to z całą pewnością meteoryt bardzo rzadki, bardzo prymitywna masa skalna niemal wcale nie przeobrażona w żadnym stopniu. Mam bardzo precyzyjne pomiary składu na mikrosondach z najwyższej półki. Krystalograficznie bardzo trudna do opisania, gdyż wszystko jest amorficzne z wyjątkiem sporej ilości inkluzji CAl. Oprócz literatury proponuję popatrzeć sobie na tę materię "na żywo: i zmusić się do wykrzesania z siebie trochę wyobraźni - Panie Kamyk.
Dlaczego nie uznana za materię pozaziemską? To proste: naukowcy boją się tego jak diabeł święconej wody: ochrona reputacji, krzyki w środowisku, argumenty jak wyjęte z tego forum. Mam kilka ekspertyz, że to meteoryt, (Haag również po otrzymaniu próbki tak mi napisał: gratulacje good job, niezwykły meteoryt) z ogromną prośbą, aby nie publikować - trzeba jeszcze poczekać (na co? Nie wiem). Może aż spadnie komuś taki na głowę i będzie z czym porównywać.
P.s Proszę sobie przypomnieć "aferę" z ALH84001 i innymi obiektami
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » So mar 30, 2024 12:40 pm

Zmrożony gruz w jednym kawałku jest do przyjęcia.Forma spadku, jaką Pan przedstawia jest niedoprzyjęcia dla mojej wyobraźni.Kawałki papy? w meteorycie?z krzykiem wyskakuje przez okno....Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mat » So kwi 06, 2024 12:11 pm

kamyk napisał(a):Zmrożony gruz w jednym kawałku jest do przyjęcia.Forma spadku, jaką Pan przedstawia jest niedoprzyjęcia dla mojej wyobraźni.Kawałki papy? w meteorycie?z krzykiem wyskakuje przez okno....Pozdrawiam serdecznie

I tak kończą byty którym brakuje wyobraźni
mat
meteorytoman

Postprzez kamyk » N kwi 07, 2024 8:00 pm

Dlaczego byty? Zawsze pisze tu jako osoba w liczbie pojedynczej .Pozdro.
kamyk
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?