Re: Kamień Wygon Prośba, co to za kamień
celowo dziś przeglądałem w księgarni atlasy a minerałami.To ziemski kamień.
- Gargamel
- meteorytoman
aby odciąc kawałek, nie trzeba zaraz piły kupować, można np. skorzystać z usługi pobliskiego kamieniarza 
a co do diagnozy gargamela, to samo stwierdzenie po przeglądaniu atlasów minerałów, że ziemski, mało satysfakcjonujące. Przydałaby się jeszcze sugestia, co to jest

a co do diagnozy gargamela, to samo stwierdzenie po przeglądaniu atlasów minerałów, że ziemski, mało satysfakcjonujące. Przydałaby się jeszcze sugestia, co to jest

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Jutro podam. 

- Gargamel
- meteorytoman
Tak więc po szczegółowej lekturze-długotrwałej- 4 publikacji na temat kamieni,skał słowem geologii,znalazłem opis,zdjęcie i szczegóły.To sferosyderyt.Pozdrawiam.
- Gargamel
- meteorytoman
Dla mnie sama nazwa nic nie mówi i zresztą nie wyjaśnia czy to jest meteoryt czy też zwykły kamień. A to jak widać na zdjęciu i jaki ma konkretny wygląd ten kamień to raczej wiem tylko ja i moja rodzina, to jest tak zacznę robić zdjęcia o każdej innej porze dnia i będzie miał inny kolory i takie tam, dlatego zrobiłem kilka zdjęć różnych, co na to powiecie tego kamienia, ale widać, że nie da się wyjaśnić, trzeba pomyśleć na innym konkretnym poznaniu, co to jest i co się ma na półce. 

Kocham to co robię czyli Astronomie
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
- Paweł Baran
- meteorytoman
Paweł Baran napisał(a):Dla mnie sama nazwa nic nie mówi i zresztą nie wyjaśnia czy to jest meteoryt czy też zwykły kamień.
Sferosyderyt - skała osadowa, zbudowana głównie z syderytu i minerałów ilasto-piaszczystych, ma kształt zazwyczaj kulistych lub owalnych konkrecji. Występuje w zabarwieniu brunatnym lub żółtawym na terenach pokopalnianych. W wielu sferosyderytach można znaleźć ładnie zachowane skamieniałości, ale najpierw trzeba go rozbić

-
tribal216 - meteorytoman
To wiem, bo wyszukałem w necie i przeglądałem wszystkie fotki Sferosyderyt i wcale nie przypominają wyglądem, druga sprawa, jeśli się je znajduje na terenach po kopalnych to, jakim cudem znalazł się prawie w Bieszczadach jak tu są inne kamienie, na dodatek kamień znalazłem 1996 roku, w tym, że pole było uprawiane z roku na rok i na pewno bym albo ja albo ktoś inny znalazł ten kamień, jak by leżał o tak sobie na polu, a on był ponad 30 cm w ziemi podaj mi swojego imejla wyślę wszystkie fotki pod mikroskopem tego kamienia, może prędzej tak dojdziemy końca, co to za kamień, wyślij mi na prywatnej wiadomości, bo tak wiadomo, każdy ma takie a nie inne monitory i na każdym widać inaczej, to może mylić.Też chcę wiedzieć, co mam, bo jak pokazuję na wystawach po szkołach swoje meteoryty zabieram go, że sobą zaś ludzie się pytaj, co to jest, a ja wzruszam ramionami i mówię nie wiem. 

- Paweł Baran
- meteorytoman
jeśli chodzi o sam kształt to coś podobnego jest i na stronie o pseudometeorytach, czyli więcej osób bierze to za kamienie nieziemskie 
http://meteorites.wustl.edu/meteorwrongs/m003.htm

http://meteorites.wustl.edu/meteorwrongs/m003.htm
Astronomia i muzyka
-
Tak tylko kształt ma podobny, ale wygląd raczej nie odpowiada temu kamieniowi, co znalazłem, z drugiej strony patrzyłem się konkretnie na ten kamień Wygon wczoraj i dzisiaj i teraz, czym więcej biorę go do rąk widzę, że są miejsca na tym kamieniu gdzie jak by brakowało z niego jakieś części, jak by oderwały się w trzech miejscach, jedna strona nazwie ją górna ma dość spory dołek jak by odpadła z niego materia, z boku i dolna część te trzy dość spore dołki mnie zastanawiają, zresztą, co tu mówić pod mikroskopem widać dość wyraźnie, ale mam tych zdjęć tak dużo, bo fotografowałem ten kamień milimetr po milimetrze ciekawy jest, ale na pewno nie jest to pochodzenia ziemskiego kamień. Bo tak jak pisałem nie ma tego typu kamieni w mojej okolicy, i raczej myślę, że nikt nie chodzi z kamieniami w kieszeni i zakopuje je na czyich polach, nie ma strumyka ani rzeki, co by przyniosła woda ten kamień pole znajduje się na lekkim małym pagórku, byłem na jesieni na tym polu z wykrywaczem do metali i jeszcze się tam wybiorę, bo nie daje mi spokoju. A pod mikroskopem widać dokładnie jak by czarną skorupę miejscami prześwitującą białym światłem tak jak pisałeś Panie Jacku, dzisiaj też zabieram się za ten kamień, mam go przed sobą. A mam pytanie, bo wiadomo, chociaż jestem trochę tu na forum, ale nie pisałem, bo był błąd w logowaniu z mojej strony, i dlatego się zapytam czy jest możliwość znalezienie meteorytów całkiem inne niż te, co mamy swojej kolekcji, co je już poznaliśmy. A może spadają meteoryty inne nieznane nam jeszcze. 

- Paweł Baran
- meteorytoman
Cały dzień wisiałem przyglądając się kamieniowi, który znalazłem po kilka razy wszystko wskazuje na to, że jednak jest to meteoryt, po czym poznałem porównywałem zdjęcia meteorytów, identyko wzór jak już pisałem ma meteoryt, NWA5219 meteoryt marsjański shergottyt, złudna to była praca siedzieć i patrzeć się przez szkoło powiększające porównując ż zdjęciami moimi pod mikroskopem, oraz książki oraz meteorytów w necie, aż mnie rozbolało nie napiszę, co bo będziecie się śmiać, taka prawda, inaczej widać na zdjęciach, co umieściłem, bo robione nie o jednakowej porze dnia, teraz mnie bardziej naszło i mam do Was prośbę wiosną ja będę się wybierał na to pole z wykrywaczem do metali i chciałem się zapytać czy ktoś z Was miał by chęć odwiedzić mnie i wspólnie przeszukać, że mną całe pole może jeszcze coś tam jest, ja nie mam konkretnego wykrywacza metali, miejsce znalezienia pokażę, bo wiem i pamiętam do dzisiaj z dokładnością gdzie był znaleziony. Nie musi być wiosną może nawet być na wakacjach. Co więcej widać miejscami ślady przejścia przez ziemską atmosferę tak jak by coś tarło ten kamień, i to, co pisałem wcześniej brakuje fragmentów z niego trzech miejscach, teraz już wiem i mogę śmiało pisać, że mam swój pierwszy, bo tak było znaleziony meteoryt. Wiem może ktoś nie będzie wierzył, to zapraszam do siebie jak będzie gdzieś w moim rejonie na wakacjach, zabiorę na spacer pokazać pole oraz meteoryt. Trzeba było czekać aż 15 lat by dowiedzieć się prawdy, ale moim duchu wciąż była i iskrzyła się iskierka, że to meteoryt, nie wiem skąd pochodzi, napisałem tylko, że identyko jak meteoryt NWA5219, być może, że z planety Mars, albo jakieś innej, tego już nie wiem. 

- Paweł Baran
- meteorytoman
Tak sobie myślę....ile razy można wałkować ten temat.Czas już chyba pogodzić się z myślą (co sugeruje wielu),że to ziemski kamień.Inne słowa cisną mi się na usta ale powstrzymam się z żalem
Możesz wierzyć w co chcesz..ale obarczanie wymysłami innych to już terror.

- Gargamel
- meteorytoman
Paweł Baran napisał(a):...A mam pytanie, bo wiadomo, chociaż jestem trochę tu na forum, ale nie pisałem, bo był błąd w logowaniu z mojej strony, i dlatego się zapytam czy jest możliwość znalezienie meteorytów całkiem inne niż te, co mamy swojej kolekcji, co je już poznaliśmy. A może spadają meteoryty inne nieznane nam jeszcze.
wykluczyć tego nie można

Astronomia i muzyka
-
Nikt nikogo nie nęka, każdy chce poznać prawdę, nie zrobiłem tego tematu po to by komuś dokuczyć, lecz dowiedzieć się, co myślicie, każdy wypowiedział się to, co wie i każdy ma swoje zdanie, dla innych zostanie kamieniem ziemskiego pochodzenia a dla innych niewyjaśnioną sprawą, zaś dla mnie taka prawda był i zostanie nazywany meteorytem, może nie z Marsa, bo ma swoją nazwę odkąd znalazłem nazywam go kamień Wygon, a teraz będę go nazywał meteorytem, bo naprawdę to chciałem podziękować każdemu z Was, bo dzięki Wam doszedłem do tego, co to mam na swojej półce, jedni będą wierzyć inni nie nikt nie zmieni światu, na pewno będę zabierał jak do tej pory na pokazy, że sobą ten kamień. Już nie będę pisał w tym temacie, ale dodam na koniec pod mikroskopem widać ślady obtarcia i przechodzenia przez ziemską atmosferę na tym kamieniu, widać też skorupkę obtopieniową, widać był i pozostanie największym skarbem mojej kolekcji. Dzięki Panie Jacku za wiadomość. 

- Paweł Baran
- meteorytoman
Proszę jednak nie nazywać tego kamienia meteorytem! Zwłaszcza na pokazach dla młodzieży! To już jest spore nadużycie.
Proszę pooglądać galerię pseudometeorytów http://meteorites.wustl.edu/meteorwrong ... wrongs.htm
i zauważyć, że w wielu pokazanych tam przypadkach nie ma odpowiedzi, co to jest, ale jest zawsze napisane, dlaczego to nie jest zakwalifikowane jako meteoryt - bardzo pouczająca lektura! Krótko mówiąc, fakt, że nie wiemy czym jest dany kamień, nie upoważnia nas do traktowania go jak coś pozaziemskiego
Proszę pooglądać galerię pseudometeorytów http://meteorites.wustl.edu/meteorwrong ... wrongs.htm
i zauważyć, że w wielu pokazanych tam przypadkach nie ma odpowiedzi, co to jest, ale jest zawsze napisane, dlaczego to nie jest zakwalifikowane jako meteoryt - bardzo pouczająca lektura! Krótko mówiąc, fakt, że nie wiemy czym jest dany kamień, nie upoważnia nas do traktowania go jak coś pozaziemskiego

Astronomia i muzyka
-
Paweł Baran napisał(a):...każdy wypowiedział się to, co wie i każdy ma swoje zdanie, dla innych zostanie kamieniem ziemskiego pochodzenia a dla innych niewyjaśnioną sprawą, zaś dla mnie taka prawda był i zostanie nazywany meteorytem, może nie z Marsa, bo ma swoją nazwę odkąd znalazłem nazywam go kamień Wygon, a teraz będę go nazywał meteorytem,...
Nie poprzestawaj na tym. Pozmieniaj nazwy wszystkiemu co widzisz wokół siebie. Możesz używać nie tylko znane słowa ale i wymyślać własne. Stwarzaj na nowo swój świat. Bądź w swojej pasji niepohamowany. Skoro juz zacząłeś nie zatrzymuj się w połowie drogi. Będziesz szczęśliwy i spełniony. A to, że z nikim się nie dogadasz i nikt Cię nie zrozumie nie musi być przeszkodą. Ty przecież masz władzę, Ty tu rządzisz, Ty jesteś królem i Wielkim Nazywaczem. A reszta, jeżeli będzie chciała Ciebie zrozumieć, będzie musiała jedynie poznać Twoj słownik. No to do dzieła.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
-
gural100 - meteorytoman