kamyki do identyfikacji

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: kamyki do identyfikacji

Postprzez sherman » Pt sty 14, 2011 9:23 pm

:idea:
Ostatnio edytowano N mar 06, 2011 3:48 pm przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
sherman
meteorytoman

Postprzez Zibi » So sty 15, 2011 10:11 am

Matrix to piasek a co w środku na 100% nie wiem ale do bazaltu podobne.
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez sherman » So sty 15, 2011 11:59 am

Mi też to wygląda na piasek tylko czemu miejscami podtopiony?
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So sty 15, 2011 3:33 pm

sherman napisał(a):I jeszcze jedno pytanko odnośnie tego kamyka jakis czas temu WMakocki napisał bym szukał ziarn CAI i nie jestem pewien czy to własnie o takie coś chodziło?
http://www.fotka.pl/profil/filipek178/a ... 8815f97d23

Czyżby kolega WMakocki sugerował, ze to chondryt węglisty?
To na zdjęciu jest tylko trochę podobne do CAI
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Re:

Postprzez sherman » So sty 15, 2011 5:35 pm

Ostatnio edytowano N mar 06, 2011 3:49 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So sty 15, 2011 9:29 pm

Powoli Panie Generale.Jeden kamień to chyba lastriko.Drugi ,który ma okrągłe ziarna jak chondry potrzebuje mieć
tło zbudowane z fragmentów chondr, szkliwa i krzemianów a nie listewki piroksenów i plagioklazów.Te okrągłe ziarna
mogą być wtórną mineralizacją porów pogazowych.Ten trzeci bazalt to jak radzi Tin nie wyrzucać bo jeśli te listewki
na zdjęciu to ilmenit to w razem z skorupą obtopieniową kamień jest wart uwagi.Porównaj do NWA 4898 Kłaniam WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Zibi » N sty 16, 2011 12:37 pm

No nie, moim zdaniem kamień z kryształkami nie ma nic wspólnego z NWA 4898!
ale na pewno jest ciekawy.
Co do drugiego ala CK to może matrix jest podobna,
jednak chondry są bardziej w klimacie wtórnej mineralizacja o której piszesz.
I też bym prosił o zbliżenie tych "chondr" na fotce :)
Zibi
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez sherman » N sty 16, 2011 1:43 pm

:shock:
Ostatnio edytowano Wt lut 01, 2011 8:22 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Przemochle » N sty 16, 2011 10:35 pm

sherman napisał(a): Nikt się nie wypowiedział na temat tego filmiku nie ma miejsca na kamieniu by nie reagował na kompas. Bo pozostałe 2 kamyki reagują miejscami.
Nawet brałem inny kamyk przykładałem magnes do niego by sprawdzić czy oby to nie jest wina ze namagnesował się lecz nie da się na magnesować całego kamienia żeby właśnie tak zachowywał się kompas.

Witam! Twój kamień zawiera naturalny magnes - magnetyt lub pirotyn więc nie dziw się na reakcję kompasu :wink: Zeszlifuj kawałek kamienia papierem ściernym, zbierz zeszlifowany pył i przytknij do niego coś żelaznego (igła, nożyczki etc.) Jeśli mam rację - coś powinno się przykleić: żółte z odcieniem brunatnym - pirotyn (piryt magnetyczny), żelazistoczarne - magnetyt (żelaziak magnetyczny). Pozdrawiam
Przemochle
meteorytoman

Postprzez sherman » N sty 16, 2011 11:06 pm

Czyli mam rozumieć że to normalne zjawisko? A wytłumaczysz mi dlaczego inny kamień który zawiera tez magnetyt nie działa tak na kompas jak tan kamyk. Nawet bardziej magnetyczne kamienie tylko miejscami oddziałują na kompas. A na tym kamieniu nie ma miejsca które nie obraca skazówki na kompasie. A nie jest może tak ze magnetyt w ziemskich kamykach Oddziałuje na kompas tak jak ty napisałeś, a kiedy przeleci przez atmosferę? No własnie jak będzie się zachowywał kompas przykładając go do takiego kamienia który zawiera sam magnetyt i spadł z nieba?
Pozdrawiam.
Może Pan Jacek się wypowie myślałem że chce coś za sugerować pytając czy można nakręcić filmik
sherman
meteorytoman

Postprzez sherman » N sty 16, 2011 11:39 pm

Zibi napisał(a):No nie, moim zdaniem kamień z kryształkami nie ma nic wspólnego z NWA 4898!
ale na pewno jest ciekawy.
Co do drugiego ala CK to może matrix jest podobna,
jednak chondry są bardziej w klimacie wtórnej mineralizacja o której piszesz.
I też bym prosił o zbliżenie tych "chondr" na fotce :)
Zibi

Co do zbliżenia tych chondr to ja już je maksymalnie tak by jeszcze coś móc zobaczyć przybliżyłem. One są bardo małe myślę ze ok milimetra na skanerze nic więcej nie wyciągnę.
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn sty 17, 2011 11:24 am

Panie Generale jeśli mogę radzić;proszę porównać matrix do CK Maralinga lub NWA1694,łatwo jest rozpoznać
różnicę pomiędzy osadowym charakterem chondrytów a bazaltowym tłem w Pańskim kamieniu.Ten jasny kwarcowy
piasek z fragmentami bazaltu znajdowałem na terenie starych hut szkła.Ciekawe,że ten trzeci bazaltowy kamień jest
pomijany w wypowiedziach.Proszę popatrzeć czy na powierzchni kamienia nie ma śladów siatki spękań.Zdjęcia
powierzchni spękanych obtopień znajdzie Pan na stronie "Meteorite Recon".Tam też są znakomite zdjęcia kształtów
meteorytów.PowodzeniaWJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Pn sty 17, 2011 2:25 pm

sherman napisał(a):Czyli mam rozumieć że to normalne zjawisko? A wytłumaczysz mi dlaczego inny kamień który zawiera tez magnetyt nie działa tak na kompas jak tan kamyk. Nawet bardziej magnetyczne kamienie tylko miejscami oddziałują na kompas. A na tym kamieniu nie ma miejsca które nie obraca skazówki na kompasie. A nie jest może tak ze magnetyt w ziemskich kamykach Oddziałuje na kompas tak jak ty napisałeś, a kiedy przeleci przez atmosferę? No własnie jak będzie się zachowywał kompas przykładając go do takiego kamienia który zawiera sam magnetyt i spadł z nieba?
Pozdrawiam.
Może Pan Jacek się wypowie myślałem że chce coś za sugerować pytając czy można nakręcić filmik

Witam! Postaram się wyjaśnić jak umiem :wink: . Otóż każdy magnetyt jest silnie magnetyczny, ale tylko czasami posiada własności naturalnego magnesu. Twój kamień zawiera właśnie taki magnetyt będący magnesem - stąd twój kompas szaleje. Spróbuj przyłożyć do kompasu jakiś magnes (np. "neodymek") - reakcja będzie podobna. Pozdrawiam!
Przemochle
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn sty 17, 2011 3:16 pm

Ostatnio edytowano N mar 06, 2011 3:49 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn sty 17, 2011 7:00 pm

Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?