......

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: 2 mm igiełki w kamieniu

Postprzez gural100 » Wt mar 08, 2011 3:18 pm

rolnik napisał(a):Witaj filip ,ty masz swój kamień, a ja swój myśle ze ciąg dalszy nastąpi poki co bede zamykał temat,sa laboratoria można próbki dać co powiedzą ja na siłe nikomu nie wciskam ze to metek,tylko oczekuje odpowiedzi dlaczego to tak a nie inaczej ,czesto czytając wasze posty odnosze wrażenia że wyprzedzacie fakty macie wątpliwości na starcie tematu zamiast temat rozwijać gasicie go w zarodku.W staw filip fotke twojego kamienia jekie to on ma bruzdy i fale zobaczymy

Mam wrażenie,że masz z góry ustalony pogląd i gdy słyszysz coś innego nie chcesz tego słuchać. Prawda jest taka, że jednoznaczenie można stwierdzić czym jest znaleziony kamol wyłącznie po specjalistycznych badaniach w labolatorium. Oglądając zdjęcia (kiepskie) na ekranie komputera można wyłącznie bawić sę w zgadywanie. Niektórzy mogą również porównywać do własnych zdjęć i na tej podstawie wyciągać swoje wnioski. Ty masz dodatkowy atut, że posiadasz naoczny wgląd w to co pokazałeś na forum. Więc skoro na tej podstawie uważasz że może to być metek - prześlij fragment do zbadania. Jest kilka osób mogących Ci pomóc. Odradzałbym Ci jednocześnie zbyt pochopnie wyciągać wnioski co do złej woli ludzi wypowiadających się na tym forum. Dostajesz takie odpowiedzi na jakie zasługuje to co pokazujesz. Pokaż coś bardziej przypominającego wyglądem metka to i dostaniej więcej satysfakcjonujących Cię odpowiedzi. A jak zamieścisz zdjęcie znalezionego nowego polskiego metka -potwerdzonego- gwarantuję Ci, że wszyscy Ci pogratulują.
Pozdrawiam
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt mar 08, 2011 6:43 pm

To zdjęcie załączone Panie Makocki wygląda baaardzo meteorytowo.
Jeżeli to jest Pana znalezisko to po raz kolejny gratuluję :D
Okaz Rolnika natomiast w ogóle nie jest do kamyka z pańskiego zdjęcia podobny !
Nie mnie trzymam kciuki a nóż w końcu ktoś sensowny nas zadziwi
(bo w tych bezsensownych przestałem już wierzyć ;))
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez rolnik » Wt mar 08, 2011 7:16 pm

...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 2:59 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
rolnik
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt mar 08, 2011 9:15 pm

Tak Panie Jacku to z krateru Berringera a Arizonie.Ja sam mam kilka egzemplarzy kamieni przy których te
z krateru to niemowlęta.My tu mamy ślady dinozaurów sprzed 200 mln lat,a kilkunastu metrowe warstwy gliny
po górach sprzed 450 mln lat.Gdyby nie to,że są magnetyczne i zachowały się resztki metalicznego żelaza,
nigdy bym nie podejrzewał,że to kiedyś mogły być meteoryty.Np.
Załączniki
MeteorytyWM 296.jpg
MeteorytyWM 296.jpg (260.19 KiB) Przeglądane 3089 razy
Wojtyniów 3.jpg
Wojtyniów 3.jpg (204.86 KiB) Przeglądane 3089 razy
skanuj0018.jpg
skanuj0018.jpg (276.82 KiB) Przeglądane 3089 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr mar 09, 2011 12:23 am

no to chyba trzeba założyć osobny wątek: polskie meteoryty kopalne :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez rolnik » Śr mar 09, 2011 8:36 am

...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 3:00 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
rolnik
meteorytoman

Postprzez Gargamel » Śr mar 09, 2011 1:14 pm

Wracając do tego co pokazuje W.Makocki.Zapewne leży tego w Polsce więcej.Ale weż to człowieku znajdz :evil:
Gargamel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr mar 09, 2011 3:36 pm

Gargamel napisał(a):Wracając do tego co pokazuje W.Makocki.Zapewne leży tego w Polsce więcej.Ale weż to człowieku znajdz :evil:

Na terenach polodowcowych Pomorza i Mazur raczej ciężko, ale tam, gdzie znajduje się ślady dinozaurów, o meteoryty kopalne łatwiej ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr mar 09, 2011 4:58 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):Na terenach polodowcowych Pomorza i Mazur raczej ciężko, ale tam, gdzie znajduje się ślady dinozaurów, o meteoryty kopalne łatwiej ;)

czyli Świętokrzyskie jednym słowem :D
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr mar 09, 2011 5:41 pm

w pokładach czarnego złota na Śląsku też chyba się trafiają jakieś takie artefakty :D
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Śr mar 09, 2011 8:16 pm

Witam. Najciekawsze jest to,że na Śląsk nie trzeba jechać.W odrzucanym na składach opału tzw.kamieniu
można znaleźć galenę,srebro rodzime,miedź rodzimą.Mój znajomy robił z tego biżuterię.Nad Narwią w miejscowości
Mocarze była (a może jeszcze jest) droga brukowana otoczakami z pól.W kierunku na Jedwabne był w drodze taki
kamień(ubytek wyrównany):Jeśli to nie urelit to ja nie wiem...WJM
Załączniki
Moca2.jpg
Moca2.jpg (208.08 KiB) Przeglądane 3057 razy
Moca5.jpg
Moca5.jpg (389.92 KiB) Przeglądane 3057 razy
Moca9.jpg
Moca9.jpg (327.36 KiB) Przeglądane 3057 razy
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Śr mar 09, 2011 11:54 pm

Szanowny Panie WMakocki od dawna jestem pod wrażeniem prezentowanych przez Pana znalezisk 8) . Szczególny szacunek należy się Panu za sposób ich prezentacji. Myślę, że nam wszystkim dają one dużo do myślenia. Czuję jednak pewien niedosyt, że zawsze brakuje tej przysłowiowej kropki nad "i". Często zwraca Pan uwagę na obecność w swych znaleziskach żelaza metalicznego - i przyznam, choć może bezpodstawnie, że mam tu wiele wątpliwości. Jak wiemy, obecność takiego żelaza daje bardzo dużą dozę prawdopodobieństwa, że mamy do czynienia z meteorytem. Mam nadzieję, że nie poczyta mi Pan tego za złe, ale muszę zapytać, czy robił Pan (albo ktoś zorientowany) testy na zawartość niklu w tym jak Pan uważa - żelazie metalicznym. Bo przecież niezależnie od tego czy mamy do czynienia ze zwietrzałym meteorytem, czy też "meteorytową skamieliną" :wink: - jeśli jest żelazo metaliczne pozaziemskiego pochodzenia powinno ono zawierać nikiel. :?: W każdym razie za wytrwałość i zaangażowanie należy się Panu znalezienie jakiegoś nowego "metka" - czego Panu życzę :) Pozdrawiam
Przemochle
meteorytoman

Postprzez zwirek » Cz mar 10, 2011 9:00 am

Zawartość Fe w kamieniach nie jest czymś niezwykłym w tym również zawartość Ni . Jeżeli będziecie mieć tyle wolnego czasu co W.M. M i zaangażujecie się do tego stopnia jak wspomniany Pan tzn. zorganizujecie wyprawę w teren , znajdziecie ileś tam "podejrzanego materiału" , przytaszczycie do domu , dokonacie selekcji , wybrane "okazy " przetniecie by wykonać zgład i wykonacie pod mikroskopem zdjęcia to...?....... macie identyczne szanse na znalezienie podobnych jeśli nie takich samych kamieni i pokazywanie tu lub na podobnym forum stawiając zaczepne pytania bulwersując mniej rozgarniętych , szukających okazji nowicjuszy "kochających " ( inaczej ? ! ) meteoryty lub to co robią. ;)
zwirek
meteorytoman

Postprzez filip » Cz mar 10, 2011 10:10 am

Witam!
W pokazywanych kamieniach "żelaza" są znikome ilości i nie wiadomo czy jest ono z niklem. W tych przypadkach ważne są krzemiany. Bez ich analizy trzeba przyjąć, że są pochodzenia ziemskiego. Szukać trzeba, ale dochodzenie do prawdy o pochodzeniu obiektu jest ważniejsze.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz mar 10, 2011 2:43 pm

Panie Przemochle!Trudno szukając meteorytów nie robić testu na nikiel.Pozwoli Pan zauważyć,że czasami
nie ma takiej potrzeby.pomijając fakt,że zawartość niklu w niektórych achondrytach jest znikoma,to i
czasami żelaza zbyt mało.Sama obecność żelaza i kryształów krzemianów,nie mówiąc o chondrach każe podejrzewać,
że to meteoryt.Na ostatnim moim zdjęciu jest kamień podobny do urelitu.Twierdziłem tak jeszcze przed badaniem
na nikiel bo metal to kamacyt( linie )a krzemiany pokazują stopień redukcji metalu przez węgiel co dobrze
widać pod mikroskopem.Bawią mnie opowiadania kamieniach z żelazem jak pisze Żwirek.Pokaż choć jeden,
który nie jest bazaltem z żelazem rodzimym.Pytałem już.Widział ktoś takie kamienie jak te?
Bo jak nie to mogą być to te szukane.Kłaniam sięWJM
Załączniki
014.jpg
014.jpg (136.26 KiB) Przeglądane 3031 razy
E2.jpg
E2.jpg (112.92 KiB) Przeglądane 3031 razy
E1.jpg
E1.jpg (109.02 KiB) Przeglądane 3031 razy
WMakocki
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona